Ειδησεογραφικό site

Ευρωπαϊκό τελεσίγραφο 10 ημερών – «Μας έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό» λένε συνεργάτες του Βαρουφάκη – Κυβέρνηση: Δεν υπογράφουμε, θα πέσουμε

42

Τελεσίγραφο για συμφωνία «εδώ και τώρα», μέχρι το Eurorgoup της 16ης Φεβρουαρίου έστειλαν οι ευρωπαίοι εταίροι στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του  Euroworking group.

Το κλίμα στο υπουργείο Οικονομικών είναι βαρύ. Πληροφορίες έλεγαν πως μας έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό και είπαν «παράταση και υπογραφή του υφιστάμενου προγράμματος στο επόμενο Eurogroup και θα επισημοποιηθεί στο επόμενο στις 16 του μήνα» έλεγαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες:

Στο Eurogroup ακόμη και χώρες φιλικά προσκείμενες στην Ελλάδα ήταν διστακτικές και φοβήθηκαν. Άμεσα δεν είχαμε καμία στήριξη από κυβερνήσεις

Ο κ. Βαρουφάκης φαίνεται ότι θα επιμείνει «μέχρι τέλους». Το πνεύμα του υπουργού Οικονομικών είναι «δεν υπογράφουμε το πρόγραμμα, δεν γίνεται να υπογράψουμε, είναι ξεφτίλα, θα πέσει η Κυβέρνηση. Θα υποστούμε όποιες συνέπειες και εκείνοι αντιστοίχως. Το πρόγραμμα είναι πράξη υποταγής».

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ σχολίαζαν ότι ακόμη και η προηγούμενη κυβέρνηση αντιστάθηκε επί 8 μήνες σε μεταρρυθμίσεις που θα είχαν διαλύσει την κοινωνική ασφάλιση παρά τα τρωτά της σημεία.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, θα έχουμε νέα πρόταση που θα την φτιάξουμε στο κυβερνητικό συμβούλιο. Η Ελλάδα θα παρουσιάσει έτοιμο φάκελο στο επόμενο Euroworking Group.

Στόχος της κυβέρνησης  είναι μία «χρηματοδότηση γέφυρα» αλλά βάσει προγράμματος «που θα συμφωνήσουμε εμείς και η ορολογία δεν έχει σημασία. Όχι όμως νέο δάνειο».

Σε κάθε περίπτωση,  στόχος της κυβέρνησης παραμένει η παραμονή στην ευρωζώνη.

Κομισιόν: Θα εργαστούμε για την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας

 «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να εργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο με τις ελληνικές Αρχές και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο την επίτευξη μιας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας για την Ελλάδα και για την Ευρώπη στο σύνολό της» δήλωσε  η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί.

Είπε ακόμη ότι το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου θα είναι μια σημαντική ευκαιρία για να υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις με τη χώρα μας.

Παράλληλα, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουν οι συζητήσεις είναι η παράταση του υπάρχοντος χρηματοδοτικού προγράμματος της Ελλάδας, μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). «Αυτό, όμως, προϋποθέτει ανάλογο αίτημα από την Ελλάδα εντός των επόμενων ημερών και απόφαση από το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, το αργότερο» σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Πηγές της Κομισιόν σημείωναν ακόμη ότι η Επιτροπή είναι απόλυτα δεσμευμένη στην παραμονή της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης» και προσέθεταν ότι υπάρχουν πολλοί τομείς όπου θα μπορούσε να υπάρξει πιθανή σύγκλιση με την ελληνική κυβέρνηση.

Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, κυρίως με την ενίσχυση των δυνατοτήτων της φορολογικής διοίκησης, μέσω της ενίσχυσης της κοινωνικής ασφάλειας και με τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

Οι ίδιες πηγές της Επιτροπής εκτιμούσαν ότι «υπάρχει περιθώριο ελιγμών» εντός ενός πλαισίου και μιας αξιόπιστης δέσμευσης για υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα βασίζονται σε μια πιο ανταγωνιστική οικονομία που θα μπορεί να προσελκύσει και να διευκολύνει τις επενδύσεις.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, τόνιζαν ότι «οποιαδήποτε συζήτηση δεν είναι της παρούσης».

Σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν θα έχει συμφωνηθεί ένα σαφές πλαίσιο για τη μελλοντική στήριξη της Ελλάδας, είναι πιθανό οι πιστωτές να εξετάσουν τους τρόπους για να ενισχύσουν περαιτέρω τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ανέφεραν οι ίδιες πηγές και σημείωναν ότι οι λεπτομέρειες ενός τέτοιου σχεδίου θα πρέπει να εξεταστούν.

Ξεκαθάριζαν πάντως πως ένα «κούρεμα», ή βήματα που θα συνεπάγονται άμεσες ζημιές για τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, «είναι ξεκάθαρα κόκκινη γραμμή».

Τα σχόλια είναι κλειστά.