Ειδησεογραφικό site

Τα hedge funds που ποντάρουν στην ελληνική ανάκαμψη – Η φτηνή Ελλάδα και οι χαμένοι

44

Στο στόχαστρο επενδυτικών κεφαλαίων βρίσκεται ξανά η Ελλάδα με τους διαχειριστές των hedge funds να βλέπουν ευκαιρίες κερδοφορίας από μια ενδεχόμενη ταχεία έξοδο της χώρας από την τρέχουσα αναταραχή.

Όπως αναφέρει το CNBC, η άλλη όψη της ελληνικής κρίσης δεν είναι η τραγωδία, αλλά η ευκαιρία για κάποιους ευφυείς ή ριψοκίνδυνους επενδυτές που αναζητούν τις ευκαιρίες ανά τον κόσμο -κάπου εκεί στον χάρτη έχουν εντοπίσει και την Ελλάδα. Έπειτα από δύο χρόνια σχετικής ηρεμίας, σημειώνει το άρθρο, η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε μια ανανεωμένη μεταβλητότητα στις τοπικές αγορές μετοχών και ομολόγων. Η νέα κυβέρνηση διαπραγματεύεται το υπάρχον πρόγραμμα, το πακέτο διάσωσης, τη ρύθμιση του χρέους, ενώ στο βάθος υπάρχει πάντα η πιθανότητα ενός Grexit, που θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, η Ελλάδα είναι και πάλι ένα στοίχημα για τους «γενναιότερους των επενδυτών». Όπως τονίζει σχετικό δημοσίευμα, μια ομάδα hedge funds περιλαμβανομένων των York Capital Management, Alden Global Capital, Greylock Capital Management, και Eaglevale Partners, στοιχηματίζουν στην ελληνική ανάκαμψη. «Αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζουμε αν η κρίση θα επιλυθεί. Αλλά αν νομίζετε ότι η κρίση θα πρέπει να επιλυθεί και η Ελλάδα παραμένει στην ΕΕ, είτε η Ελλάδα είναι πολύ φθηνή ή οι χώρες της περιφέρειας είναι πολύ ακριβές», δήλωσε ο Ντιέγκο Φερρό συν-επικεφαλής επενδύσεων στην Greylock στο CNBC.

H Greylock έχει ποντάρει σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, αλλά και σε τραπεζικές μετοχές όπως της Alpha Bank, σύμφωνα με τον Φέρο. Από την άλλη, η York βλέπει τη νέα μεταβλητότητα ως σημείο εισόδου, σύμφωνα με άνθρωπο που γνωρίζει καλά την επενδυτική στρατηγική του fund. Η εταιρεία του Τζέιμς Ντίναν μείωσε την έκθεσή της σε ελληνικούς τίτλους το προηγούμενο έτος, αλλά επανήλθε κατά την πρόσφατη αστάθεια, καθώς θεώρησε ότι υπάρχουν υπερβολικά χαμηλές αποτιμήσεις. Η York κατέχει τόσο ομόλογα όσο και τραπεζικές μετοχές, ποντάροντας ότι στο άμεσο μέλλον θα κερδίσουν σε αξία.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην Eaglevale Partners το hedge fund που έχει υπό διαχείριση 400 εκατ. δολάρια και στο οποίο διαχειριστής είναι ο σύζυγός της Τσέλσι Κλίντον Μάρκ Μεζβίνσκι. Η Eaglevale Partners αν και το 2014 υπέστη ζημιές από το «λανθασμένο στοίχημα» στην ελληνική ανάκαμψη, εξακολουθεί σύμφωνα με το CNBC να είναι αισιόδοξη για τις ελληνικές μετοχές.

Το αμερικανικό δίκτυο αναφέρεται και στην επενδυτική Alden Global Capital, εταιρεία που έχει υπό διαχείριση 1,7 δισ. δολάρια, η οποία ξεκίνησε ένα ειδικό fund στις αρχές Ιανουαρίου προσανατολισμένο σε ελληνικά assets και από το οποίο ήδη μέσα στον Ιανουάριο εγγράφει αρκετές ζημιές.

Τα σχόλια είναι κλειστά.