Ειδησεογραφικό site

Τελείωσε η συνεδρίαση του Eurogroup αλλά χωρίς ελληνική πρόταση – Θετική η παρουσία του Τσακαλώτου λένε οι Financial Times

36

Ολοκληρώθηκε στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδος η κρίσιμη συνεδρίαση του  Eurogroup και σε λίγα λεπτά αναμένονται δηλώσεις από τον επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ανταποκρίτρια των Financial Times αναφερόμενη στον Ευκλείδη Τσακαλώτο μετέδωσε πριν απο λίγα λεπτά  οτι «μπορεί ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας να μην κατέθεσε πρόταση, αλλά έκανε μια πολύ καλή παρουσίαση».

Στο EuroWorking Group παραπέμπουν την Ελλάδα οι εταίροι, καθώς η κυβέρνηση φέρεται ότι επανέφερε στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων τις προτάσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά με «κάποιες βελτιώσεις» όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή στα διεθνή πρακτορεία.

Μάλιστα, όπως τονίζουν πηγές στις Βρυξέλλες, ουσιαστικά η Ελλάδα θα καταθέσει αυτές τις νέες προτάσεις επισήμως αύριο και ως εκ τούτου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα παραμείνουν στη βελγική πρωτεύουσα… περιμένοντας τις κινήσεις της Αθήνας.

Όλα δείχνουν ότι οι όποιες νέες ελληνικές προτάσεις θα πρέπει πρώτα να κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών – με πρώτο εξ αυτών το EuroWorking Group – τα οποία θα κληθούν να τις αξιολογήσουν και να αποφανθούν εάν τελικώς δεν είναι κενές περιεχομένου ή εάν μπορούν όχι μόνο να εφαρμοστούν αλλά να έχουν και ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Εφόσον οι προτάσεις «περάσουν» από τα τεχνικά κλιμάκια, τότε θα ακολουθήσει σύγκλιση ενός νέου Eurogroup, χωρίς φυσικά να γνωρίζει οποιοσδήποτε πότε θα συμβεί αυτό.

Η νέα καθυστέρηση, πέραν πάσης αμφιβολίας, θα προκαλέσει ακόμη περισσότερα προβλήματα στην οικονομία, με δεδομένο ότι χωρίς κάποια πολιτική απόφαση η ΕΚΤ στην αυριανή συνεδρίασή της σε καμία περίπτωση δεν θα έχει τη δυνατότητα – ακόμη και νομικά – να προχωρήσει σε οποιαδήποτε απόφαση για ενίσχυση του ELA.

Η απουσία νέων προτάσεων ή τουλάχιστον η απροθυμία της ελληνικής πλευράς να τις καταθέσει σήμερα φέρεται ότι εξόργισε αρκετούς υπουργούς Οικονομικών, με κάποιους εξ αυτών – όπως, τουλάχιστον, αναφέρουν ξένοι και Έλληνες ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες – να διερωτώνται γιατί υπήρξε σύγκλιση του Eurogroup, από τη στιγμή που στην ουσία δεν υπάρχει κάποιο θέμα συζήτησης.

Δεν παρουσίασε νέα πρόταση ο Τσακαλώτος;

Νωρίτερα οι πληροφορίες σχετικά με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης κατά την διαπραγμάτευση με τους δανειστές ήταν συγκεχυμένες… Από την μία πλευρά, δημοσιογραφικές πληροφορίες από έγκυρες πηγές (Financial Times, Έλληνες μόνιμοι ανταποκριτές κ.α.) από τις Βρυξέλλες αποκάλυψαν  ότι η Ελλάδα δεν παρουσίασε νέο συγκεκριμένο σχέδιο συμφωνίας επί του οποίου να τοποθετηθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι και ότι αυτό πρόκειται να κατατεθεί αύριο.

Η Ελλάδα δεν κατέθεσε νέα πρόταση, λένε δύο αξιωματούχοι της Ευρωζώνης στον δημοσιογράφο των Financial Times Πήτερ Σπήγκελ. Τρίτος αξιωματούχος των Βρυξελλών, που επικαλείται ο Σπίγκελ, λέει ότι η νέα ελληνική πρόταση έρχεται αύριο

Τζόζεφ Ντολ (πρόεδρος ΕΛΚ): «Όχι πρόταση, όχι πρόοδος»

Το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση πήγε χωρίς πρόταση στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Τζόζεφ Ντολ, εξαπολύοντας βαρύτατη επίθεση μέσω Twitter.

«Όχι πρόταση, όχι πρόοδος. To ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε με άδεια χέρια στο Eurogroup δείχνει και πάλι την ανικανότητα και επιπολαιότητά τους» έγραψε χαρακτηριστικά ο Ντολ στον προσωπικό του λογαριασμό.

Κυβέρνηση: Υπάρχει πρόταση, αντιμετωπίστηκε θετικά…

Αντιθέτως, κύκλοι της κυβέρνησης διαψεύδουν, επί του παρόντος ανεπίσημα, ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει να παρουσιάσει μία, τρόπον τινά, οριστική και ολοκληρωμένη πρόταση. Διευκρινίζουν, μάλιστα, ότι η ελληνική πρόταση είναι μια επικαιροποιημένη και βελτιωμένη εκδοχή του σχεδίου συμφωνίας που είχε προτείνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, λίγα 24ωρα πριν από την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει δημοψήφισμα. «Υπήρχε ελληνική πρόταση και αντιμετωπίστηκε θετικά από τους Ευρωπαίους» λέει κυβερνητική πηγή επισημαίνοντας ότι αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να προεξοφληθεί η τύχη της.

Στο πλαίσιο αυτής της, σημερινής όπως τονίζεται από κυβερνητικές πηγές, πρότασης, η ελληνική κυβέρνηση ζητά την επαναχρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος και της εθνικής οικονομίας μέσω του ESM και σύμφωνα με το άρθρο 13 της ιδρυτικής του συνθήκης.

Διαβάστε ακόμα όλα όσα έγιναν πριν από το Eurogroup αλλά και τις δηλώσεις των ηγετών

Τα σχόλια είναι κλειστά.