Ειδησεογραφικό site

Τα 11,4 δις του ΤΧΣ που περίσσεψαν από τα stress tests των τραπεζών θέλει για προληπτική γραμμή στήριξης η κυβέρνηση

35

Ως δίχτυ ασφαλείας απέναντι στις πιέσεις των αγορών αλλά και των δανειστών θέλει να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση τα 11,4 + 5 δισ, για ν’ αποφύγει τρίτο δάνειο και νέο μνημόνιο

Αισιοδοξία υπάρχει στο στενό επιτελείο του Μαξίμου αλλά και ανάμεσα στους δύο επικεφαλής της κυβέρνησης Αντ.Σαμαρά και Ευ.Βενιζέλου, μετά τις εξελίξεις από τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο ακούγεται δειλά – δειλά αλλά για πρώτη φορά με τη σιγουριά ενός συγκροτημένου σχεδίου που βασίζεται σε δεδομένα στοιχεία, ότι μπορεί και να αναστρέψουν το πολιτικό κλίμα, αξιοποιώντας όπλα που περιήλθαν τώρα στα χέρια τους.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες η προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά και του στενού του επιτελείου (Στ. Παπασταύρου, Χρ. Λαζαρίδης και Γκ. Χαρδούβελης) επικεντρώνεται πλέον στην αποδοχή εκ μέρους των πιστωτών τηςυβριδικής γραμμής πίστωσης που διεκδικεί η Αθήνα, δηλαδή ενός πιστοληπτικού λογαριασμού με τα 11,6 δισ του ΤΧΣ που όμως δεν θα συνοδεύεται από όρους μνημονίου.

Η “επιχείρηση” αυτή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σε αυτό το σκοπό προσετέθη και ο Γιάννης Στουρνάρας που συνεχίζει να κρατά υψηλά την τιμή της μετοχής του, στο ΧΑ των δανειστών.

Βέβαια η επιτυχής έκβαση αυτού του “κόλπο γκρόσο” που επιχειρούν Σαμαράς και οικονομικό επιτελείο συναρτάται άμεσα και με την αξιολόγηση της τρόικας, προκειμένου να ξεκλειδώσουν το τελευταίο μέρος της συμφωνίας χρηματοδότησης.

Δεδομένο πάντως πλέον είναι ότι θέλοντας να αποφύγει τις πιέσεις για τρίτο δάνειο και νέο Μνημόνιο, η κυβέρνηση θα υποστηρίξει ότι το περίσσευμα των 11,4 δισ. ευρώ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αλλά και τα ακόμη 5 δισ. ευρώ των διαθεσίμων της ελληνικής κυβέρνησης επαρκούν για να αποτελέσουν ένα «δίχτυ ασφαλείας» που ζητούν οι αγορές στη μετά-Μνημόνιο εποχή (από τον Ιανουάριο του 2015 δηλαδή) χωρίς να απαιτείται ο εξουθενωτικός έλεγχος της Τρόικα αλλά μια πιο χαλαρή παρακολούθηση της τήρησης ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο η οριστική έκβαση της διαπραγμάτευσης αυτής περνάει από τις συμπληγάδες της τελικής ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια, που η κυβέρνηση διαμηνύει πως θα είναι «ουδετερη» και δεν θα κλονίσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας, αλλά και από τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό που αποτελεί άλλη μια μαχαιριά στις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις.

Πηγή: 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.