Ειδησεογραφικό site

«Τζιχάντι-Τζον»: Η άγνωστη ζωή του αδίστακτου εκτελεστή του Ισλαμικού Κράτους

143

jixanti-john

Αγνωστη είναι μέχρι στιγμής η τύχη του «χασάσπη» του Ισλαμικού Κράτους, «Jihadi John», με τα βρετανικά και αμερικανικά ΜΜΕ να επιμένουν πως είναι νεκρός, το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον να μην το επιβεβαιώνουν, ενώ την ίδια στιγμή το ΙΚ να ισχυρίζεται πως είναι σοβαρά τραυματισμένος.

Οπως αναφέρουν τα βρετανικά μέσα, ένα μη επανδρωμένο σκάφος που παρακολουθούσε το μέλος της οργάνωσης, τον εντόπισε όταν βρισκόταν στο κέντρο της Ράκκα, κοντά στο ρολόι, εκεί που είχαν πραγματοποιηθεί δεκάδες αποτρόπαιες εκτελέσεις.

Μιλώντας στο CNN, Αμερικανικός αξιωματούχος δήλωσε πως η επίθεση με το drone έγινε μετά από «επίμονη παρακολούθηση», τονίζοντας πως οι αμερικανικές αρχές είναι βέβαιες πως ήταν ο Jihadi John, όταν έδωσαν εντολή για την εκτόξευση του πυραύλου.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο προς το παρόν δεν επιβεβαιώνει το θάνατό του, με αξιωματούχους να φαίνονται κατά 99% σίγουροι πως είναι νεκρός.

Από την άλλη πλευρά, τζιχαντιστές μιλώντας στο SkyNews, ισχυρίστηκαν πως το μέλος τους έχει τραυματιστεί σοβαρά και βρίσκεται σε νοσοκομείο συριακής πόλης.

Κάμερον: Αν το πλήγμα αυτό ήταν επιτυχές, θα είναι ένα πλήγμα στην καρδιά του ΙΚ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα πως, αν οι δυνάμεις των ΗΠΑ κατάφεραν να σκοτώσουν τον μαχητή που είναι γνωστός ως «Jihadi John» στη Συρία, θα πρόκειται για ένα πλήγμα στην καρδιά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Κάμερον, που έκανε τις δηλώσεις αυτές έξω από την πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ, είπε πως η επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Μοχάμεντ Εμουάζι, Βρετανού πολίτη, ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας της Βρετανίας με τις ΗΠΑ και πως ήταν «μια πράξη αυτοάμυνας. Ήταν το σωστό πράγμα να γίνει».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε πως εξακολουθεί να αναμένει επιβεβαίωση για τον θάνατο του Εμουάζι. Το Πεντάγωνο είπε πως αποτιμά την αποτελεσματικότητα του πλήγματος στη συριακή πόλη Ράκα, ντε φάκτο πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους.

«Αν το πλήγμα αυτό ήταν επιτυχές –και περιμένουμε ακόμη επιβεβαίωση γι’ αυτό – θα είναι ένα πλήγμα στην καρδιά του ISIL (Ισλαμικό Κράτος)», δήλωσε ο Κάμερον.

«Θα δείξει σε εκείνους που θα έκαναν στη Βρετανία, στον λαό μας και στους συμμάχους μας κακό, πως φθάνουμε μακριά, έχουμε ακλόνητη αποφασιστικότητα και δεν ξεχνάμε ποτέ τους πολίτες μας», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Αποκάλεσε τον Εμουάζι «βάρβαρο δολοφόνο που αποτελούσε αυξανόμενη και σοβαρή απειλή σε αθώους πολίτες, όχι μόνο στη Συρία αλλά σε όλο τον κόσμο και επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Το ενημερωτικό δίκτυο CNN και η εφημερίδα Washington Post, που επικαλούνται Αμερικανούς αξιωματούχους, μεταδίδουν πως την επιδρομή πραγματοποίησε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος και πως ο στόχος είχε επισημανθεί πολλές ημέρες πριν από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Σήμερα ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε πως χθες πριν από τα μεσάνυχτα «ένα αεροσκάφος στόχευσε ένα όχημα που κυκλοφορούσε στο κέντρο της Ράκα, σκοτώνοντας τους τέσσερις επιβάτες του, ανάμεσα στους οποίους και ένας Βρετανός σημαντικό μέλος του ΙΚ».

«Όλες οι πηγές εκεί λένε πως το πτώμα ενός σημαντικού Βρετανού τζιχαντιστή βρίσκεται στο νοσοκομείο της Ράκα. Όλες οι πηγές λένε πως είναι ο Jihadi John, όμως προσωπικά δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω».

Το ΙΚ είναι υπεύθυνο για ωμότητες και έχει στρατολογήσει δεκάδες χιλιάδες μαχητές, ανάμεσά τους και πολλούς ξένους.

Ο Στίβεν Σότλοφ

Ο Τζέιμς Φόλεϊ

Ο Αμπντέλ-Ραχμάν Κασίκ

Ο Ιάπωνας δημοσιογράφος Κέντζι Γκότι

Ο δήμιος με το καλυμμένο πρόσωπο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, «ο Εμουάζι, Βρετανός υπήκοος, έλαβε μέρος σε βίντεο που δείχνουν τις δολοφονίες των Αμερικανών δημοσιογράφων Στίβεν Σότλοφ και Τζέιμς Φόλεϊ, του Αμερικανού εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση Αμπντέλ-Ραχμάν Κασίκ, των Βρετανών εργαζόμενων σε ανθρωπιστική οργάνωση Ντέιβιντ Χέινς και Άλαν Χένινγκ, του Ιάπωνα δημοσιογράφου Κέντζι Γκότι και αριθμού άλλων ομήρων».

Ο Μοχάμεντ Εμουάζι, προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών από το Λονδίνο, γεννήθηκε στο Κουβέιτ το 1988 σε μια οικογένεια απάτριδων ιρακινής καταγωγής. Οι γονείς του μετακόμισαν στη Βρετανία το 1993, αφού έχασαν κάθε ελπίδα να αποκτήσουν την υπηκοότητα του Κουβέιτ.

Η επιδρομή πραγματοποιείται σε μια στιγμή που ο αμερικανικός στρατός παρέχει αεροπορική υποστήριξη σε μεγάλη επίθεση των Κούρδων πεσμεργκά εναντίον του ΙΚ στο όρος Σιντζάρ, στο βόρειο Ιράκ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, παραμονή μιας διεθνούς συνόδου αύριο Σάββατο στη Βιένη για τις προοπτικές μιας πολιτικής μετάβασης στη Συρία.

Το ΙΚ ελέγχει μεγάλα τμήματα του εδάφους στη Συρία, όπου από το 2011 μαίνεται ένας όλο και πιο πολύπλοκος πόλεμος προκαλώντας τον θάνατο περισσοτέρων από 250.000 ανθρώπων, και στο Ιράκ. Όμως τελευταία η οργάνωση μοιάζει να υποχωρεί, καθώς δέχεται επίθεση στις δύο αυτές χώρες από τους εθνικούς στρατούς και βομβαρδίζεται από τη ρωσική αεροπορία (στη Συρία) και από τον διεθνή συνασπισμό του οποίου ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες (στη Συρία και στο Ιράκ).

Ο «Jihadi John» έγινε η ενσάρκωση της ωμότητας του ΙΚ, καθώς εμφανίζεται σε πολλά βίντεο αποκεφαλισμών δυτικών ομήρων, πάντα ντυμένος στα μαύρα, με καλυμμένο το πρόσωπο και ένα μαχαίρι στο χέρι.

Σε ηλικία 15 ετών

«Σαδιστής, αδυσώπητος»

Ο άνδρας εμφανίζεται σε εικόνες μακάβριας προπαγάνδας πλάι σε Αμερικανούς, Βρετανούς και Ιάπωνες ομήρους που φορούν πορτοκαλί φόρμα, ακριβώς πριν από την εκτέλεσή τους, εκφέροντας με βρετανική προφορά απειλές εναντίον των κυβερνήσεών τους. Ακάλυπτα είναι μόνο τα μάτια του.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε βίντεο τον Αύγουστο του 2014 που έδειχνε τον αποκεφαλισμό του Τζέιμς Φόλεϊ, ενός ανεξάρτητου δημοσιογράφου 40 ετών που είχε εξαφανιστεί στη Συρία από τον Νοέμβριο του 2012. Η δημοσιοποίηση του βίντεο προκάλεσε επικρίσεις σε όλο τον κόσμο.

Δύο εβδομάδες αργότερα ένας άλλος Αμερικανός όμηρος, ο Στίβεν Σότλοφ, είχε την ίδια κατάληξη στα χέρια του δολοφόνου.

Εμφανίζεται επίσης στους αποκεφαλισμούς του Βρετανού εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση Ντέιβιντ Χέινς, του οδηγού ταξί από το Μάντσεστερ Άλαν Χένινγκ, του Αμερικανού Πίτερ Κάσιγκ και των Ιαπώνων ομήρων Χαρούνα Γιουκάουα και Κέντζι Γκότο.

Οι μαρτυρίες για τον Μοχάμεντ Εμουάζι αποτυπώνουν τη διαδρομή ενός νεαρού Λονδρέζου με καταγωγή από το Κουβέιτ χωρίς προβλήματα, φαν του ποδοσφαίρου και των βιντεοπαιχνιδιών μέχρι τη ριζοσπαστικοποίησή του προκειμένου να γίνει ένας «ψυχρός, σαδιστής και αδυσώπητος» δολοφόνος, όπως χαρακτηρίζεται.

Τα σχόλια είναι κλειστά.