Ειδησεογραφικό site

Τα 5 ατού στα χέρια της κυβέρνησης – Γιατί υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για οριστική λύση στο Eurogroup – Ρεπορτάζ στο «Καρφί»

64

Του Σπύρου Nάννου

Στη Βουλή, πριν την ψήφο εμπιστοσύνης, ο Αλέξης Τσίπρας σε μια καθαρά πολιτική ομιλία και δίχως εξαγγελίες, αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε η χώρα μας να κινηθεί σε διαφορετικά «νερά» από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός, πάντως, θυμίζει εποχές 2009, καθώς έχει την πλήρη αποδοχή του κόσμου, εντός και εκτός Κοινοβουλίου, κάτι που είχε πετύχει και ο Γιώργος Παπανδρέου, με μία μόνο διαφορά: Τη σκληρή διαπραγμάτευση.

Από τις 25 Ιανουαρίου και μετά, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προσπαθεί χρησιμοποιώντας και την τακτική των παιγνίων, να προσαρμόσει τους λαούς της Ευρώπης στο μότο του Μαξίμου «τέλος στη λιτότητα». Και για να το πετύχει αυτό ο Αλέξης Τσίπρας, έχει δίπλα του πέντε συμμάχους, κάτι που αναγνωρίζουν φίλοι και κυρίως εχθροί!

Ας τα δούμε αναλυτικά:

1ος ΣΥΜΜΑΧΟΣ:

Το αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου

Ο Αλέξης Τσίπρας, στις ομιλίες του, συνεχώς υπενθυμίζει το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου. Τόσο εντός Ελλάδας όσο και εκτός, θυμίζει σε όλους πως ο ελληνικός λαός έδωσε μια ισχυρή εντολή στην κυβέρνηση ώστε να διαπραγματευτεί κάτι τελείως διαφορετικό από ότι είχε αποφασίσει η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ.

«Εμείς δεν έχουμε άλλη δύναμη. Δεν μας στηρίζουν εμάς ισχυροί παράγοντες μέσα κι έξω από τη χώρα. Η μόνη μας στήριξη είναι η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Όλα τελείωσαν στις 25 του Γενάρη. Τα μνημόνια της λιτότητας τα κατήργησε ο λαός μας. Δεν έχουμε το δικαίωμα να τα ξαναφέρουμε και μάλιστα από την πίσω πόρτα» λέει χαρακτηριστικά.

2ος ΣΥΜΜΑΧΟΣ:

Οι μετεκλογικές δημοσκοπήσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας, βλέπει μαζί με το επιτελείο του τις τελευταίες μετρήσεις – μετεκλογικές – για την εικόνα της κυβέρνησης και δη τα αποτελέσματα για τη διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με αυτές, ο ελληνικός λαός δείχνει μια «πλούσια» υποστήριξη στους διαπραγματευτικούς χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου. Το ποσοστό μάλιστα στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας ήταν ιδιαίτερα υψηλό (60%!), κάτι που άλλωστε σημειώνει και ο ίδιος στις ομιλίες του: «Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση πριν καν καλά καλά αναλάβει, δέχεται τόσο ισχυρές πιέσεις και εκβιασμούς. Αλλά ταυτόχρονα, είναι και η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους που μια κυβέρνηση, πριν καν λάβει την ψήφο της εμπιστοσύνης της Βουλής, έχει κερδίσει μια πρωτοφανή εμπιστοσύνη και αποδοχή από την ελληνική κοινωνία. Τα αποτελέσματα των πρόσφατων σφυγμομετρήσεων αποδεικνύουν μια πρωτοφανή συσπείρωση και αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού στη διαπραγματευτική στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης»…

3ος ΣΥΜΜΑΧΟΣ:

Η υποστήριξη των ευρωπαϊκών λαών

Ανέλπιστα, για τα δεδομένα που είχαν επικρατήσει τα προηγούμενα χρόνια, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει βγάλει στους δρόμους αρκετούς πολίτες ευρωπαϊκών χωρών. Δεν ήταν τυχαίο πως μέσα στα χιόνια, αυστριακοί πολίτες περίμεναν να δουν τον Αλέξη Τσίπρα, πριν την συνάντησή του με τον αυστριακό καγκελάριο, κάτι που δεν έχει γίνει στο παρελθόν.

Επίσης, κανείς δεν λησμονεί πως το Podemos στην Ισπανία, έχει αυξήσει τα ποσοστά του ελέω της εκλογής Τσίπρα και μάλιστα σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, προηγείται σημαντικά έναντι του κυβερνώντος κόμματος του Ραχόι.

Επίσης, είναι εντυπωσιακή η στήριξη του κόσμου εντός Ελλάδος, καθώς το Σύνταγμα έχει μετατραπεί σε οχυρό υποστήριξης στον Αλέξη Τσίπρα από χιλιάδες κόσμου που δίνει το παρών με το σύνθημα εναντίον της λιτότητας να ηχεί παντού.

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, λέει για αυτό το εξής: «Η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται, γιατί η Δημοκρατία στην Ευρώπη δεν εκβιάζεται και γιατί η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Όσο έχουμε το λαό στο πλάι μας, δεν εκβιαζόμαστε και δεν εκφοβιζόμαστε από κανέναν…».

4ος ΣΥΜΜΑΧΟΣ:

 Τα «ανοίγματα» σε ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα

Διπλωματικά, η κυβέρνηση Τσίπρα, προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να «αναπτυχθεί» σε όλο τον κόσμο. Με τις «σκέψεις» του Δραγασάκη, το «όπλο» του Βαρουφάκη και το «μυαλό» του Κοτζιά, η Ελλάδα από την πρώτη εβδομάδα της θητείας της άνοιξε τους πολιτικούς της ορίζοντες σε τρεις μεγάλους «παίκτες»: Τις ΗΠΑ, την Ρωσία και την Κίνα.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πως τις τελευταίες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας:

1.    Έκανε αναφορά στον Μπαράκ Ομπάμα για τη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, εξαπολύοντας επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά.

2.    Έστειλε στη Ρωσία τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και άκουσε από τον Σεργκέι Λαβρόφ να του λέει πως η βοήθεια είναι δεδομένη, εφόσον η Ελλάδα τη ζητήσει.

3.    Είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ ώστε να τον επισκεφτεί στη χώρα του. Η πρόσκληση έγινε την ίδια ημέρα που θα γινόταν το Eurogroup.
5ος ΣΥΜΜΑΧΟΣ:

Η… Βαβέλ στη Νέα Δημοκρατία

Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ξεκάθαρα στην ομιλία του στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης, πως έχει το πάνω χέρι απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά. Γνωρίζει πολύ καλά το κενό εξουσίας που παρατηρείται στη γαλάζια παράταξη, την γκρίνια και την εσωστρέφεια ανάμεσα στους βουλευτής της ΝΔ και «παίζει μπάλα μόνος του».

Χαρακτηριστικό το απόσπασμα: «Εσείς όμως ονειρευόσασταν και συνεχίζετε να ονειρεύεστε παρενθέσεις. Σχεδιάσατε στην τελευταία λεπτομέρεια τον εκβιασμό της Ελλάδας και αυτό ήταν δική σας επιλογή, συνειδητή και μοχθηρή, η τελευταία σας ελπίδα μήπως και απειλώντας την Ελλάδα δικαιωθείτε ή διασωθείτε εσείς προσωπικά.

Παίξατε την Ελλάδα στα ζάρια μόνο και μόνο για να μην σας καταπιεί η ιστορία, αλλά καταλάβετέ το, η ιστορία σας έχει ήδη καταπιεί. Και η μόνη παρένθεση που θα υπάρξει τελικά στη σύγχρονη ελληνική δημοκρατία θα είναι αυτή των δικών σας μνημονιακών χρόνων – η παρένθεση της αντισυνταγματικής επιλογής, της κατάργησης του Κοινοβουλίου, της συρρίκνωσης της Δημοκρατίας. Αυτή η παρένθεση τελείωσε οριστικά στον τόπο μας στις 25 του Γενάρη…».

Τα σχόλια είναι κλειστά.