Ειδησεογραφικό site

Την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεχιστεί η δίκη της Χρυσής Αυγής

34

Την άποψη ότι η πολιτική αγωγή θα πρέπει να αποβληθεί από τη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής (Χ.Α), εξέφρασε στο δικαστήριο (και) ο κ. Τάκης Μιχαλόλιας συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου Νίκου Μιχαλολιάκου.

«Ο Ν. Μιχαλολιάκος έχει παραπεφθεί ενώπιον του δικαστηρίου σας χωρίς να κατηγορείται για καμία από τις επιμέρους πράξεις»  είπε στο δικαστήριο ο συνήγορος (και αδελφός) του κατηγορούμενου αρχηγού της Χ.Α.

Όπως τόνισε ο συνήγορος, ο Ν. Μιχαλιάκος κατηγορείται μόνο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και δεν αντιμετωπίζει κατηγορίες που αφορούν στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ή άλλες για υποθέσεις με απόπειρες ανθρωποκτονιών που εμπεριέχονται στη δικογραφία και βαρύνουν άλλους κατηγορούμενους, όχι όμως και τα μέλη της ηγετικής ομάδας της Χ.Α που δικάζονται.

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόλια, δεν μπορεί να παρασταθεί πολιτική αγωγή σε βάρος του κατηγορούμενου αρχηγού της Χ.Α η οικογένεια του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα, όπως και άλλα θύματα της δράσης των κατηγορουμένων, που ήδη έχουν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής στο δικαστήριο ζητώντας αποζημίωση για ψυχική οδύνη και ηθική βλάβη.

«Νομιμοποιούνται να παραστούν ως πολιτική αγωγή μόνο όσοι έχουν ευθέως προσβληθεί και όχι εκείνοι που εμμέσως ή αντανακλαστικά επλήγησαν» είπε στο δικαστήριο ο κ. Μιχαλόλιας σημειώνοντας μάλιστα πως κανείς εκ των κατηγορουμένων δεν έχει κατηγορηθεί για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης. «Έτσι έχετε μια ασυγκρότητη εγκληματική οργάνωση, έχουμε κατηγορία για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση όχι όμως για συγκρότηση» τόνισε ο συνήγορος, του Ν. Μιχαλολιάκου.

Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος δεν έχει εμφανιστεί σε καμία από τις έως τώρα συνεδριάσεις του δικαστηρίου – πέντε συνολικά-  αποφεύγοντας έτσι να καθίσει στο εδώλιο και να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με την πολιτική αγωγή, δηλαδή την πλευρά των θυμάτων της εγκληματικής δράσης που καταλογίζεται στην ηγεσία και σε μέλη της Χ.Α.

Ρουπακιάς:«Σεβόμαστε την οικογένεια Φύσσα»

Λαμβάνοντας το λόγο ο συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά, που έχει ομολογήσει τη δολοφονία του 34χρονου Π. Φύσσα, ανέφερε στο δικαστήριο πως ο κατηγορούμενος εντολέας του δεν θα προβάλει καμία ένσταση για την παράσταση πολιτικής αγωγής από την οικογένεια του αδικοχαμένου μουσικού.

«Σεβόμαστε και συμπονάμε την οικογένεια Φύσσα, δεν έχουμε καμία ένσταση» είπε ο συνήγορος. «Τον εαυτό σου να συμπονάς» ήταν η  απάντηση που έλαβε από τη μητέρα του Π. Φύσσα.

Πάντως, στο δικαστήριο δόθηκε σήμερα «μάχη» από το σύνολο των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων προκειμένου να μην παραστούν στη δίκη ως πολιτική αγωγή τα θύματα της εγκληματικής δράσης της Χ.Α.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης που τοποθετήθηκαν στο δικαστήριο προσπάθησαν να αποσυνδέσουν τα εγκλήματα που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο με συγκεκριμένους κατηγορούμενους, κυρίως βουλευτές.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της σημερινής διαδικασίας το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι απορρίπτει τις αιτήσεις για άρση των περιοριστικών όρων των κατηγορουμένων Ν. Μιχαλολιάκου, Ελένης Ζαρούλια, Μιχαήλ Αρβανίτη, Αντώνη Γρέγου, κ.ά που είχαν υποβάλλει αιτήματα.

Το δικαστήριο έκρινε ότι είναι αναρμόδιο να κρίνει τις συγκεκριμένα αιτήματα.

Σύμφωνα με την απόφαση, αρμόδιο είναι μόνο το δικαστικό συμβούλιο.

Η αίθουσα και οι ημερομηνίες συνεδριάσεων

Νωρίτερα και σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε στο δικαστήριο η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κ. Μαρία Λεπενιώτη, η πολύκροτη δίκη για την υπόθεση της Χ.Α. θα διεξάγεται μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τουλάχιστον στο Κορυδαλλό και σε διπλανή αίθουσα από αυτή στην οποία εκδικάζεται η υπόθεση για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Οι δυο αίθουσες γειτνιάζουν επικίνδυνα (χωρίζονται από ένα τοίχο) με αποτέλεσμα στην προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου στις 15 Μαΐου, να υπάρξει θερμό επεισόδιο, όταν κατηγορούμενοι  για συμμετοχή στην οργάνωση των «Πυρήνων της Φωτιάς» σχεδόν εισέβαλαν στη δικαστική αίθουσα όπου διενεργείται η δίκη για την υπόθεση της Χ.Α και φώναξαν το σύνθημα «φασίστες κουφάλες έρχονται κρεμάλες», ενώ πέταξαν μπουκάλια σε δημοσιογράφους.

Σήμερα ανακοινώθηκαν από την έδρα και οι ημερομηνίες των επόμενων συνεδριάσεων του δικαστηρίου οι οποίες έχουν ως εξής: Για τον Ιούνιο το δικαστήριο θα συνεδριάσει στις 8 , 22, 25 και στις 29, τον Ιούλιο στις 2,9,14,16,21, 28 και τον Σεπτέμβριο στις 7 και 9.

Η πολύκροτη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ξεκίνησε σήμερα στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, με μόλις 18 από τους 68 κατηγορούμενους να είναι παρόντες στο δικαστήριο.

Απόντες κατά τη σημερινή συνεδρίαση την 5η κατά σειρά ήταν (και) σήμερα η ηγετική ομάδα της Χ.Α. Παρόντες ήταν μόνο οι κατηγορούμενοι βουλευτές Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Μιχάηλ Αρβανίτης και Στάθης Μπούκουρας.

Με την έναρξη της δίκης, η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε πως σε ό,τι αφορά στο θέμα της μεταφοράς της δίκης σε άλλη αίθουσα, η σχετική απόφαση ανήκει αποκλειστικά στη διοίκηση του Εφετείου.

Όπως είπε η κυρία Λεπενιώτη, μετά τη τελευταία συνεδρίαση του δικαστηρίου η ίδια υπέβαλλε δυο αιτήσεις στον προϊστάμενο της Τριμελούς Διοίκησης του Εφετείου κ. Δ. Μόκκα περί μεταφοράς της αίθουσας στο Εφετείο.

Ωστόσο, η θέση ήταν απορριπτική. Στη συνέχεια η κυρία Λεπενιώτη όπως η ίδια ανακοίνωσε υπέβαλλε αίτηση στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας κατά τη διεξαγωγή της δίκης. Και αυτό διότι μέχρι το Σεπτέμβριο θα συνεχίζεται η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση των «Πυρήνων της Φωτιάς».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η πρόεδρος «αν δεν γίνει αυτό θα πρέπει εμείς να δικάζουμε μια φορά το μήνα». Ακόμη, η κυρία Λεπενιώτη τόνισε ότι υπέβαλλε αίτημα στον κ. Μόκκα και για το θέμα διεξαγωγής των εξετάσεων των μαθητών δίπλα από τις φυλακές Κορυδαλλού υπάρχουν σχολεία και διενεργούνται αυτή τη περίοδο εξετάσεις).

«Μετά απ’ όλα αυτά για το μεσοδιάστημα – από τώρα μέχρι και το Σεπτέμβριο – το θέμα αυτό αυτό αφορά αποκλειστικά και μόνο τον κ. Μόκκα. Οτιδήποτε άλλο που αφορά στην αίθουσα αρμόδιος αποκλειστικά και μόνο είναι ο κ. Μόκκας. Δουλειά δικιά μας είναι να δικάσουμε απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα».

Στη συνέχεια το δικαστήριο και μετά από σχετική πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, επέτρεψε να παραστούν ως πολιτική αγωγή εκτός από τον πατέρα του Παύλου Φύσσα και η μητέρα αλλά και η αδελφή του 34χρονου μουσικού.

Μιχαήλ Αρβανίτης: Μας απέδωσαν ευθύνη με εντολές της εξουσίας

Για παρέμβαση της προηγούμενης κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης ώστε να αποδοθεί  συλλογική ευθύνη στα μέλη της Χρυσής Αυγής, έκανε λόγο στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος βουλευτής της Χ.Α. Μιχαήλ Αρβανίτης.

Λαμβάνοντας το λόγο ανέφερε ότι θα πρέπει να αρθεί ο περιοριστικός όρος που του έχει επιβληθεί για απαγόρευση συμμετοχής του σε δημόσιες εκδηλώσεις, ως αντισυνταγματικός και παράνομος.

Ανέφερε επιπλέον πως αν η «προδικασία είχε γίνει σωστά» τότε ο Γ. Ρουπακιάς που κατηγορείται για τη δολοφονία του Π. Φύσσα θα έπρεπε να δικαστεί από Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Μ. Αρβανίτης: Πιστεύω ότι η εισαγγελική πρόταση κάνει στενή ερμηνεία του νόμου… Στην περίπτωση τη δική μου, μου στερήθηκε ο λόγος. Αυτό δεν προβλέπεται από καμία διάταξη του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Πρόεδρος: Ποιος λόγος σας στερήθηκε;

Μ. Αρβανίτης: Μου απαγορεύθηκε η συμμετοχή μου σε δημόσια εκδήλωση…Είναι αντισυνταγματική αυτή η διάταξη, παραβιάζει την ελευθερία του λόγου. Δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτές τις ενστάσεις εάν από την αρχή δεν είχε ληφθεί ως δεδομένο η εξατομίκευση της ενοχής. Κατόπιν εντολής της τότε εξουσίας – αποδεδειγμένης εντολής – αποδόθηκε συλλογική ευθύνη. Το δικαστήριο σας αν είχε γίνει σωστά η προδικασία, θα έπρεπε να κηρύξει εαυτόν αναρμόδιο ειδικά για τον Γ. Ρουπακιά που θα έπρεπε να κριθεί από Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Πρόεδρος: Αυτό είναι άλλο κεφάλαιο…

Μ. Αρβανίτης: Δεν θα έπρεπε να αχθούμε ενώπιον του δικαστηρίου σας αν είχε γίνει σωστά η προδικασία

Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα

Τα σχόλια είναι κλειστά.