Ειδησεογραφικό site

Τα εξτραδάκια των ευρωβουλευτών -Πόσα κερδίζουν το μήνα από εξωκοινοβουλευτικές δραστηριότητες

32

Σάλο προκαλεί η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας σχετικά με τις «προσοδοφόρες» εξωκοινοβουλευτικές δραστηριότητες των ευρωβουλευτών. Πέντε Έλληνες και δύο Κύπριοι ανάμεσα στον κατάλογο των «δραστήριων». 398 έβγαλαν 8.3 εκατ. ευρώ σε ένα χρόνο.

Η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για την καταπολέμηση της διαφθοράς αναφορικά με τις εξωκοινοβουλευτικές δραστηριότητες των ευρωβουλευτών, προκαλεί έντονο ενδιαφέρον, αφού αποκαλύπτει ότι πάνω από τους μισούς ευρωβουλευτές δεν περιορίζονται μόνο στα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα, αλλά επιδίδονται και σε άλλες δραστηριότητες που αυξάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις κατά αρκετές χιλιάδες ευρώ τα μηνιαία εισοδήματά τους.

Πέντε Έλληνες ευρωβουλευτές εμφανίζονται να έχουν έσοδα από από εξωκοινοβουλευτικές δραστηριότητες. Τα περισσότερα δηλώνει ο συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος και είναι από 6.000 ως 15.000 ευρώ μηνιαίως και ακολουθεί ο συνάδελφός του Γιώργος Κατρούγκαλος που εμφανίζεται να κερδίζει από 1.500 ως 6.000 ευρώ.

Από 500 ως 1.500 ευρώ από εξωκοινοβουλευτικές δραστηριότητες δηλώνει ο Γιώργος Γραμματικάκης, 500 με 1.000 ευρώ ο Θοδωρής Ζαγοράκης και 0 ως 500 ευρώ ο Γιώργος Κύρτσος. Οι υπόλοιποι 16 δεν εμφανίζονται να δηλώνουν εξωκοινοβουλευτικά εισοδήματα.

Όσο για τους Κύπριους ευρωβουλευτές, μόνο δύο από τους έξι δηλώνουν εξωκοινοβουλευτικά εισοδήματα: ο Τάκης Χατζηγεωργίου από 1.000 ως 5.000 ευρώ και ο Χρήστος Στυλιανίδης από 0 ως 1.500 ευρώ. Οι υπόλοιποι 20 Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές δηλώνουν μηδενικά εισδήματα από εξωκοινοβουλευτικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις σε μια και μόνο χρονιά 398 από τους 751 ευρωβουλευτές εισέπραξαν συνολικά 8,3 εκατ. ευρώ από εξωκοινοβουλευτικές δραστηριότητες (είτε ως σύμβουλοι σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα είτε κατέχοντας θέσεις σε δημόσιους οργανισμούς ή μεγάλες επιχειρήσεις). Συνολικά, δηλώθηκαν από τους ευρωβουλευτές 1.210 διαφορετικές εξωτερικές δραστηριότητες αλλά οι επισημάνσεις τύπου «σύμβουλος», «freelancer», «μάνατζερ» δεν επιτρέπουν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, αναφέρει η Διεθνής Διαφάνεια.

Όπως προέκυψε, 175 ευρωβουλευτές είχαν απολαβές τουλάχιστον 500 ευρώ μηνιαίως από εξωτερικές δραστηριότητες, 12 ευρωβουλευτές ξεπέρασαν σε κέρδη τα 10.000 μηνιαίως ενώ ένας ευρωβουλευτής δήλωσε ότι είχε 67 διαφορετικές δραστηριότητες. Πρόκειται για τη Ναταλί Γκρισμπέργκ από την Γαλλία, που δηλώνει μηνιαίες αποδοχές από εξωκοινοβουλευτικές δραστηριότητες από 0 ως και περίπου 33.000 ευρώ.

Τις μεγαλύτερες εξωκοινοβουλευτικές αποδοχές φέρεται να έχει ένας ευρωβουλευτής από την Ρουμανία, ο Ντάνιελ Μπούντα, που δηλώνει μέσο εξωκοινοβουλευτικό εισόδημα άνω των 21.000 ευρώ (χωρίς να διευκρινίζεται ποιο είναι το ταβάνι). Το μεγαλύτερο εισόδημα, που φτάνει από 12.000 ως και 35.000 ευρώ δηλώνει ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ρενό Μουσελιέ.

Αναλυτικά η λίστα με όλους τους νέους ευρωβουλευτές και τα εξωκοινοβουλευτικά τους εισοδήματα.

Πηγή: 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.