Ειδησεογραφικό site

Τα μεγαλεία της Ελλάδας και η μιζέρια των Ελλήνων

51

Του Γιάννη Μιχαήλ

Σταχυολογώ μερικές ειδήσεις, οι οποίες αναρτήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο tokarfi.gr

Είναι βέβαια ελάχιστες (μόνο 4) αλλά ενδεικτικές των δυνατοτήτων που έχει η Ελλάδα, η οποία αν αξιοποιήσει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει – και τα οποία τα έχει εξυμνήσει με εκατοντάδες δημοσιεύματα ο διεθνής Τύπος και τα έχουν προβάλλει τα ξένα μέσα ενημέρωσης- τότε δεν θα βρισκόταν σε αυτήν την τραγική κατάσταση, την οποία βιώνουν όλοι οι πολίτες, ειδικά την τελευταία πενταετία. Είναι λοιπόν ολοφάνερο, ότι εμείς κρατάμε στα χέρια μας τα κλειδιά της λύσης των προβλημάτων που μας ταλανίζουν. Και όπως έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοι μας «συν Αθηνά και χείρα κίνει». Ιδιαίτερα δε οι πολιτικοί ταγοί ας αφήσουν τους βερμπαλισμούς και τις άγονες αντιπαραθέσεις, αναζητώντας «μαγικούς» αριθμούς (180 ή 120) για να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Η Ελλάδα έχει τεράστια προστιθέμενη αξία. Επιτέλους ας την αξιοποιήσουμε, εγκαταλείποντας την γκρίνια και τη μιζέρια.

Ιδού ένα απειροελάχιστο δείγμα:

Τα κρασιά

Ένα εντυπωσιακό αφιέρωμα έκανε η ιρλανδική εφημερίδα «Irish Times» για τα δικά μας ελληνικά κρασιά. Ο αρθρογράφος σημειώνει πως η επιτόπια «έρευνά» του στην Ελλάδα του απέδειξε πως η χώρα μας διαθέτει 300 ποικιλίες σταφυλιών που μπορούν να δώσουν εξαιρετικά κρασιά.

«Έτσι και αλλιώς η Ελλάδα είναι γνωστή παραγωγός κρασιών και έχει καταλάβει τη Μεσόγειο, αλλά τα επόμενα χρόνια μπορεί να καταφέρει πολλά», σημειώνει χαρακτηριστικά. Ο αρθρογράφος σημειώνει τα τρία λευκά κρασιά της Ελλάδας που αυτή τη στιγμή θεωρούνται υψηλής ποιότητας. Είναι το Ασύρτικο, το Μοσχοφίλερο και η Μαλαγκούσια.

Παραδόξως, σημειώνει, οι Έλληνες καταναλωτές προτιμούν τα ξένα σταφύλια, τη στιγμή που ο υπόλοιπος κόσμος θέλει κρασιά που είναι φτιαγμένα από ελληνικά σταφύλια. Ξεχάστε λοιπόν τη ρετσίνα και τα φτηνά κρασιά που ενδεχόμενα αγοράσατε στις πρόσφατες διακοπές σας στην Ελλάδα. Τα τελευταία 10 χρόνια η ελληνική βιομηχανία κρασιού έχει αλλάξει και έχει αποκτήσει αναγνώριση με νέες εταιρείες να ανεβάζουν ακόμα περισσότερο τα δεδομένα.

Το λάδι

Με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι η παγκόσμια ζήτηση ελαιολάδου θα ξεπεράσει την προσφορά και την ισπανική παραγωγή να μειώνεται, τα πράγματα για τους Ελληνες παραγωγούς λαδιού μοιάζουν λίγο πιο ευοίωνα για φέτος. «Η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να κατρακυλήσει το 2014-15 και η τιμή του να εκτοξευτεί, λόγω των επιπτώσεων της ξηρασίας και των κατεστραμμένων δέντρων στην Ισπανία, αλλά και τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία», τόνισε αρμόδιος ερευνητής μιλώντας στο Bloomberg.

H παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να μειωθεί από 3.190.000 τόνους το 2013-2014 σε 2.550.000 τόνους το 2014-2015. Κύρια αιτία η χειρότερη ξηρασία που υπέστη ποτέ η Ισπανία αλλά και η παραγωγή ρεκόρ της προηγούμενης χρονιάς που εξάντλησε τα ελαιόδενδρα. Οπως σημειώνει το Bloomberg η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμου, καθώς το λάδι της χρησιμοποιείται παντού από τις…. σαλάτες έως και στην παραγωγή σαπουνιού. Η πτώση της παραγωγής θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της ζήτησης κυρίως στην ΕΕ αλλά και και σε άλλες χώρες, με την τιμή να αναμένεται να μείνει υψηλή για μεγάλη περίοδο και όπως τονίζει το πρακτορείο ειδήσεων την πτώση στην παραγωγή της Ισπανίας αναμένεται να αντισταθμίσει η ελληνική παραγωγή που εκτιμάται ότι θα εκτοξευτεί στους 300.000 τόνους από τους 158.000 τόνους.

To γιαούρτι

Θυμάστε προ μηνών κάτι μάχες που δόθηκαν… που κερδήθηκαν και καθιέρωσαν πλέον το ελληνικό γιαούρτι νικητήριο στις διεθνείς αγορές; Είναι λοιπόν καιρός να εξορμήσουν οι Έλληνες στρατάρχες και να κατακτήσουν πλήρως όχι μόνο τα αμερικανικά αλλά και τα ευρωπαϊκά εδάφη. Αφού η ΦΑΓΕ άνοιξε το δρόμο, η ΔΕΛΤΑ μπήκε στην Ιταλία και η ΚΡΙ ΚΡΙ στη Βρετανία, αλλά και η ΜΕΒΓΑΛ και ο ΟΛΥΜΠΟΣ κατακλύζουν τα ράφια των ευρωπαϊκών σούπερ μάρκετ με το ελληνικό γιαούρτι τους και μαθαίνουν στους Ευρωπαϊους καινούριες γευστικές εφαρμογές – αλμυρές και γλυκές ή ξινές για όσους τις προτιμούν! Και επειδή ως Έλληνες τίποτα δεν αφήνουμε στην τύχη, οι Έλληνες γιαουρτοπαραγωγοί προσάρμοσαν στις συσκευασίες των προϊόντων τους νοστιμότατες συνταγές για φαγητά και γλυκά, χρησιμοποιώντας βεβαίως το γιαούρτι ως βάση: τζατζίκι παραδοσιακό, κέικ πορτοκάλι με γιαούρτι, μαντλέν με γιαούρτι κ.λπ. Καταλάβατε;

Οι επιστήμονες

Μια νέα έρευνα που δημοσίευσε πρόσφατα η εταιρεία Thomson Reuters παρουσιάζει τους επιστήμονες με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο για το 2014.

Τα επιστημονικά μυαλά που συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα επηρεάζουν την μελλοντική κατεύθυνση της επιστήμης τους αλλά και ολόκληρου του κόσμου.

24i

Η λίστα περιλαμβάνει 3.200 επιστήμονες και ερευνητές, μεταξύ των οποίων 24 είναι Έλληνες.

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.