Ειδησεογραφικό site

«Τείχος» του Βερολίνου φοβάται η κυβέρνηση για τη συμφωνία – Προβληματισμός από την στάση της Μέρκελ

29

 

Μεταξύ Βερολίνου και εσωτερικής αντιπολίτευσης στο κόμμα του βρίσκεται εγκλωβισμένος ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας ο οποίος κάνει τα πάντα προκειμένου η συμφωνία με τους δανειστές να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή μέχρι την Πέμπτη για να πάρει τον δρόμο προς το Eurogroup την Παρασκευή.Παρά την επικοινωνιακή προσπάθεια να εξωραΐσει τη συμφωνία στο εσωτερικό της χώρας και την δεδομένη υπερψήφιση από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι το τρίτο μνημόνιο θα καταψηφιστεί από την Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τον τελευταίο λόγο θα έχει το Eurogroup όπου περιμένει ο Σόιμπλε και οι δορυφόροι του όπως έδειξαν οι χθεσινές του συνομιλίες με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.

Το Βερολίνο δεν έχει εγκαταλείψει την θέση του για δάνειο –  γέφυρα και γι αυτό κατά την επικοινωνία τους, η κυρία Μέρκελ διατήρησε τις επιφυλάξεις της και ζήτησε χρόνο προκειμένου η γερμανική πλευρά να εξετάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Μέρκελ φέρεται να υιοθέτησε τα επιχειρήματα του  γερμανού υπουργού Οικονομικών, είπε στον κ. Τσιπρα ότι «υπάρχει προβληματισμός από τον κ. Σόιμπλε για την πληρότητα της συμφωνίας, αν κλείσει τόσο γρήγορα» και  υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά «δεν θα πάθει και τίποτα με ένα δάνειο – γέφυρα». Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι δεν θα δεχθεί καμία παρέκλιση από τα όσα έχουν συμφωνηθεί στην Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου και δεν θα δεχθεί επιπλέον προαπαιτούμενα.

Νωρίτερα από την Δευτέρα το βράδυ ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνίες και με τους κ.κ. Ολάντ και Γιούνκερ στους οποίους είχε εκφράσει τον προβληματισμό εάν το Βερολίνο επιθυμεί πραγματικά να κλείσει η συμφωνία.

Μάλιστα ο κ. Ολάντ τον προέτρεψε να έχει εγκρίνει η ελληνική πλευρά την συμφωνία μέχρι την Πέμπτη ώστε να μπορούν να την υποστηρίξουν στο Eurogroup της Παρασκευής όσοι θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα. Η Ευρωπαική Επιτροπή πάντως κινείται σε θετική κατεύθυνση όπως και το ΔΝΤ. Οι Βρυξέλλες έδωσαν εντολή στους εκπροσώπους τους στο κουαρτέτο να κλείσουν την συμφωνία την Τρίτη το πρωί όπως και έγινε ενώ η εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Βελκουλέσκου δήλωσε ότι το Ταμείο προτίθεται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα από τον Οκτώβριο εφόσον το χρέος κριθεί βιώσιμο. Είναι μία κίνηση στην κατεύθυνση να πιεστεί ο κ. Σόιμπλε ώστε να άρει τις επιφυλάξεις του και να δώσει το πράσσινο φως το Eurogroup την Παρασκευή.

Μέχρι στιγμής πάντως το Βερολίνο δεν δείχνει να κάμπτεται. Αν και ο κ. Σόιμπλε δεν έχει πάρει θέση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γιένς Σπαν  δήλωσε χθες ότι χρειάζεται να συζητηθεί διεξοδικά το νέο πρόγραμμα καθώς πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα με ποιο τρόπο η Ελλάδα θα εξασφαλίσει τα αναγκαία κονδύλια για τον προϋπολογισμό τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα το Βερολίνο έχει βάλλει τους δορυφόρους του όπως τον υπουργό Οικονομικών της Φινλανδίας ο οποίος εμφανίστηκε ταυτισμένος με την γερμανική θέση, εξέφρασε επιφυλάξεις και είπε ότι πρέπει να γίνεται ένα βήμα τη φορά, ενώ ζήτησε να συμμετάσχει και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Ενώ οι δυσκολίες στο εξωτερικό είναι δεδομένες και το Eurogoup θα είναι κρίσιμο ο κ. Τσίπρας έχει να ξεπεράσει τα προσκόμματα που βάζει η εσωκομματική του αντιπολίτευση. Ο πρωθυπουργός κίνησε από το μεσημέρι της Τρίτης τις διαδικασίες και επικοινώνησε με την πρόεδρο της Βουλής ενώ με μία πρωτοφανή πράξη δημοσιοποίησε την επιστολή του προς την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Στόχος του πρωθυπουργού ήταν να ολοκληρωθεί σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου στις Επιτροπές της Βουλής και να εισαχθεί στην Ολομέλεια την Πέμπτη.

Παρά το επείγον του πράγματος όμως η Κωνσταντοπούλου απάντησε ορίζοντας για σήμερα στις 21.30 την σύσκεψη των προέδρων που θα αποφασίσουν για την συνέχιση της διαδικασίας. Έτσι οι αρμόδιες επιτροπές στην καλύτερη περίπτωση θα συνεδριάσουν την Πέμπτη το πρωί και η Ολομέλεια θα ψηφίσει το μνημόνιο τα ξημερώματα της Παρασκευής όπως έγινε και με τις δύο προηγούμενες δέσμες μέτρων.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να εξωραΐσει το τρίτο μνημόνιο με δύο non-paper που αναφέρονται στο τί αποφεύγει η ελληνική πλευρά με την συμφωνία και υποστηρίζουν ότι επιτυγχάνεται πιο ήπια προσαρμογή από τα μέτρα που είχε διαφανεί ότι θα έπαιρνε η προηγούμενη κυβέρνηση καθώς επίσης ότι δεν θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα στο προσεχές διάστημα μετά την ψήφιση του μνημονίου. Φυσικά αποκρύπτει τις επιβαρύνσεις που συνεπάγεται το τρίτο μνημόνιο για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας καθώς και για μία σειρά κοινωνικές κατηγορίες που θα επιβαρυνθούν. Ο κ. Τσίπρας πάντως επικοινώνησε χθες με τους κ.κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Σταύρο Θεοδωράκη και Φώφη Γεννημάτα. Αν και όλοι τους έχουν επιφυλάξεις εκτιμάται ότι θα ψηφίσουν την συμφωνία. Αντίθετα δεν θα ψηφίσουν οι δικοί του βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας όπως έδειξε ο επικεφαλής της κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος τοποθετήθηκε απέναντι στην ηγεσία της κυβέρνησης με μία σκληρή δήλωση σε πολεμικό ύφος.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.