Ειδησεογραφικό site

Τα αμερικανικά ΜΜΕ για το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας

27

Εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών κάνουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης σε δημοσιεύματά τους για το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

H Wall Street Journal αναφέρει ότι «τις ερχόμενες εβδομάδες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα προσπαθήσει να πείσει τους αναποφάσιστους βουλευτές, πολλοί από τους οποίους κινδυνεύουν να χάσουν τις έδρες τους, αν προκηρυχθούν εθνικές εκλογές».

Συμπληρώνονται ακόμη οι χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι παραμένει αισιόδοξος πως θα εκλεγεί πρόεδρος και πως είναι βέβαιος ότι οι βουλευτές θα κατανοήσουν ότι η χώρα δεν θα πρέπει να μπει σε νέες περιπέτειες.

Οι New York Times μνημονεύουν την πρόσφατη ομιλία του «ηγέτη του αριστερού κόμματος» ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην Κρήτη και την αναφορά του στις χρηματοπιστωτικές αγορές που «έχουν αναγκάσει την Ελλάδα να χορεύει στους ρυθμούς τους» και στο ότι τώρα θα σέρνει εκείνος τον χορό και οι αγορές θα ακολουθούν.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε μια «κουρασμένη από τη λιτότητα χώρα» και προστίθεται ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει την πιθανότητα πρόωρων γενικών εκλογών». Επίσης, εκτιμάται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία την επόμενη χρονιά, «ανοίγοντας την πόρτα σε μια απότομη αλλαγή στις σχέσεις της χώρας με την Ευρώπη και ακόμη και σε μια επανεξέταση της συνεχιζόμενης δέσμευσης για την ιδιότητα του μέλους, με κάθε κόστος, στο ευρωπαϊκό νόμισμα».

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στην πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης και σε εκτιμήσεις στις Βρυξέλλες και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς και σε μια «γενική αίσθηση» ότι «θα μπορούσε η Ευρώπη να επιβιώσει», καθώς «νέα τείχη προστασίας» έχουν σχεδιαστεί.

Ιστοσελίδες εφημερίδων και τηλεοπτικών δικτύων προβάλλουν ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press με αναφορά στο αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και στις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών.

Σε ανταπόκριση του Bloomberg σχολιάζεται το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας με την επισήμανση ότι «ήταν η πρώτη προσπάθεια να πετύχει ο κ. Σαμαράς την εκλογή, ως νέου Προέδρου, του υποψηφίου που ο ίδιος επέλεξε».

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού καταγράφονται και εδώ και στη συνέχεια επισημαίνεται ότι «η προοπτική πρόωρων εκλογών έχει προκαλέσει αναταραχή στις αγορές φέρνοντας πίσω μνήμες της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης του 2012, όταν κινδύνευσε η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

Σε άλλη ανταπόκριση από την Αθήνα για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, που δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC, τονίζεται ότι «η επίσπευση της προεδρικής εκλογής ήταν έκπληξη για το ελληνικό κατεστημένο, αλλά ο κ. Σαμαράς είχε προηγουμένως συζητήσει τα σχέδιά του με Βρυξέλλες και Βερολίνο».

Πηγή: neftemporiki.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.