Ειδησεογραφικό site

Την Κυριακή ο νέος… πόλεμος κυβέρνησης – εμπόρων και εργαζομένων

53

Σφοδρές αντιδράσεις από τον εμπορικό κόσμο μετά την υπουργική απόφαση που προβλέπει σε ποιες περιοχές της χώρας θα είναι ανοικτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Τι προβλέπει η απόφαση

Ορίστηκαν οι περιοχές της χώρας στις οποίες θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους και τις Κυριακές οι καταναλωτές με βάση την υπουργική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη υπογραφεί και αναμένεται η δημοσίευσή του στο Φύλλο της Κυβέρνησης.

Στις περιοχές που θα είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου είναι τα ιστορικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και οι περιοχές Πικερμίου και Ραφήνας, Χαλκιδικής, Ρόδου, Κω, Σύρου, Μυκόνου και Σαντορίνης.

Υπενθυμίζεται ότι στο μνημόνιο αναφέρεται πως η σχετική υπουργική απόφαση, που όπως είχε προαναγγελθεί, θα έπρεπε να εκδοθεί μέχρι σήμερα 7η Ιουλίου 2014 και σύμφωνα με την οποία προβλέπει σε ποιες περιοχές θα μπορούν να λειτουργούν προαιρετικά όλα τα καταστήματα, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρίς να απαιτείται απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη, είναι προαπαιτούμενη δράση για τον επόμενο έλεγχο της τρόικας.

Βάσει των όσων φέρεται να έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα και με την εμπειρία που θα έχει αποκτηθεί από την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου στις παραπάνω περιοχές θα επαναξιολογηθεί το ζήτημα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων την άνοιξη του 2015, χωρίς να αποκλείεται η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου σε όλη τη χώρα.

Μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2014 ο υπουργός Ανάπτυξης θα πρέπει να έχει εκδώσει υπουργική απόφαση με την οποία θα θεσπίζεται Κώδικας Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τις προωθητικές ενέργειες.

Το υφιστάμενο καθεστώς θα επανεξεταστεί στο τέλος του τρέχοντος έτους έτσι ώστε μέχρι την άνοιξη του 2015 να έχει θεσπιστεί νομοθεσία που θα απαλείφει τους εναπομείναντες περιορισμούς.

Ξεσηκωμός εμπόρων για τις Κυριακές

Σε μετωπική σύγκρουση οδεύουν η κυβέρνηση με τους μικρομεσαίους εμπόρους και τους εργαζομένους με αφορμή την πιλοτική απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων σε τουριστικές περιοχές όλες τις Κυριακές του χρόνου. Η παραίτηση χθες του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλη Κορκίδη από την Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ δείχνει το βαρύ κλίμα που επικρατεί… Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι απόψεις των φορέων της αγοράς. Τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα την αντίθεσή τους στο μέτρο είχαν εκφράσει και οι έμποροι στη Θεσσαλονίκη. Η διαφωνία των μικρομεσαίων εμπόρων με την κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αντιδρούν οι εμπορικοί σύλλογοι Πειραιά-Θεσσαλονίκης

Την αντίθεσή τους με την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει το «πράσινο φως» για άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους σε συγκεκριμένες περιοχές, εκφράζουν τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά όσο και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) με επιστολή του προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γεράσιμο Γιακουμάτο, τονίζει ότι δεν θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις οι οποίες «θα δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στην ήδη χειμαζόμενη αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» και ζητά να μπορούν οι τοπικοί Εμπορικοί Σύλλογοι να αποφασίζουν για το ποιες Κυριακές θα μπορούν να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα των περιοχών δικαιοδοσίας τους.

Παράλληλα ο ΕΣΘ τονίζει στην επιστολή του ότι στην πρόσφατη ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε το 96% των εμπόρων που συμμετείχαν σε αυτή (553 ψηφίσαντες) εξέφρασε την αντίθεσή του στο συγκεκριμένο μέτρο.

Επίσης υποστηρίζεται ότι η Θεσσαλονίκη δεν αποτελεί τουριστικό προορισμό και ως εκ τούτου «οι αγορές της δεν απολαμβάνουν τουριστική καταναλωτική κίνηση».

Ως εκ τούτου ο ΕΣΘ τονίζει ότι «οι έμποροι της πόλης μας δεν επιθυμούν καμία επιπλέον Κυριακή λειτουργίας των καταστημάτων, πιστεύοντας ακράδαντα ότι τέτοιου είδους ρυθμίσεις εντείνουν την πίεση στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, που τελικά δεν θα αντέξουν, αφήνοντας την Αγορά στο έλεος όσων επιθυμούν την συγκέντρωση του εμπορίου. Δεν θα επιτρέψουμε να παίξουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις το «διακοσμητικό ρόλο» του περιβάλλοντος χώρου των υπερκαταστημάτων των πολυεθνικών».

Έντονη δυσαρέσκεια από τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά

Από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά εκφράζει την πλήρη απογοήτευσή του για την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς θεωρεί ότι ουσιαστικά οδηγεί «στο άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου σε όλη την επικράτεια».

Στην ανακοίνωση του Συλλόγου υποστηρίζεται ότι ήδη στις περισσότερες τουριστικές περιοχές τα εμπορικά καταστήματα παραμένουν ανοικτά, ενώ εκφράζει την άποψη ότι η απόφαση «επιβεβαιώνει την αδυναμία της πολιτείας να διαπραγματευτεί τις επιταγές του ΔΝΤ, οι οποίες φαίνεται πια ξεκάθαρα ότι αποτελούσαν τελικά Κυβερνητική και όχι εξωτερική επιλογή και να οδηγηθεί σε αναγκαστικές αποφάσεις, τις οποίες πιθανότατα έχουν προκαλέσει συμφέροντα πέραν του χώρου του μικρομεσαίου εμπορίου».

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένες περιοχές όπως Σαντορίνη και Πικέρμι, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά υποστηρίζει ότι στην πρώτη περίπτωση από τη μία πλευρά το καλοκαίρι ούτως ή άλλως τα καταστήματα είναι συνεχώς ανοικτά, αλλά τον χειμώνα – λόγω μειωμένης τουριστικής κίνησης – μεγάλο μέρος τους διακόπτει τη λειτουργία του.

Στην περίπτωση του Πικερμίου υποστηρίζεται ότι εντάχθηκε στις τουριστικές προκειμένου να «στρώσει το χαλί στα κάθε είδους δήθεν εκπτωτικά χωριά, οδηγώντας χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και εργαζόμενους στον αφανισμό, με ό,τι αυτό σημαίνει για την εθνική οικονομία».

Τέλος ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά χαρακτηρίζει ως πράξη απόλυτης ευθύνης και εντιμότητας αλλά ταυτόχρονα απογοήτευσης την παραίτηση του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλη Κορκίδη από τα κομματικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.