Ειδησεογραφικό site

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για την Ελλάδα – Πενταμερής με Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ

50

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για την Ελλάδα, όσο τα 24ωρα περνούν και η Αθήνα με τους δανειστές φαίνεται να έρχονται, σταδιακά, πιο κοντά σε μια συμφωνία.

Το «παιχνίδι» φαίνεται πλέον πως διεξάγεται σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ σε κεντρικό ρόλο, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την εξεύρεση λύσης.

Έτσι, το Bloomberg μετέδωσε, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ότι θα υπάρξει αργότερα απόψε συνάντηση της Γερμανίδας καγκελάριου, του Γάλλου προέδρου και του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και θέμα συζήτησης την Ελλάδα. Τόπος διεξαγωγής της συνάντησης, η γερμανική πρωτεύουσα.

Η συνάντηση ξεκίνησε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας). Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτήν μετέχουν και οι κ.κ. Πιέρ Μοσκοβισί και Πολ Τόμσεν.

Σύμφωνα πάντα με το Βloomberg, οι διαβουλεύσεις κορυφώνονται, με στόχο την οριστική επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό, ακόμη και εντός της εβδομάδας. Την ίδια ώρα, το πρακτορείο ΜΝΙ μεταδίδει ότι μετά την πενταμερή του Βερολίνου, ενδέχεται να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν για την Ελλάδα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνετια προσπάθεια να καμφθούν οι ενστάσεις του ΔΝΤ, που εξακολουθεί να εγείρει τα ζητήματα της βιωσιμότητας του χρέους και ενός νέου προγράμματος βοήθειας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι θεσμοί, σε τεχνικό επίπεδο, έχουν αρχίσει τη συγγραφή της συμφωνίας, η οποία ωστόσο, προσκρούει στις μόνιμες αντιρρήσεις του ΔΝΤ.

Εάν ξεπεραστεί το «αγκάθι» αυτό, τότε αναμένεται να ξεκινήσει και η συγγραφή προσχεδίου συμφωνίας των εταίρων με την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, πηγές από το Βερολίνο και ο δημοσιογράφος Paul Mason του Channel 4 αναφέρουν ότι η πρόταση που θα προκύψει από την πενταμερή του Βερολίνου θα έχει τη μορφή «take it or leave it» για την Ελλάδα, κάτι που φέρονται να επιθυμούν κυρίως η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, τονίζουν ότι στη συμφωνία θα υπάρχει πρόβλεψη για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

«Σιγή ασυρμάτου» από Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ

Η Ελλάδα, εξάλλου, φαίνεται πως αποτέλεσε νωρίτερα και το -βασικό, αν και εκτός επίσημης ατζέντας- θέμα στο δείπνο ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που έλαβε χώρα στο Βερολίνο.

Στη… σκιά των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη γαλλική Le Monde, όπου ζήτησε πολιτική λύση, οι τρεις ηγέτες συναντήθηκαν, χωρίς στην τριμερή να υπάρχει επισήμως το θέμα της Αθήνας, ενώ στη συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε του δείπνου διέψευσαν τις ελληνικές προσδοκίες, καθώς δεν έκαναν καμία δήλωση επί του ζητήματος.

 

Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου και περί τις 23:30 ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα, το απόγευμα μετέβησαν στο Μαξίμου, προκειμένου να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Σπύρος Σαγιάς, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Προσερχόμενος στην έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων διαβεβαίωσε πως «ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί».

Ερωτηθείς για το περιεχόμενου της συμφωνίας, τόνισε πως «δεν έχουμε ακόμα πληροφορίες γι’ αυτά».


Στο επίκεντρο της σύσκεψης, επισήμως, βρέθηκαν οι αλλαγές στα ΔΣ των οργανισμών, ωστόσο επί τάπητος τέθηκαν σαφώς και οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για την επίτευξη μιας συμφωνίας, καθώς οι πιέσεις από τους δανειστές αυξάνονται ασφυκτικά.

Λίγο μετά τις 23:00 από το Μέγαρο Μαξίμου αποχώρησαν οι κ.κ. Λαφαζάνης, Δραγασάκης, Σταθάκης, Φλαμπουράρης, ενώ παρέμεναν οι κ.κ. Τσίπρας, Παππάς, Τσακαλώτος και Βαρουφάκης. Μισή ώρα αργότερα, έγινε γνωστό ότι αποχώρησα και εκείνοι. Κυβερνητικές πηγές, πάντως, αφήνουν να ενννοηθεί ότι αναμένουν νέα από το Βερολίνο εντός της νύχτας, που προβλέπεται «μεγάλη».

Τι έγινε στην τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

Όλα αυτά, ενώ το βράδυ της Κυριακής προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη με τον κ. Τσίπρα, την κυρία Μέρκελ και τον κ. Ολάντ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες κινήθηκε σε πολύ καλό κλίμα.
Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασαν τη βούλησή τους για εξεύρεση λύση και κατέληξαν στην κοινή παραδοχή ότι πρέπει να βρεθεί γρήγορα συμφωνία και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.


Στο μεταξύ, βέβαια, η Γερμανία μέσω δηλώσεων του εκπροσώπου της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, επισημαίνει αυστηρά πως η συμφωνία πρέπει να ακολουθήσει μία σειρά μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, ενώ το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις.

«Στόχος των μεμονωμένων αυτών μέτρων είναι η ανάκτηση της σταθερότητας του χρέους για την Ελλάδα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ.

Την ίδια ώρα, ο Ζάιμπερτ διευκρίνισε πως στην καρδιά της τριμερούς συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών δεν θα βρίσκεται η Ελλάδα, αλλά ο κ. Γιούνκερ νωρίτερα το Σάββατο δήλωσε πως θα ήταν έκπληκτος αν το ελληνικό ζήτημα δεν διαδραμάτιζε κεντρικό ρόλο στις συνομιλίες τους


Παράλληλα, η Μίνα Αντρέεβα, εκπρόσωπος της Κομισιόν, τόνισε πως «ακόμα δεν βρισκόμαστε κοντά» σε συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε ότι η μόνη προθεσμία για την Ελλάδα είναι η 30ή Ιουνίου.

Τσίπρας: Η μη επίτευξη συμφωνίας οφείλεται στις παράλογες απαιτήσεις των «θεσμών»

Τη στρατηγική ορισμένων που επιδιώκουν τη διάσπαση και τον διχασμό της Ευρωζώνης και συνακόλουθα της Ε.Ε. καταγγέλλει σε άρθρο του στη «Le Monde» ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι στόχος των συγκεκριμένων είναι η δημιουργία μιας Ευρωζώνης δύο ταχυτήτων, όπου ο σκληρός πυρήνας θα θέτει σκληρούς κανόνες λιτότητας και προσαρμογής και θα διορίζει έναν Υπερυπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης με απεριόριστη εξουσία, με τη δυνατότητα δηλαδή να απορρίπτει ακόμη και προϋπολογισμούς κυρίαρχων κρατών που δεν ευθυγραμμίζονται με τα δόγματα του ακραίου νεοφιλελευθερισμού.

Ποια θα είναι η κατάληξη για όσους δεν υποκύψουν; Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η λύση θα είναι απλή: «Σκληρή τιμωρία. Υποχρεωτική λιτότητα. Και, ακόμη περισσότερο, περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, πειθαρχικές κυρώσεις, πρόστιμα, ακόμη και παράλληλο νόμισμα».

Τονίζει δε ότι η Ελλάδα λειτουργεί ως παράδειγμα για όλους τους υποψήφιους απείθαρχους.

Από την άλλη ο πρωθυπουργός παρουσιάζει την εναλλακτική στρατηγική, αυτή που υποστηρίζεται από την ελληνική κυβέρνηση και ενδεχομένως και άλλους. Αυτή δεν είναι άλλη από την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης σε ένα πλαίσιο ισότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών και των πολιτών της.

«Οι υπέρμαχοι αυτής της στρατηγικής ξεκινούν από το δεδομένο ότι δεν είναι δυνατόν να ζητείται από την νέα ελληνική κυβέρνηση να κάνει τα ίδια με την προηγούμενη –η οποία, δεν πρέπει να ξεχνάμε, απέτυχε παταγωδώς. Και ξεκινούν από αυτό το δεδομένο, γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να καταργήσουμε τις εκλογές σε όσες χώρες βρίσκονται σε πρόγραμμα. Να αποδεχτούμε, δηλαδή, να διορίζονται οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί από τους θεσμούς και οι πολίτες να αποστερούνται από το δικαίωμα του εκλέγειν μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος. Καταλαβαίνουν ότι κάτι τέτοιο σημαίνει την ολοκληρωτική κατάργηση της δημοκρατίας στην Ευρώπη, το τέλος κάθε προσχήματος και την αρχή μιας διάσπασης και ενός απαράδεκτου διχασμού της Ενωμένης Ευρώπης. Σημαίνει εν τέλει την αρχή για την δημιουργία ενός τεχνοκρατικού τερατουργήματος, που θα οδηγήσει σε μια Ευρώπη εντελώς ξένη προς τις ιδρυτικές της αξίες», προειδοποιεί ο κ. Τσίπρας.

Νέα προθεσμία για συμφωνία ως το τέλος Ιουνίου θέτει η Κομισιόν

Μπορεί η Ελλάδα να περιμένει εναγωνίως μια συμφωνία που θα ξεκλειδώσει τη χρηματοδότηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας ενόψει και της πληρωμής των δόσεων ύψους 1,3 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ μέχρι το τέλος του μήνα, οι Βρυξέλλες ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι η μοναδική προθεσμία που αναγνωρίζουν είναι το τέλος Ιουνίου.

«Όπως έχουμε ξεκαθαρίσει και στο παρελθόν δεν δίνουμε χρονικές διορίες, η μόνη διορία για εμάς είναι αυτή του τέλους του Ιουνίου» δήλωσε χαρακτηριστικά τη Δευτέρα η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα.

Όσον αφορά τα όσα γράφονται για κείμενο που έχει δοθεί προς τις ελληνικές αρχές η κυρία Αντρέεβα δεν επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα λέγοντας ότι «πιστεύω πως γνωρίζετε και εσείς πολύ καλά πως οι θεσμοί  συνεργάζονται με το Brussels Group και με τις ελληνικές αρχές. Υπάρχει ομοφωνία ως προς το που πρέπει να κατευθυνθούμε. Υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα που κυκλοφορούν και δεν θα εμπλακούμε στην αξιολόγηση τους».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε στάση αναμονής με κοινοτικές πηγές από τις Βρυξέλλες να δηλώνουν πως υπάρχει πρόοδος μεν, αλλά οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές δεν έχουν καταφέρει πλήρη σύγκλιση, ιδιαίτερα στα επίμαχα ζητήματα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές του Brussels Group που βρίσκονταν σε επικοινωνία το Σαββατοκύριακο, συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις τους και παρατηρείται πρόοδος, αν και, όπως συμπλήρωνε, παραμένουν διαφορές στα ζητήματα του συνταξιοδοτικού και την εργασιακή μεταρρύθμιση.

Από τη πλευρά της, η αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέγιεβα, δήλωσε πως «υπάρχουν συνεχείς συνδιαλλαγές με την ελληνική κυβέρνηση στο Brussels Group έτσι ώστε να φτάσουμε σε αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία και οι εντατικές τεχνικές συνομιλίες συνεχίζονται. Όπως είπε και ο Πρόεδρος Ζαν Κλόντ Γιούνκερ υπάρχει πρόοδος αλλά δεν  έχουμε φτάσει στο τέλος ακόμα.»

Κληθείσα τέλος να σχολιάσει το άρθρο του πρωθυπουργού στη γαλλική εφημερίδα Le Monde και τα όσα υποστήριξε για «παράλογες απαιτήσεις προς την Ελλάδα», που φαίνονται να έχουν στόχο να «τιμωρήσουν την Ελλάδα», η αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου δήλωσε  πως «αυτό που προέχει πέραν από τα δημοσιεύματα στον τύπο, είναι να καταλήξουμε μέσω συγκεκριμένων προτάσεων σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία. Στη διαδικασία αυτή, όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος Γιούνκερ, η Κομισιόν παίζει το ρόλο του διαμεσολαβητή.»

Τα σχόλια είναι κλειστά.