Ειδησεογραφικό site

Τέλος το «ολυμπιακό» σύστημα επικοινωνίας ΤΕΤRA για την ΕΛ.ΑΣ. -Επιστροφή στους παλιούς, προβληματικούς ασυρμάτους

36

Δέκα χρόνια πίσω επιστρέφει τεχνολογικά η ΕΛ.ΑΣ. αφού καταργείται λόγω κόστους το σύγχρονο ψηφιακό σύστημα επικοινωνίας TETRA που είχε εγκατασταθεί στους Ολυμπιακούς. Τώρα η επικοινωνία των αστυνομικών μεταξύ τους και με το κέντρο θα γίνεται με τους παλιούς φορητούς ασυρμάτους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι 18.000 αστυνομικοί της πρωτεύουσας, αν το επιτρέπουν οι συνθήκες αφού το αναλογικό σήμα του ασυρμάτου δεν φθάνει σε αρκετές περιοχές, θα ακούν και πάλι τη φωνή του εκφωνητή να δίνει οδηγίες από την παραδοσιακή κονσόλα.

Τα προβλήματα, όπως σημειώνουν «Τα Νέα» είναι ήδη εμφανή, με πολλούς αστυνομικούς να καταλήγουν να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα για να επικοινωνούν.

Το ειδικό κρυπτογραφημένο σύστημα ενδοεπικοινωνίας TETRA έκλεισε, καθώς έληξε η 10ετής σύμβαση με την εταιρεία εγκατάστασης του συστήματος και δεν ανανεώθηκε λόγω υψηλού κόστους. Οι συζητήσεις, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, για τη διατήρησή του έφθασαν σε αδιέξοδο, λόγω των υψηλών απαιτήσεων που άγγιζαν τα 5 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, τα όποια προβλήματα δεν δικαιολογούν να υπάρχει τέτοιο τεχνολογικό κενό και χρήση ενός συστήματος ευάλωτου, ενώ σημειώνουν ότι όσο αφορά το υψηλό κόστος, μεσολάβησαν 10 χρόνια από την εγκατάσταση του ΤΕΤRA και οι αρμόδιοι θα έπρεπε να είχαν μεριμνήσει ώστε να συσταθεί σύστημα που θα ήταν πολύ πιο οικονομικό στη συντήρησή του.

Σημειώνεται ότι το αναλογικό σύστημα ενδοεπικοινωνίας είναι ιδιαίτερα ευάλωτο, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και κακοποιοί, που έχουν τις γνώσεις, θα μπορούν να μπαίνουν στις συχνότητες της αστυνομίας, να μαθαίνουν τα πάντα και να έχουν πλήρη εικόνα για τις κινήσεις των ομάδων κρούσης στις καταδιώξεις και στις έρευνες.

Οσον αφορά για τις υπηρεσίες της Αντιτρομοκρατικής υπάρχει πρόβλεψη για τη διασφάλιση των επικοινωνιών μέσω συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας.

Πάντως, όπως σημειώνει η ίδια πηγή, πρόσφατα δόθηκαν διαβεβαιώσεις σε συνδικαλιστές από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. ότι το ψηφιακό σύστημα επικοινωνίας θα επανέλθει αφού ήδη υπάρχει σε εξέλιξη διαπραγμάτευση η οποία οδεύει στο τέλος της, με πάροχο που θα καλύψει την ψηφιακή τεχνολογία την ΕΛ.ΑΣ., και μάλιστα με πολύ χαμηλό κόστος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.