Ειδησεογραφικό site

Τεστ αντοχής και σκληρό πόκερ στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους

30

tsipras-varoufakis-570Του Σπύρου Νάννου

Τα… βουνά και τα λαγκάδια πήραν από την πρώτη ημέρα της ορκωμοσίας τους τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, με σκοπό να ξεκινήσει πρώτα η «περιφερειακή» διαπραγμάτευση και εν συνεχεία να πάνε στον «πυρήνα». Κύπρος, Ιταλία, Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο και Γερμανία ήταν από τους πρώτους προορισμούς των δύο ανδρών, οι οποίοι προσπάθησαν να «περάσουν» τη σκληρή προεκλογική γραμμή που έλεγαν πως θα τηρήσουν όταν θα έρθουν στην κυβέρνηση.

Το πρώτο «κόλπο» ήρθε με το καλημέρα, όταν με το ένα χέρι στην τσέπη ο Γιάνης Βαρουφάκης έπιασε σφιχτά το χέρι του Γερούν Ντάισελμπλουμ, θέλοντας να στείλει μήνυμα πως η νέα κυβέρνηση θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση με τους όρους που θέλει να επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν μια κίνηση εντυπωσιασμού που «έπιασε» τόπο στα ξένα ΜΜΕ, που άρχισαν να ψάχνουν τον νέο υπουργό Οικονομικών. Ήταν το πρώτο «μπαμ».

Από εκείνη την ημέρα, τα ξένα δημοσιεύματα άρχισαν να κατακλύζουν τη διεθνή επικαιρότητα για την «τακτική» που ακολουθεί η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν οι πρώτες αντιδράσεις.

ΚΥΠΡΟΣ, ΙΤΑΛΙΑ, ΛΟΝΔΙΝΟ

Ο Αλέξης Τσίπρας, με τη σειρά του, δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Πήγε στην Κύπρο για να στείλει το πρώτο μήνυμα σχετικά με το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης και στη συνέχεια ξεκίνησε το «σαφάρι» των συμμαχιών. Η «στάση» του στην Ιταλία και η συνάντησή του με τον Ματέο Ρέντσι γέννησε προσδοκίες, ωστόσο βρήκε την πρώτη «κλειστή» πόρτα, αφού ο Ιταλός πρωθυπουργός έδειξε πως, παρά το γεγονός ότι ανήκει στον «Νότο», έχει επιλέξει να συμβαδίζει στα «χνάρια» της Γερμανίας. Στη συνάντηση αυτή ο Έλληνας πρωθυπουργός, παγωμένος αλλά με το γέλιο στα χείλη, προσπάθησε να στείλει νέο μήνυμα πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα του Αντώνη Σαμαρά. Η γραβάτα μάλιστα που πήρε ως δώρο μάλλον δεν τον ικανοποίησε.

Από την άλλη, ο Γιάνης Βαρουφάκης πήγε στην Ντάουνινγκ Στριτ με δανεικό μπουφάν και πουκάμισο που μόλις είχε αγοράσει, επειδή είχε χάσει τη βαλίτσα του στο αεροδρόμιο. Στη συνάντησή του με τον Τζον Όσμπορν κατέστησε σαφές το σχέδιο που έχει η Ελλάδα, εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε τη στήριξη από τη Βρετανία, αλλά και εκεί βρήκε κλειστές πόρτες.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΣΤΟΝ ΣΟΥΛΤΣ

Χρονικά, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε τις Βρυξέλλες, με στόχο να βάλει τις πρώτες βάσεις για τη συμφωνία που επιδιώκει. Τον πήρε από το χέρι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά στη συνάντηση διαφώνησαν. Συναντήθηκε στα «πεταχτά» με τον Μάρτιν Σουλτς, με τον τελευταίο να του λέει πως θα είναι ανοιχτή η πόρτα του, παραπέμποντάς τον στη… Γερμανία. Και όλα αυτά, όταν «έφευγαν» τα πρώτα δυσάρεστα μηνύματα για τη νέα ελληνική κυβέρνηση από το Βερολίνο.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΝ ΟΛΑΝΤ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έφυγε εσπευσμένα για τη Γαλλία. Στα Ηλύσια Πεδία, ο Φρανσουά Ολάντ τον περίμενε με… αγήματα. Μετά από μια σύντομη φωτογραφία, οι δυο τους κλείστηκαν σε ένα δωμάτιο για να συζητήσουν το μέλλον της Ελλάδας, ακόμα και μέσα στο ευρώ.

Στις δηλώσεις, ο Γάλλος πρόεδρος κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει το έργο της κυβέρνησης Σαμαρά: «Υπάρχει ο σεβασμός στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού, υπάρχει όμως και ο σεβασμός των ευρωπαϊκών κανόνων. Υπάρχουν δεσμεύσεις που πρέπει να γίνουν σεβαστές κυρίως στο επίπεδο των αρχηγών κρατών» είπε χαρακτηριστικά.

Και ήρθε η ώρα του Αλέξη Τσίπρα. «Παγωμένος», ο Έλληνας πρωθυπουργός έδειξε τις διαθέσεις του στέλνοντας το δικό του μήνυμα και κοιτώντας στα μάτια τον Φρανσουά Ολάντ: «Δεν είμαστε απειλή για τη Ευρώπη, είναι το κοινό μας σπίτι, οφείλουμε να εργαστούμε σεβόμενοι τους κανόνες, αλλά και την ισοτιμία των κρατών-μελών. Διότι δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, είμαστε όλοι συγκάτοικοι».

Η ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΚΑΙ Η ΠΙΕΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤ ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

Αυτό ήταν. Το Reuters, μία ημέρα πριν από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, δίνει στη δημοσιότητα –αποκλειστικά–  τη… διάθεση της Γερμανίας απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση. Ζητάει –με μεγάλη πρόκληση– να πάρει πίσω όλες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις ο Αλέξης Τσίπρας ώστε να υπάρξει συμφωνία. Το Μέγαρο Μαξίμου φλέγεται! Ύστερα από λίγη ώρα και μετά το… σοκ, αρχίσουν να βγαίνουν non papers από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου διαπιστώνεται η ρήξη! Η πρώτη απάντηση ήταν ξεκάθαρη: «Είναι προφανές ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές από τη νέα ελληνική κυβέρνηση».

Αυτή η ρήξη κάνει τον γύρο του κόσμου. Και η «πληρωμένη» απάντηση σε αυτό το σκληρό πόκερ που παίζεται ήρθε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αργά το βράδυ της Τετάρτης, προκλητικά, ξεκίνησε την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνοντας την απόφασή της να μη δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για παροχή ρευστότητας στις τράπεζες! Ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το τηλέφωνο και μίλησε με τον Μάριο Ντράγκι, καθιστώντας σαφές πως δεν θα κάνει πίσω, δεσμευμένος από τη λαϊκή εντολή. Απάντηση δεν πήρε.

Το βαρύ κλίμα για την Ελλάδα συντηρήθηκε και στο Βερολίνο μετά τη συνάντηση Σόιμπλε-Βαρουφάκη. Αμφότεροι συμφώνησαν ότι διαφωνούν. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μίλησε για δεσμεύσεις και τρόικα, ενώ ο Έλληνας υπουργός χρησιμοποίησε τον αγώνα που έκανε η Ελλάδα για τον ναζισμό, τονίζοντας πως θέλει χρόνο για να παρουσιάσει η νέα κυβέρνηση τον «οδικό χάρτη» για την έξοδο από την κρίση.

Η τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, με το «μαστίγιο και το καρότο», έχει… πατέρα. Και αυτός είναι ο Νίκος Κοτζιάς. Γνώστης της επικοινωνιακής στρατηγικής, ο υπουργός Εξωτερικών, με βαθιές ρίζες από τη Ρωσία (με ό,τι αυτό σημαίνει), μιλάει συνεχώς με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη και τους «συμβουλεύει» για τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στους συνομιλητές τους! Η άμυνα και η επίθεση είναι σχεδιασμένη στις συναντήσεις που έχουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών. Και δεν είναι τυχαίο πως «κρατάει» ανοιχτή γραμμή και με τις ΗΠΑ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.