Ειδησεογραφικό site

Τελικά, ποιος μπορεί να εφαρμόσει καλύτερα το 3ο μνημόνιο;

50

Του Βασίλη Στεφανακίδη

Το σκηνικό γύρω από το οποίο θα γίνουν οι εκλογές που αποφάσισε ο Αλ. Τσίπρας, είναι ίσως το πιο σουρεαλιστικό και μοναδικό στη νεώτερη ιστορία και γι αυτό οι πρώτες δημοσκοπικές προσεγγίσεις των προθέσεων του εκλογικού σώματος, αν μη τι άλλο προκαλούν έκπληξη.
Ας δούμε λοιπόν σε αδρές γραμμές την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από τον Ιούλιο και μετά.

-Οι τραπεζικοί περιορισμοί που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση από τον Ιούλιο έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση τόσο σε επιχειρήσεις όσο και και στους πολίτες. Οι πολίτες είναι αναγκασμένοι να καλύπτουν τις προσωπικές ανάγκες ρευστότητας τους, με 60 ευρώ ημερησίως κι έτσι το κυκλοφορούν χρήμα στην αγορά είναι εξαιρετικά περιορισμένο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

-Στο παρά ένα κυριολεκτικά, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την άτακτη υποχώρηση και υπέγραψε κι αυτή με τη σειρά της το δικό της μνημόνιο, το τρίτο κατά σειρά και το επαχθέστερο όλων και λίγο πριν την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών ψήφισε τα πρώτα μέτρα τα οποία είναι ήδη νόμοι του κράτους αλλά οι επιπτώσεις της εφαρμογής τους δεν έχουν κάνει ακόμα αισθητή την παρουσία τους στον πολίτη.

– Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο θα πρέπει να ψηφιστούν και οι υπόλοιποι εφαρμοστικοί νόμοι και οι οποίοι αφορούν και πάλι όλους εμάς κι έχουν να κάνουν με περικοπές συντάξεων και εργασιακών δικαιωμάτων και άλλα πολλά. Κι αυτά πρέπει να ψηφιστούν όποια κι αν είναι η κυβέρνηση τον Οκτώβριο γιατί σε διαφορετική περίπτωση διακόπτεται το πρόγραμμα και η χώρα ξαναμπαίνει στην τροχιά του Grexit.

-Στο πακέτο αυτό θα περιλαμβάνονται και οι προβλέψεις για τη φορολογία των αγροτών, την κατάργηση του χαμηλού φόρου στα καύσιμα των αγροτικών μηχανημάτων και η αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ.

-Στο ίδιο περίπου διάστημα θα γίνει και η πρώτη αξιολόγηση της τρόικας για τα πεπραγμένα αυτού του διαστήματος τα οποία ένεκα προεκλογικής περιόδου μάλλον θα είναι ανύπαρκτα.

-Κι ενώ πλησιάζει η ημέρα πληρωμής των συντάξεων του Αυγούστου, τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν στο ταμείο τους τα απαιτούμενα χρήματα και καταφεύγουν για άλλη μια φορά σε δάνεια
– Με την εφαρμογή του 3ου μνημονίου ουσιαστικά δεν μένει Ελληνας, επάγγελμα, και δραστηριότητα που να μη θίγεται από λίγο έως πολύ για άλλη μια φορά. Δεν προβλέπεται και δεν υπάρχει ορατή βελτίωση στις ζωές και τα οικονομικά εργαζομένων οπουδήποτε και ανέργων που θα αυξηθούν έτι περαιτέρω, για τουλάχιστον 3 χρόνια ακόμα, όσο θα διαρκεί το νέο μνημόνιο.

– Για την επιστροφή στην κανονικότητα( με την έννοια όπως ήμασταν πριν μερικούς μήνες και όχι πριν από τα μνημόνια) δεν μπορεί κανείς να δώσει μια πειστική απάντηση.

Κι όμως μέσα σε αυτό το μαύρο σκηνικό, σε λίγες εβδομάδες θα συμβεί το τελευταίο που θα περίμενε κανείς. Πρόωρες εκλογές.

Εκλογές στις οποίες τα κόμματα ευρωπαϊκού προσανατολισμού θα προσπαθήσουν να πλειοδοτήσουν ποιο μπορεί καλύτερα να εφαρμόσει το 3ο μνημόνιο ενώ τα άλλα, τα ευρωσκεπτικά ποιο θα το σκίσει καλύτερα!

Και οι μικρές ζωές όλων ημών των πολιτών συνεχίζονται με εκείνο τον αδυσώπητο ρυθμό των καθημερινών αναγκών , των υποχρεώσεων και των “πρέπει”, χωρίς κανείς στην πραγματικότητα να μας νοιάζεται. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πληρώνουμε αγόγγυστα όλα αυτά που φέρνουν τα μνημόνια και οι νόμοι τους, χωρίς καμία ανταποδοτικότητα και ελπίδα για το μέλλον και όταν τους βολεύει μας ανακηρύσσουν “κυρίαρχο λαό” και προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο καθένας είναι η καλύτερη λύση για την περίπτωση μας!

Λες και θα ξανάρθουν πίσω όλα αυτά τα χαμένα χρόνια που μας στέρησαν, όλα αυτά τα καλοκαίρια, οι μήνες, οι βδομάδες οι μέρες και οι στιγμές που φεύγουν και χάνονται ενόσω εμείς βιώνουμε τα επίχειρα των επιλογών τους.

Και όχι απλά τους ανεχόμαστε αλλά ενίοτε και τους χειροκροτούμε λες και τα κόμματα είναι οι ποδοσφαιρικές ομάδες της καρδίας μας!

Αναδημοσίευση από protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.