Ειδησεογραφικό site

Τέσσερις χώρες απορρίπτουν την πρόταση Γιούνκερ και δεν δέχονται πρόσφυγες στο έδαφος τους

29

Στην σημερινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ε.Ε. στην Πράγα, οι εκπρόσωποι της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας αποφάσισαν να επιμείνουν στην σκληρή στάση, και να αρνηθούν τις ποσοστώσεις που έχουν προταθεί για την φιλοξενία προσφύγων από την Συρία. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών φρόντισε να τονίσει σε δραματικούς τόνους, ότι το μεταναστευτικό είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της Ε.Ε.

Η αντίδρασή των συγκεκριμένων χωρών αφορά την πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος την Τετάρτη κάλεσε όλα τα μέλη της ΕΕ να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο κατανομής 120.000 προσφύγων, συμφωνώντας σε ένα σχέδιο που έδινε συγκεκριμένο αριθμό ατόμων που θα αντιστοιχούσαν σε κάθε χώρα. Εκτός από τις προτάσεις Γιούνκερ, η Γερμανία μόνη της έχει δεχθεί να δώσει άσυλο σε πάνω από 800.000 πρόσφυγες μέσα στο 2015.

Οι υπουργοί των τεσσάρων χωρών δήλωσαν ότι δεν θα αποδεχθούν τους αριθμούς που τους έχουν προταθεί από τις Βρυξέλλες, αλλά θα πρέπει οι ίδιοι να αποφασίσουν πόσους μετανάστες είναι διατεθειμένοι να δεχθούν στα εδάφη τους.

Από την άλλη η Γερμανία έχει αναδειχθεί σε φανατικό υποστηρικτή της φιλοξενίας μεταναστών στα εδάφη της, και υποστηρίζει σθεναρά τις προτάσεις Γιούνκερ. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών μάλιστα, δήλωσε ότι «το μεταναστευτικό είναι μια πρόκληση που δεν μπορεί να επιβαρύνει μόνο μια χώρα. Πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των προσφύγων που καλούνται να φιλοξενήσουν οι παραπάνω τρεις χώρες (εκτός την Ουγγαρία) είναι: Πολωνία 9.287, Σλοβακία 1.502 και Τσεχία 2.978.

Τα σχόλια είναι κλειστά.