Ειδησεογραφικό site

Σχέδιο φυγής καταθέσεων καταγγέλλει η κυβέρνηση-Ταρακουνήθηκαν οι τράπεζες! Οι καταθέτες απέσυραν 1 δισ. μόνο σήμερα!

38

 

megaro-maximou-slider

Σχέδιο άσκοπης και τεχνητής φυγής κεφαλαίων με στόχο την πρόκληση αναταραχής και οικονομικής αποσταθεροποίησης, καταγγέλλει η κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει ότι «κύκλοι» που δεν κατονομάζονται επενδύουν στον «φόβο του λαού».

Σε non paper του Μεγάρου Μαξίμου, τοι οποίο εκδόθηκε καθώς συνεχίζονται οι μεγάλες εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες –κατά πληροφορίες σήμερα έφθασαν στο ένα δις. ευρώ-. υποστηρίζεται ότι  «αυτές οι τακτικές είναι βούτυρο στο ψωμί των δανειστών που θέλουν να εκβιάσουν περαιτέρω την ελληνική κυβέρνηση».

«Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται», προστίθεται. «Ο λαός μας ξέρει ποιοι ματώνουν για τα συμφέροντα του και ποιοι παίζουν άθλια παιχνίδια. Η προσπάθεια αυτών των κύκλων θα πέσει στο κενό. Θα προσκρούσει στην ψυχραιμία, τη νηφαλιότητα και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης αλλά και του λαού. Το μόνο όπλο που θα ήθελαν να έχουν είναι ο φόβος του λαού μας. Άλλα δεν…». Η πορεία και οι τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-πιστωτών, καθώς και οι προτάσεις της Αθήνας ήταν το κύριο αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στα γραφεία της Ένωσης.

Οι τραπεζίτες είχαν προγραμματισμένη σύσκεψη, στη διάρκεια της οποίας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έδωσε το στίγμα των διαπραγματεύσεων.
Στη συνάντηση δεν μετείχε ο κ. Στουρνάρας.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η κατάσταση της αγοράς καθώς και τεχνικά θέματα για την αντιμετώπισή της. Ο κ. Δραγασάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε τους τραπεζίτες ότι έχει ήδη επιτευχθεί συμβιβασμός για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2015, σημειώνοντας ότι οι διαφορές είναι πλέον μικρές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για το 2016, η απόσταση που χωρίζει την ελληνική πρόταση από την αντίστοιχη των δανειστών ανέρχεται σε μόλις 0,5% του ΑΕΠ.

Παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να βρεθεί λύση και να κλείσει η συμφωνία.

Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε στους τραπεζίτες ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα διεκδικεί μία συνολική λύση για το χρέος, ενώ έχει ήδη υποβάλλει αίτημα για τη μετακύλιση των αποπληρωμών προς την ΕΚΤ με τη μεταφορά των σχετικών ομολόγων, ύψους 27 δισ. ευρώ, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Υπενθυμίζεται ότι χθες η ΕΚΤ αποφάσισε την χορήγηση ρευστότητας 1,1 δισ. ευρώ μέσω του ELA, ποσό που κρίνεται «οριακό» για να καλύψει τις ανάγκες του τραπεζικού συστήματος.

Όλα αυτά τη στιγμή που οι εκροές από τα γκισέ των τραπεζών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Ταρακουνήθηκαν οι τράπεζες! Οι καταθέτες απέσυραν 1 δισ. μόνο σήμερα!

 

Έως 1 δισ. ευρώ ανήλθαν την Πέμπτη οι εκροές καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα, ποσό που έσπασε όλα τα ρεκόρ στο μέτωπο των ημερήσιων εκροών για την περίοδο μετά την 20η Φεβρουαρίου, όταν η Αθήνα και οι πιστωτές συμφώνησαν την τετράμηνη παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Οι εκροές αυξάνονται καθημερινά και σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, επικρατεί ιδιαίτερος προβληματισμός για την Παρασκευή, καθώς υπάρχουν ήδη σημαντικά αιτήματα για απόσυρση καταθέσεων.

Την Τετάρτη, από το σύστημα έφυγαν καταθέσεις ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ, την Τρίτη 700 εκατ. ευρώ και την Δευτέρα οι εκροές είχαν διαμορφωθεί στα 500-600 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι εκροές των τελευταίων τεσσάρων ημερών έχουν απορροφήσει το άνοιγμα της ρευστότητας του ELA, στο οποίο προέβη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Όσο για το μαξιλάρι ρευστότητας στον ELA, πηγές υποστηρίζουν ότι κινείται σε οριακά επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι χθες η ΕΚΤ έδωσε προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ρευστότητα 1,1 δισ. ευρώ ανεβάζοντας το όριο του ELA στα 84,1 δισ. ευρώ από 83 δισ. ευρώ.

Συνάντηση Δραγασάκη-Τραπεζιτών

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης συναντήθηκε με το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών στα γραφεία της Ενωσης. Η συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν άτυπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσε τους τραπεζίτες για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Σχέδιο φυγής καταθέσεων «βλέπει» η κυβέρνηση

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.