Ειδησεογραφικό site

Τέρμα τα γκάζια από τον Τσίπρα

63

Του Γιάννη Χρηστάκου

Με τέρμα τα γκάζια μπαίνει στην τελική ευθεία των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου όλο το βάρος για τον στόχο της πρωτιάς.

Ο πρώην πρωθυπουργός θα δώσει την τελευταία εβδομάδα τη μάχη δίχως αύριο με υψηλούς τόνους και αποκαλύψεις για όλα τα στραβά του παλαιού κομματικού συστήματος, όπως τη διαφθορά, τα άνομα συμφέροντα και τις άρρηκτες υπόγειες σχέσεις, κυρίως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τις σκοτεινές συναλλαγές.

Από το κάδρο δεν θα εξαιρεθεί και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, για τον οποίο θα χρησιμοποιήσει την αχίλλειο πτέρνα του, όπως πιστεύουν, που είναι οι δικές του διαδρομές στη δημοσιογραφία και ξαφνικά στην πολιτική.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα εμφανιστεί αυτές τις μέρες, που συνήθως κρίνουν και την ανταπόκριση των ψηφοφόρων και ιδιαίτερα των αναποφάσιστων, ως ο μοναδικός εγγυητής της ασφαλούς διακυβέρνησης της χώρας.

Με μεγάλες δόσεις αυτοκριτικής θα βαδίσει σε μονοπάτια ρεαλισμού, αναλαμβάνοντας την ευθύνη να «περάσει» στον κόσμο ότι, από δω και πέρα, ο ίδιος θα είναι ο βασικός μέτοχος της σοβαρής κεντροαριστεράς, που μπορεί να κυβερνήσει με ευαισθησία και όχι με αναλγησία και προσκυνήματα σε μνημονιακούς θεούς, όπως ο Σόιμπλε, ο Ντάισελμπλουμ και ο Ντράγκι. Το σύνθημα είναι «μόνος εναντίον όλων» και βέβαια θα δοθεί και μία καθαρή απάντηση για το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών.

ΘΕΛΕΙ ΙΣΧΥΡΗ ΕΝΤΟΛΗ

Τον δρόμο για όλα αυτά δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, που λαμβάνει διαρκώς το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα και από τις οποίες υπάρχουν τώρα σημαντικά ποιοτικά ευρήματα. Σε αυτά που στέκεται, κυρίως, η Κουμουνδούρου είναι ο βαθμός απογοήτευσης στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού, τα θέματα για τα οποία χάνεται η εμπιστοσύνη, η σύγκριση με τον Β. Μεϊμαράκη, η παράσταση νίκης και, βεβαίως, οι συνεργασίες την επομενη μέρα. ΄Ηδη, από τα πρώτα ευρήματα των προηγούμενων ημερών, με την έναρξη τη προεκλογικής περιόδου, ο Αλέξης Τσίπρας εγκατέλειψε αμέσως τη ρητορική της αυτοδυναμίας, τη μετέτρεψε σε ισχυρή εντολή, ενώ παρακολουθώντας και τις μεταβολές στην πορεία, άφησε ένα παράθυρο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, βάζοντας, όμως, τους δικούς του όρους για τα πρόσωπα.

ΑΚΡΑ ΔΕΞΙΑ

Ενα στοιχείο που ρίχνει στη μάχη των τελευταίων ημερών ο κ. Τσίπρας, θα είναι τα αντιδεξιά αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας. Με δεδομένο ότι ο Β. Μεϊμαράκης, αμέσως μετά την ανάληψη της προεδρίας, έστριψε το καράβι στον μεσαίο χώρο και κέρδισε συσπείρωση, ο Αλέξης Τσίπρας θα φέρει στην επιφάνεια εκείνους που επιμελώς θέλει η Συγγρού να κρύψει. Δηλαδή τον Βορίδη, τον Γεωργιάδη, ενώ δεν θα παραλείψει να βάλει στο κάδρο και άλλα στελέχη που στάθηκαν με σθένος δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά, τον καιρό που προχωρούσε στις πιο ακραίες επιλογές του, όπως οι Βούλτεψη και Κεδίκογλου, στο κλείσιμο της ΕΡΤ, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις χιλιάδες απολύσεις υπλλήλων.

Ανάλογα με τις αντιδράσεις που θα καταγράφονται γι’ αυτή τη στρατηγική, θα αυξάνεται και ο τόνος της επίθεσης, χωρίς να αποκλείεται να επανέλθουν στο προσκήνιο οι «μέρες Μπαλτάκου». Κι αυτό γιατί έχει συζητηθεί το γεγονός πως ο κ. Μεϊμαράκης, ως πρόεδρος της Βουλής, είχε στενή συνεργασία με τον τότε γραμματέα της κυβέρνησης Σαμαρά, το γραφείο του οποίου στεγαζόταν στο κοινοβούλιο, ακριβώς για να μπορεί να υπάρχει συνεργασία στο κοινοβουλευτικό έργο. Επίσης, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αναφορές στο νεανικό πολιτικό παρελθόν του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον καιρό που μεσουρανούσαν οι «κένταυροι» και άλλες πολιτικές ομάδες.

ΠΩΣ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Στον Σύριζα πιστεύουν ότι η πολιτική τακτική της κάθαρσης, παντού στον πολιτικό και επιχειρηματικό βίο, έχει ανοιχτά αυτιά σε όλη την ελληνική κοινωνία. Επάνω σε αυτό ποντάρει πολλά ο Αλέξης Τσίπρας, γι’ αυτό, και τις μέρες που ακολουθούν μέχρι την κάλπη, θα γίνει πιο συγκεκριμένος, για το πώς θα καταπολεμήσει τη διαφθορά και τα συγκοινωνούντα δοχεία της λεγόμενης εδώ και δεκαετίες διαπλοκής. Με όχημα τον νόμο για το ξεκαθάρισμα του τοπίου των ΜΜΕ, θα εξηγήσει το σχέδιό του για την αντιμετώπιση και άλλων θεμάτων που εξοργίζουν τους πολίτες, όπως για παράδειγμα το καρτέλ στα τρόφιμα και τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Σε αυτό το τοπίο υπάρχουν, ήδη, έτοιμες πολιτικές για την αντιμετώπισή τους, αναζητάται όμως ο τρόπος, με τον οποίο θα γίνει το επιχείρημα πειστικό. Θέματα όπως τα καρτέλ, η φορολόγηση των πλουσίων και βέβαια η δύναμη του νόμου πάνω σε όσους κρύβουν εισοδήματα και κινούνται ασύδοτοι στη χώρα, τα έχουν ξανακούσει οι πολίτες και απτά αποτελέσματα δεν είδαν. Εκεί θα δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα, μαζί με το παράδειγμα-πιλότο του νόμου για τα ΜΜΕ, που έχει ενοχλήσει τους καναλάρχες για πρώτη φορά και δείχνει τον τρόπο για να μπει επιτέλους τάξη στο χάος.

Όπλο στο στρατόπεδο Τσίπρα είναι η σύγκριση «πρωθυπουργισιμότητας» με τον Μεϊμαράκη. Μπορεί στο ερώτημα της δημοφιλίας ο πρόεδρος της ΝΔ να περνάει λίγο μπροστά, αλλά αυτό δεν μπερδεύει τους αναλυτές, καθώς είναι άλλο η δημοφιλία και άλλο η ικανότητα διακυβέρνησης.

Η δημοφιλία οφείλεται στο στυλ και τη χαρωπή «ατάκα» του κ. Μεϊμαράκη, που είναι το καινούργιο πρόσωπο και συσπείρωσε, κυρίως, το κόμμα του και όχι την κεντροδεξιά.

Όμως, αυτό αφορά απλώς τη δημοφιλία της προεκλογικής περιόδου και όχι την «πρωθυπουργισιμότητα». Σε αυτήν υπερέχει ακόμη αισθητά ο Τσίπρας και γι’ αυτό θα στηρίξει το προφίλ του με πιο συναινετικά στοιχεία, που καταλαβαίνει ότι χρειάζεται σήμερα η ελληνική κοινωνία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.