Ειδησεογραφικό site

«Βόμβα» Σημίτη κατά Σαμαρά–«Είσαι ακραίο παράδειγμα λαϊκισμού και αντιπαλότητας»

48

Τη δικιά του απάντηση επιχείρησε να δώσει “πληρωμένη” ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης στην αρθρογραφία του Αντώνη Σαμαρά στην Καθημερινή της Κυριακής με αφορμή την 40η επέτειο της μεταπολίτευσης στην οποία επιχείρησε να παραλληλίσει τον εαυτό του με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον ιδρυτή της ΝΔ, λέγοντας πως στον τόπο υπήρξαν δύο περίοδοι: εκείνη της μεταπολίτευσης μετά την πτώση της Χούντας το 1974 και η Νέα Μεταπολίτευση της δικιάς του πρωθυπουργίας από το 2012. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ανάμεσα σε αυτέ τις δυο περιόδους μεσολάβησε άκρατος λαϊκισμός όπως αυτός που αντιμετωπίζει τώρα η κυβέρνησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Χωρίς να γνωρίζει ίσως τα όσα θα έγραφε ο σημερινός πρωθυπουργός αφού τα άρθρα δημοσιεύτηκαν ταυτόχρονα στο δικό του άρθρο στην ίδια εφημερίδα, ο Κ. Σημίτης επιτίθεται ολομέτωπα στο σημερινό πρωθυπουργό λέγοντας ότι επιδιώκεται η “παραπλάνηση των πολιτών” και κατηγορώντας τον Αντώνη Σαμαρά για άκρατο λαϊκισμό καθώς ταυτίζει έμμεσα το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρεται και γενικότερα στη συμπεριφορά της ΝΔ στην κυβέρνηση και τα αποτελέσματα της πολιτικής της.

Γράφει χαρακτηριστικά: «ακραίο παράδειγμα … ήταν η καταπολέμηση των μνημονίων από τη ΝΔ το 2010 και η πλήρης αποδοχή τους από τον κ. Σαμαρά το 2012». Άλλο παράδειγμα που αναφέρει είναι το θέμα της μη υποχρεωτικής αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

Ως προς τον «λαϊκισμό» που ο κ. Σαμαράς καταλογίζει στο ΠΑΣΟΚ την περίοδο 74-81 και μετά, η απάντηση έρχεται έμμεσα. Όπως αναφέρει ο κ. Σημίτης: «Από το 1981 και μετά η προσπάθεια στράφημε στον περιορισμό των ανισοτήτων (σ.σ. που ήταν τεράστιες στην «επιτυχημένη» διακυβέρνηση της ΝΔ μέχρι τότε) στη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής». Σε όλα όσα, δηλαδή, η ΝΔ και γενικά η δεξιά στην Ελλάδα, δεν συμπεριέλαβαν ποτέ στην πολιτική τους ατζέντα και τα χαρακτήριζαν «λαϊκισμό» (όσα, δηλαδή, εφάρμοζε η προηγμένη Ευρώπη) όπως κάνει σήμερα και ο κ. Σαμαράς.

Σχετικά με τα πεπραγμένα της ΝΔ, αναφέρεται στην περίοδο 2004-2009, στην οποία ήταν υπουργός και ο κ. Σαμαράς και γράφει:

«Η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε το 2004 τη διακυβέρνηση της χώρας σε κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που της εξασφάλιζαν πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων από εκείνη που είχε οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν. Αντί όμως να προχωρήσει τον εκσυγχρονισμό, την προσαρμογή στα ευρωπαϊκά πρότυπα και να συνεχίσει με επιμονή τις προηγούμενες προσπάθειες, προτίμησε την εκτεταμένη επιστροφή στις παραδοσιακές πρακτικές του πελατειακού κράτους. Χάρη στις οικονομικές δυνατότητες που είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη πολιτική στη χώρα, επανέφερε την πληθώρα των διορισμών στο Δημόσιο, τις παροχές σε κοινωνικές ομάδες για να τη στηρίξουν πολιτικά και την υποτίμηση των δημοσίων επενδύσεων. Η αναπτυξιακή προσπάθεια σε μια χώρα όπως η Ελλάδα πρέπει να είναι σχεδιασμένη, επίμονη και συνεχής. Τα διαλείμματα, τα πισωγυρίσματα, η τακτική του «βλέποντας και κάνοντας» αποτέλεσαν τη σημαντικότερη αιτία της ανατροπής όσων είχαν επιτευχθεί και της κρίσης που ακολούθησε».

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρεται και:

-στην πελατειακή νοοτροπία που επανέφερε η ΝΔ στις προσλήψεις, καταργώντας, ουσιαστικά το «νόμο Πεπονή».

-την επαναφορά των συντεχνιακών πρακτικών, επιστρατεύοντας όλες τις κοινωνικές ομάδες που μπορούσε να επηρεάσει.

-τον υπερσυγγκεντρωτισμό, χαρακτηριστικό γνώρισμα της ελληνικής δεξιάς, η οποία αντιτάχθηκε με σφοδρότητα σε κάθε προσπάθεια αποκέντρωσης.

Ο κ. Σημίτης δίνει, έστω και έμμεσα, απάντηση στον ισχυρισμό του κ. Σαμαρά, για την ανθηρή οικονομία της χώρας επί ΝΔ. Όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία που παραθέτει ο πρώην πρωθυπουργός, την περίοδο της ΝΔ 2004-2009 εκτροχιάστηκαν: α) το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ β) το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ γ) οι μισθοί της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ. Τα συγκεκριμένα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Σημίτης έχουν ως εξής:

«Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των ελλειμμάτων, του δημοσίου χρέους και των αμοιβών των υπαλλήλων του Δημοσίου δείχνουν ανάγλυφα ότι η Μεταπολίτευση ευθύνεται πολύ λιγότερο για τη σημερινή κατάσταση της χώρας από τους όψιμους κατηγόρους της. Eurostat TGM, Eurostat.ec.europa.eu/tgm/printTable.do? General government consolidated gross debt. Percentage of GDP at market prices (Χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ): 1993: 91,2%, 1996: 100,3%, 2003: 98,3%, 2009: 129,4%. General government deficit, % of GDP (Ελλειμμα γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ): 2000: 3,7%, 2003: 5,6 %, 2009: 15,6%. Compensation of employees, general government, percentage of GDP at market prices (Μισθοί γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ): 1993: 11,1%, 1996: 9,5%, 2003: 8,9%, 2009: 12,2%. Ετη αναφοράς, άνοιξη 2012, Ιανουάριος 2013».

Πηγή: 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.