Ειδησεογραφικό site

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

65

Toυ Γιώργου Γερόπουλου

Από τον «Γιώργο άλλαξε τα όλα» η πολιτική ζωή πέρασε στο «Αλέξη θα προλάβεις να τα αλλάξεις όλα» σε χώρα, κυβέρνηση και κόμμα. Κάπως έτσι θα κινηθεί η πολιτική ζωή από τη Δευτέρα, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του προσγειώνονται στη σκληρή πραγματικότητα της κυβερνητικής καθημερινότητας και των προγραμματικών δηλώσεων.

Το Μαξίμου θα επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου έως το τέλος Οκτωβρίου να έχουν ψηφιστεί όλα τα προαπαιτούμενα και οι εφαρμοστικοί νόμοι, για να μπει σε τροχιά υλοποίησης η συμφωνία της 12ης Ιουλίου και να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, από την όποια θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό το τελευταίο αποτελεί και τον μεσοπρόθεσμο στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης, αφού η επιτυχής ολοκλήρωσή του θα αποτελέσει την πρώτη νίκη επί του πεδίου της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ήδη, ο κ. Τσίπρας έβαλε τα πρώτα θεμέλια συμμαχιών στην Ουάσιγκτον, αλλά το αποτέλεσμα θα κριθεί στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο και θα εξαρτηθεί από την πορεία υλοποίησης του μνημονίου.

Τη Δευτέρα η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να παρουσιάσει στο Eurogroup το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016.

Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα περιμένουν από τον Έλληνα ομόλογό τους να τους παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα και τη λίστα των προαπαιτούμενων που θα συναποφασιστεί με τους δανειστές.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Κορυφαίο ζήτημα για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015, για να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τους κατάθετες με το περιβόητο bail in, ενώ το ζήτημα συναρτάται και με το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, για το οποίο η κυβέρνηση οφείλει να έχει διαμορφώσει μια συνολική άποψη. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε ακραίες λύσεις, αναζητώντας μια μέση ρεαλιστική οδό για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Λυδία λίθος για ήρεμα κοινωνικά και επικοινωνιακά νερά θα αποτελέσει η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, που προκαλεί ήδη κοινωνική αναστάτωση. Η θέση του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου, «να διαπραγματευτούμε συνολική ασφαλιστική μεταρρύθμιση το πρώτο δεκαπενθήμερο Νοεμβρίου, ώστε να αποφύγουμε τα ακραία μέτρα που περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα», που εκφράστηκε στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβούλιου Κοινωνικής Πολίτικης, θα αποτελέσει τον μπούσουλα των κυβερνητικών ενεργειών.

Ωστόσο, οι καλά γνωρίζοντες εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα σε αυτή τη φάση μπορεί να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα για την αποφυγή σκληρών ασφαλιστικών και υφεσιακών μέτρων, όπως η φορολόγηση των αγροτών και ο 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

ΙΣΧΥΡΟ ΔΙΔΥΜΟ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑ

Ένα δίδυμο –αυτό των Ν. Παππά και Γ. Δραγασάκη– κι ένας άνθρωπος για την εφαρμογή του μνημονίου –ο Ευκλείδης Τσακαλώτος– αποτελούν τα πρόσωπα-κλειδιά για την κυβέρνηση.

Ο Νίκος Παππάς αναλαμβάνει, πέραν των γνωστών αρμοδιοτήτων για τα ΜΜΕ, και τον τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων, κάτι σαν ο Παμπούκης του Τσίπρα, ενώ αναδεικνύεται σε απόλυτο άρχοντα του Μαξίμου, καθώς καλείται να συνδράμει στον πρωθυπουργό για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής και της εποπτείας της Γενικής Γραμματείας πρωθυπουργού και της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης.

Ο έτερος κ. Δραγασάκης αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες του συντονισμού της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής και της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ ο κ. Τσακαλώτος στον γνωστό ρόλο του διαχειριστή της όποιας συμφωνίας.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι αλλαγές στο κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα με την αναμόρφωση των οργάνων και την ανάδειξη στη Βουλή νέων στελεχών. Η αναζήτηση του νέου γραμματέα της Κ.Ο. και ο ορισμός, σύμφωνα με πληροφορίες, ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του τριαντάρη, Κώστα Μπάρκα, όπως και η εκλογή νέων κομματικών οργάνων θα γίνει υπό τη σκιά των αντιδράσεων της ομάδας των 53.

Στη διαπραγμάτευση χρέος και αγωγοί

Η παρουσία του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ αναμφίβολα ενίσχυσε το διεθνές προφίλ του, καθώς τον καθιέρωσε ως κυρίαρχο στο πολιτικό παιχνίδι της χώρας, με τον οποίον όλοι οι διεθνείς παράγοντες συνδιαλέγονται. Ελάχιστη σημασία έχουν τα ενσταντανέ του ζεύγους Ομπάμα με το ζεύγος Τσίπρα, όπως και τα κακά αγγλικά του πρωθυπουργού, καθώς στη διεθνή κονίστρα αλλά θέματα παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Τα ουσιαστικά που αφορούν τη χώρα και το μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, τέθηκαν στη συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Αφορούσαν πρωτίστως το θέμα του χρέους και τους ενεργειακούς αγωγούς. Αυτά τα δυο ζητήματα, εξάλλου, θα τεθούν στη ζυγαριά της συναλλαγής, προκειμένου η Αθήνα να κερδίσει τα μέγιστα στην υπόθεση της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Τροχιοδεικτικές βολές έριξε ο πρωθυπουργός με τη δήλωσή του ότι στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού συνάντησε ευήκοον ους σε σχέση με τις Βρυξέλλες. Στη στήριξη της Ουάσιγκτον, μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προσδοκά πολλά το Μαξίμου και σε αντάλλαγμα είναι έτοιμο να υποχωρήσει στα ενεργειακά ζητήματα.

Εξάλλου, για τους ενεργειακούς αγωγούς ΤΑΠ και IGB, ενδιαφέρονται κυρίως Ουάσιγκτον και Βερολίνο και προς τούτο είχαν αντιδράσει στην υπόθεση του ρωσικού αγωγού, που παρέκαμπτε την Ουκρανία και μέσω Τουρκίας κατέληγε στην Ελλάδα. Ήταν το ανέφικτο σχέδιο Λαφαζάνη για τη στρατηγική προσέγγιση με τη Ρωσία, με το οποίο ο πρωθυπουργός έπαιξε για ένα διάστημα και συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Από τότε έως σήμερα χύθηκε πολύ νερό στο αυλάκι του ρεαλισμού και το Μαξίμου φέρεται έτοιμο να ανταλλάξει τη συνετή του στάση στα ενεργειακά με την εποικοδομητική στάση της Ουάσιγκτον στην αναδιάρθρωση του χρέους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.