Ειδησεογραφικό site

Τα μηνύματα της κάλπης και η επόμενη μέρα

58

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να έχει, όπως όλα δείχνουν, από σήμερα αρκετή δουλειά, με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, τη ΝΔ να λαμβάνει το μήνυμα της κάλπης για το οποίο δηλώνει ότι βρίσκεται εντός των ορίων της φυσιολογικής κυβερνητικής φθοράς, την Ελιά-ΠΑΣΟΚ να παίρνει ανάσες για τη δύσκολη συνέχεια, τη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη και τους ΑΝΕΛ στους χαμένους και το Ποτάμι του κ. Θεοδωράκη σε αξιοπρεπές ποσοστό για πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα, ολοκληρώθηκαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί στις 13.00 ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα της κάλπης, εκτιμά ότι τίθεται πιο επιτακτικά το διατυπωμένο και πριν από τις εκλογές αίτημά του για προσφυγή στις εθνικές κάλπες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στον Κάρολο Παπούλια θα μεταβεί άμεσα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Σκοπός του κ. Βενιζέλου, σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, είναι να αναζητήσει τους τρόπους και κυρίως τις διεργασίες διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Συμπληρωματικά της προσπάθειας αυτής θα λειτουργήσει ο επικείμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης με την, όπως όλα δείχνουν, υπουργοποίηση στελεχών της Ελιάς. Επί της ουσίας η χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού και μάλιστα από το Μαξίμου: «Γνωρίζω τι και πώς πρέπει να αλλάξει. Και θα προχωρήσουμε γρήγορα. Όσο γίνεται πιο γρήγορα!», δίνει το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων.

Μεγάλος χαμένος της χθεσινής κάλπης ήταν η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη. Όχι μόνο δεν κατάφερε να εκλέξει ευρωβουλευτή, αλλά κινήθηκε στα πρόθυρα της κομματικής εξαφάνισης. Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να επαναφέρει από σήμερα κι όλας το αίτημα για διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας με αποκλειστικό σκοπό την απομείωση του χρέους και την οριστική έξοδο από τα μνημόνια, ο κ. Κουβέλης, λένε οι γνωρίζοντες, δύσκολα θα συγκρατήσει την τριχοτομημένη κοινοβουλευτική του ομάδα.

Το ποσοστό που εξασφάλισε το Ποτάμι, αν και βρέθηκε κάτω από τις δημοσκοπικές προβλέψεις, αναδεικνύει τον Σταύρο Θεοδωράκη ως ένα σημαντικό παίχτη στην προσπάθεια ανασύνταξης της κεντροαριστεράς, αρκεί και ο ίδιος να ανοίξει τα χαρτιά του, κάτι που δεν έπραξε προεκλογικά.

Το ΚΚΕ αύξησε τις δυνάμεις του, γεγονός που πιστώνεται στον Δημήτρη Κουτσούμπα, οι ΑΝΕΛ απώλεσαν σχεδόν το 50% της δύναμής τους των εθνικών εκλογών του 2012 και θα λύσουν τις όποιες διαφορές τους στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος, ενώ στο παιχνίδι μοιάζει να ξαναμπαίνει και το ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη το οποίο προσέγγισε το ποσοστό εισόδου στη Βουλή για τις εθνικές εκλογές.

Τέλος, η Χρυσή Αυγή με το σχεδόν διψήφιο ποσοστό – σοκ, τους τρεις ευρωβουλευτές και τους 12 περιφερειακούς συμβούλους δείχνει ότι ήρθε για να μείνει.

Τα σχόλια είναι κλειστά.