Ειδησεογραφικό site

ΤΑΙΠΕΔ: Στα 10 δισ. οι επενδύσεις από πωλήσεις ακινήτων

28

Σε 10 δισ. ευρώ αντιστοιχούν οι επενδύσεις για την ανάπτυξη του συνόλου των ακινήτων, τα οποία έχουν παραχωρηθεί μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Αυτό ανέφερε σήμερα, Δευτέρα, κατά τη διάρκεια του 15ου συνεδρίου Prodexpo για την εγχώρια αγορά ακινήτων, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Εμ. Κονδύλης, κάνοντας παράλληλα λόγο και στο πρόγραμμα τιτλοποίησης των δημοσίων ακινήτων.

Αναφορικά με το πρόγραμμα τιτλοποίησης, ο κ. Κονδύλης είπε ότι για πρώτη φορά θα επιχειρηθεί «μετάβαση από τις αξιοποιήσεις μεμονωμένων ακινήτων σε αξιοποίηση χαρτοφυλακίων ακινήτων, με κύριο στόχο να ανοίξει το επενδυτικό ενδιαφέρον (Private equities, sovereign funds κ.τ.λ.) και με ένα συνδυασμό επενδυτικών εργαλείων (ομόλογα, μετοχές κ.τ.λ.)».

Συνολικά για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Κονδύλης είπε έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα 5 δισ. ευρώ, ενώ στο πλαίσιο των ενεργειών του Ταμείου για ταχεία προώθηση των διαδικασιών, μέσα σε τρία χρόνια έχει προχωρήσει η άρση 100 ρυθμιστικών και διοικητικών εμποδίων.

Από την έναρξη της λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ έως σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 18 αποκρατικοποιήσεις (ΟΠΑΠ, Αστέρας, 28 ακίνητα του Δημοσίου κ.ά.), ενώ επιπλέον 18 διαγωνισμοί βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν (14 περιφερειακά αεροδρόμια, αλλά και το πρώτο cluster τουριστικών λιμένων κ.α.).

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ολοκληρώσει την αναλυτική καταγραφή άνω των 80 ακινήτων στη βάση δεδομένων του, έχει ολοκληρωθεί επίσης η προεπιλογή 3.000 προς μελλοντική αξιοποίηση και για 1.000 από αυτά έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Το Ταμείο προσβλέπει στην εξασφάλιση εσόδων 35- 40 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες μέσω του www.e-publicrealestate.gr, από τις οποίες μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί 13 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων στο εξωτερικό θα αποφέρουν 50 εκατ. ευρώ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.