Ειδησεογραφικό site

Τα αντιφατικά μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα στους δανειστές – Πως ερμηνεύουν τα λεγόμενα του πρωθυπουργού τα ξένα ΜΜΕ

80

Με την απορία πρέπει να έμειναν και μετά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, οι περισσότεροι εκείνων που δεν κατάλαβαν εξ αρχής γιατί ο πρωθυπουργός προκάλεσε την σχετική συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Από τη συνεδρίαση ήταν περίπου αδύνατο να βγει κάποιο μήνυμα ευρύτερης συναίνεσης και αποδοχής της διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης – κάτι που επιβεβαιώθηκε στη διάρκεια της πεντάωρης οξείας αντιπαράθεσης. Οι λογαριασμοί μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έμειναν ανοιχτοί για την ώρα που θα έλθει στη Βουλή το τελικό κείμενο της συμφωνίας, εφόσον βέβαια αυτή επιτευχθεί και δεν προκύψει ρήξη με τους εταίρους. Διότι το παράδοξο της πρωτοβουλίας είναι ότι η συζήτηση έγινε χωρίς να υπάρχουν επίσημα και τελικά κείμενα για το πού πάνε οι διαπραγματεύσεις, παρά μόνο οι προτάσεις των δύο πλευρών και αυτές ανεπίσημα.

Ο πρωθυπουργός αξιοποίησε βέβαια το βήμα της Ολομέλειας για να στείλει κάποια μηνύματα στους δανειστές και στην αντιπολίτευση, ενόψει των τελικών διαπραγματεύσεων τις αμέσως επόμενες ημέρες:

Πρώτον, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την σκληρή πρόταση των Θεσμών, που του παρουσίασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Τετάρτη. Αντιθέτως ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι η βάση μίας συμφωνίας είναι η ελληνική πρόταση των 47 σελίδων – αρκετά επώδυνη κι αυτή πάντως.

Δεύτερον, άδραξε την ευκαιρία να προκαλέσει και πάλι τα κόμματα της αντιπολίτευσης εάν συντάσσονται με τη διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης ή ταυτίζονται με τις απαιτήσεις των δανειστών.

Τρίτον, ότι παραμένει κυρίαρχος στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, όπως φαίνεται και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, την ώρα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσπαθούν να ανασυνταχθούν: Ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς βέβαια είχε για πρώτη ίσως φορά ένα ολοκληρωμένο αντιπολιτευτικό λόγο, καθώς το διαφαινόμενο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δείχνει πιθανόν το ίδιο ή και χειρότερο από το περιβόητο email Χαρδούβελη, αλλά παραμένει ερωτηματικό τι θα πράξει εάν και όταν έλθει συμφωνία στη Βουλή. Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει κάποια σημεία, αλλά στις παρούσες συνθήκες δεν μπορούσε να δώσει ακόμη πιο σαφές στίγμα, δεδομένης της απουσίας επίσημων κειμένων.

Πάνω από την Ολομέλεια, την ώρα της μετωπικής σύγκρουσης των δύο αρχηγών, ειδικά με τα παραπάνω δεδομένα, πλανιόταν αδιόρατα και η απειλή για προσφυγή σε κάλπες. Ο κ. Τσίπρας απέφυγε να μιλήσει ανοιχτά για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο ήταν σαφές ότι ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται την πρωτοκαθεδρία του στο πολιτικό σκηνικό, η απειλή αυτή υπαρκτή. Και μάλιστα δεν απευθύνεται μόνο προς την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και προς τους δανειστές: Ότι δηλαδή να μην περιμένουν ότι θα ξεμπερδέψουν με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, εάν προκαλέσουν αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και ίσως εκλογές– πάλι με εκείνους θα έχουν να κάνουν.

Από τη συνεδρίαση φάνηκε ότι παραμένει αρραγές το συνεργατικό κυβερνητικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Μάλιστα ο πρόεδρος των τελευταίων Πάνος Καμμένος επιδόθηκε σε ένα εντυπωσιακό σόου με αδιανόητους χαρακτηρισμούς και υπαινιγμούς, για να υποστηρίξει την ελληνική πρόταση προς τους Θεσμούς, διαλύοντας κάθε υποψία σε αυτή τη φάση για ρήξη στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών κομμάτων.

Στα ενδιαφέροντα αν και όχι εντελώς καινούργια στοιχεία του πολιτικού σκηνικού, η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη ότι το Ποτάμι θα ψηφίσει τη συμφωνία «αρκεί να σταματήσουν τα παιχνίδια με τη ρήξη και τη δραχμή». Είναι σαφές εδώ και καιρό ότι το ανερχόμενο κόμμα του κ. Θεοδωράκη παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο διαπραγματευτικό μέτωπο, όσο και τις ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, για πάν ενδεχόμενο στην κατεύθυνση μίας συνεργασίας με τον κ. Τσίπρα.

Αρκετά φορτισμένη ήταν η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος αποχωρεί από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και αυτή ήταν η τελευταία του εμφάνιση με αυτή την ιδιότητα στην Ολομέλεια και σε επίπεδο αρχηγών. Η κριτική φυσικά που άσκησε στην κυβέρνηση ήταν σκληρή, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι την ίδια συγκρουσιακή γραμμή με τον ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει και ο διάδοχός του.

Πως ερμηνεύουν τα λεγόμενα του πρωθυπουργού τα ξένα ΜΜΕ

 

Μεγάλα αφιερώματα στην Ελλάδα και στις εν εξελίξει συζητήσεις, μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, έχουν όλα τα διεθνή δίκτυα. Financial Times, Bloomberg και Independent είναι κάποια από τα μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία που αναλύουν και αποκωδικοποιούν όσα συνέβησαν στη Βουλή των Ελλήνων το βράδυ της Παρασκευής προσπαθώντας να εξηγήσουν ποια είναι η στρατηγική του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε στους βουλευτές ότι δεν μπορεί να δεχθεί την «παράλογη» πρόταση διάσωσης που έχουν υποβάλει οι πιστωτές της χώρας ενώ παράλληλα ο ίδιος προσπάθησε να καταστείλει μια αυξανόμενη πολιτική αντίδραση από τους όρους μιας πιθανής συμφωνίας αναφέρουν οι Financial Times.

Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μια λύση» αναφέρει το δημοσίευμα των FT.

Ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός είχε αρχικώς προγραμματίσει να επιστρέψει στις Βρυξέλλες την Παρασκευή με την ελπίδα να κλείσει μια συμφωνία με τους πιστωτές που θα ξεκλειδώσει κάποια 7,2 δισ. ευρώ.

Αντ ‘αυτού αναγκάστηκε να παραμείνει στην Αθήνα για να μιλήσει στη Βουλή μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας των μέτρων που πρότειναν οι δανειστές η οποία προκάλεσε οργή στο ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της κυβέρνησής του.

Αντιμέτωπος για πρώτη φορά με σκεπτικισμό ανάμεσα στους δικούς του βουλευτές, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως πρόκειται για «κακό τέχνασμα» και ότι η προσφορά των πιστωτών δεν αντανακλά τις συζητήσεις του με τους ηγέτες της ΕΕ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι FT, τα γεγονότα των τελευταίων 48 ωρών δείχνουν ότι οι δύο πλευρές εξακολουθούν να έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες σε πολλά βασικά σημεία.

Πάντως στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι μετοχές κατέγραψαν πολύ μεγάλη πτώση με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες 5%. Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές σημείωσαν την μεγαλύτερη πτώση, με την Εθνική Τράπεζα, να υποχωρεί σε ποσοστό 11%, την Τράπεζα Πειραιώς να χάνει 14%, και την Alpha Bank με απώλειες σχεδόν κατά 10%.

Πρώτο θέμα η Ελλάδα και στο Bloomberg

Το μεγάλο ειδησεογραφικό πρακτορείο καταγράφει και σχολιάζει όλα όσα είπε από το βήμα της Βουλής ο Έλληνας πρωθυπουργός. Το κείμενο επισημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές, ενώ επισημαίνει και τις δηλώσεις του περί μη ρεαλιστικών απαιτήσεων από τους δανειστές.

Το άρθρο γράφει ότι η Ελλάδα φλερτάρει με το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας αν η κυβέρνηση δεν κλείσει μια συμφωνία ή να πάρει μια ανάσα ζωής μέχρι τις 30 Ιουνίου.

«Ο Αλέξης Τσίπρας απορρίπτει τις παράλογες προτάσεις για την αποπληρωμή του χρέους της χώρας του», γράφει ο Independent.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στις αγορές και πώς αυτές αντέδρασαν μετά την απόφαση της Αθήνας να ενοποιήσει τις πληρωμές προς το ΔΝΤ για τον Ιούνιο σε μια καταβολή η οποία θα γίνει στο τέλος του Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Τσίπρας: Δεν υπάρχει χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση-Δεν υπογράφουμε συμφωνία χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους

Τα σχόλια είναι κλειστά.