Ειδησεογραφικό site

Τη διεξαγωγή ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων για το Κυπριακό συμφώνησαν Αναστασιάδης – Ερογλου

29

Συνεχίστηκαν την Τετάρτη οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, με τη συνάντηση του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, την πρώτη από τον περασμένο Ιούλιο, και την πρώτη με τη συμμετοχή του νέου ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρτ Αϊντε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση την οποία ανέγνωσε ύστερα από την συνάντηση ο κ. Αϊντε, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν τη διεξαγωγή ταυτόχρονων χωριστών δημοψηφισμάτων, προκειμένου να τερματιστεί το απαράδεκτο στάτους κβο, όπως αναφέρεται και στην Κοινή Διακήρυξη (11 Φεβρουαρίου 2014).

Επιπλεόν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εσπεν Μπαρτ Αϊντε, οι δύο ηγέτες:

– Συμφώνησαν να εισέλθουν στην επόμενη φάση των συνομιλιών, και για τον λόγο αυτόν «έχουν εξουσιοδοτήσει τους διαπραγματευτές να εμπλακούν σε εντατικές διαπραγματεύσεις, με στόχο να σμικρυνθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών».

– Αξιολόγησαν την κατάσταση πραγμάτων στις μέχρι στιγμής συνομιλίες και συμφώνησαν ότι οι διαπραγματευτές και οι ομάδες τους «έχουν ολοκληρώσει την κατάθεση προτάσεων σε όλα τα θέματα και έχουν αναγνωρίσει τον μεγάλο όγκο εργασίας που έχει γίνει για ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης των συνομιλιών».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι δυο ηγέτες έχουν επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή τους «να οδηγήσουν τις συνομιλίες με τρόπο αλληλένδετο, προσανατολισμένο προς την επίτευξη αποτελεσμάτων, μέσα από μια προσέγγιση οφέλους και για τις δύο πλευρές (win win approach), με στόχο την επίτευξη μιας διευθέτησης το συντομότερο δυνατό».

Επίσης, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, ότι οι συνομιλίες πρέπει να επιταχυνθούν και για τον λόγο αυτόν η συχνότητα των συναντήσεων θα αυξηθεί και θα συναντώνται τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση.

«Η ανακοίνωση του ειδικού σύμβουλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ μιλά από μόνη της», επισήμανε και πρόσθεσε: «Αυτό που θέλω να δω είναι ποια θα είναι στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων η συμπεριφορά του κ. Ερογλου».

Σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος από τη μέχρι σήμερα στάση τού κ. Ερογλου, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: «Δεν θα ήθελα να κάνω οποιαδήποτε σχόλια που μπορεί να εκληφθούν ως παίγνιο επίρριψης ευθυνών. Απλά περιορίζομαι στα όσα σας έχω δηλώσει».

Ο Ερογλου επιμένει να αρχίσει άμεσα το «πάρε-δώσε»

Λίγη ώρα μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο Ντερβίς Ερογλου δήλωσε ότι πρέπει να αρχίσει η διαδικασία του «πάρε-δώσε» για το Κυπριακό.

Οπως είπε, έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση των συνομιλιών και «συμφωνήθηκε να αρχίσει η επόμενη φάση», προσθέτοντας ότι οι ηγέτες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις στο χθεσινοβραδινό δείπνο, «πράγμα πολύ χρήσιμο για τον κ. Αϊντε».

Ανέφερε ότι ο κ. Αϊντε θα αρχίσει τη διπλωματία του «πήγαινε-έλα» μεταξύ των δύο πλευρών για τη σειρά με την οποία θα συζητηθούν οι βασικές πτυχές του Κυπριακού.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ερογλου είπε ότι αν και η ελληνοκυπριακή πλευρά αποφεύγει τον όρο «πάρε-δώσε», εντούτοις δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση χωρίς αυτό, που μπορεί να ονομαστεί και «παραχωρήσεις».

Διπλωματική πηγή διευκρίνισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι με βάση την ανακοίνωση του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, τώρα θα ξεκινήσει μια τρίτη φάση διαπραγματεύσεων με στόχο να σμικρυνθούν οι διαφορές στις θέσεις των δύο πλευρών, οι οποίες είναι ασύμβατες.

Αν επιτευχθεί αυτό, τότε οι διαπραγματεύσεις θα οδηγηθούν στην τελική φάση, στην οποία θα γίνει το «πάρε -δώσε», σημείωσε η ίδια πηγή.

Τα σχόλια είναι κλειστά.