Ειδησεογραφικό site

Τα βρίσκουν με συμβιβασμούς για τις 100 δόσεις κυβέρνηση και θεσμοί – Ευκολότερη η έξοδος από τη ρύθμιση

24

 

Στην Αθήνα καταφτάνουν σήμερα όλοι οι επικεφαλής του «κουαρτέτου» και, έτσι, «αρχίζουν τα όργανα» για την εφαρμογή των τελευταίων από τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου, την καταγραφή των πρώτων από τα προαπαιτούμενα του Νοεμβρίου και, ιδίως, τις αλλαγές σε τράπεζες, πλειστηριασμούς και κόκκινα δάνεια.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα πλέον ως προς το κλείσιμο των προαπαιτουμένων του πρώτου πακέτου αλλά και των εκκρεμοτήτων για τις τράπεζες. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο εντός της επόμενης εβδομάδας.

Το παζάρι στις ολιγοήμερες διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής του «κουαρτέτου» στην Αθήνα, θα  αφορά και στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, με όλες τις επικείμενες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και τα φορολογικά, στις οποίες θα βασιστεί ο προϋπολογισμός του 2016 και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2016-2019.

Εντός της εβδομάδας πάντως, θα πρέπει να κλείσουν:

– το νέο καθεστώς προστασίας της α΄κατοικίας από πλειστηριασμούς. Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι Αθήνα και δανειστές είναι κοντά ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια και την αντικειμενική αξία. Ωστόσο ανοιχτό παραμένει το θέμα των ετών προστασίας. Τους ξένους ελεγκτές ενοχλεί πως η σημερινή κατάσταση επιτρέπει σε κάποιον να πληρώνει επί 20 χρόνια κάτι «έναντι» του 80% της αντκειμενικής αξίας ενός ακινήτου.

– η ρυθμιση των 100 δόσεων. Παρατηρείται προσέγγιση και κυβερνητική πηγή διευκρινίζει πως δεν πρόκειται να υπάρξει «ξήλωμα» των 100 δόσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο για σταδιακή μείωση του χρόνου απώλειας της ρύθμισης, αρχικά στις 20 και εν συνεχεία στις 10 ημέρες αντί της επόμενης ημέρας ενός νέου ληξιπρόθεσμου χρέους. Παράλληλα –και αυτό είναι θετικό- εξετάζεται η δυνατότητα ρύθμισης με 12 δόσεις και για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές μέσω ΤΑΧΙS.

– συμφωνία διαφαίνεται και στην πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Τα ισοδύναμα σχεδιάζεται να προέλθουν από την φορολόγηση του στοιχηματισμού.

Στα εκκρεμή ζητήματα, εκτός των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, των ισοδυνάμων μέτρων για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και των αλλαγών στις 100 δόσεις, περιλαμβάνεται  και η τιμολόγηση των φαρμάκων.

Επιπλέον, πρέπει να νομοθετηθεί σειρά μέτρων για τον τραπεζικό τομέα. Σε αυτά οι πιστωτές ζητούν να συμπεριληφθούν η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και πρόβλεψη για μελλοντική μεταβίβαση των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις τράπεζες στο νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά το Eurogroup δήλωσε πως ο κ. Τσακαλώτος τους διαβεβαίωσε ότι τα προαπαιτούμενα θα εκπληρωθούν εντός της εβδομάδας και «αν όλα πάνε καλά θα δοθούν» όχι μονο τα 10 δισ. για τις τράπεζες αλλά και τα 2 δισ. ευρώ της δόσης.

Από την άλλη, παρότι έως προχτές ακόμα ο επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ έδινε το «καρότο» της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, εχθές άλλαξε στάση και υποστήριξε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο για την επόμενη δεκαετία, δεν χρειάζεται ονομαστικό «κούρεμα» και ότι η Ελλάδα παραμένει «ειδική περίπτωση».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.