Ειδησεογραφικό site

Οι εξαγγελίες υπουργών που ανατρέπουν τα δεδομένα: 1) Τέλος οι ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΗ, ΟΛΠ, αεροδρομίων 2) Ανάκληση απολύσεων στο Δημόσιο 3) Επιστρέφουν στα ΑΕΙ οι αιώνιοι φοιτητές

170

Τη διάθεσή της να διαφοροποιηθεί από κεντρικές επιλογές προηγούμενων κυβερνήσεων στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων επιδεικνύει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Η αλήθεια είναι πως όλα αυτά ο κ. Τσίπρας τα είχε υποσχεθεί προεκλογικά, θέλοντας να βάλει φρένο στις ιδιωτικοποιήσεις που είχει δρομολογήσει η κυβέρνηση Σαμαρά, βάση των μεταρρυθμίσεων, όπως αυτές απορρέουν από τις μνημονιακές υποχρεώσεις τις χώρας, που ζητούν περιορισμό των δημόσεων επιχειρήσεων άρα και υποχρεώσεων. Κατά πόσο όμως οι αποφάσεις αυτές την νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, κινούνται στην σωστή κατεύθυνση ή αποτελούν παιχνίδια με την φωτιά, καθώς εναντιώνονται στις απαιτήσεις της Τρόικα, είναι κάτι που θα φανεί πολύ σύντομα.

Οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις πρώτες προθέσεις των ευρωπαίων παραγόντων και διαμορφώνουν μία στάση επιφύλαξης και αναζήτησης περιθωρίων για να προετοιμάσουν τη στάση της κυβέρνησης έναντι των εταίρων.

Στο μεταξύ οι νέοι υπουργοί δείχνουν τις διαθέσεις τους διαμηνύοντας τρία πράγματα: Πρώτον, όπου δεν υπάρχουν αυστηρές μνημονιακές υποχρεώσεις θα εφαρμόσουν τις δικές τους πολιτικές που πηγάζουν από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεύτερον, όπου θεωρούν ότι μνημονιακοί νόμοι, θα αρχίσουν την ανατροπή τους, εφόσον εκτιμούν ότι είναι αναποτελεσματικοί ή κοινωνικά βλαπτικοί. Και τρίτον ότι θα επιδιώξουν μία νέα σχέση ισοτιμίας και όχι απόλυτης ταύτισης με ευρωπαϊκές πολιτικές που αντίκεινται σε στρατηγικές της χώρας στο διεθνές πεδίο.

«Όχι» στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να σταματήσει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εξέφρασε με δηλώσεις του σήμερα στο Mega και το ΣΚΑΙ, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Προχωράμε άμεσα στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου δημόσιας ΔΕΗ, το ρεύμα και το φυσικό αέριο είναι πολύ ακριβά και δεν βοηθούν τους πολίτες και τη χώρα, θα προχωρήσουμε άμεσα στην εφαρμογή της προεκλογικής μας δέσμευσης για το δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά», ανέφερε -μεταξύ άλλων- σε τηλεφωνική του επικοινωνία στην «Κοινωνία Ώρα Mega».

«Όχι» στην αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ

Λίγο πριν την ορκωμοσία του ως υπουργού αναπληρωτή για θέματα Ναυτιλίας, ο Θοδωρής Δρίτσας τόνισε την Τρίτη ότι «η συμφωνία με την Cosco θα αναθεωρηθεί προς όφελος του ελληνικού λαού».

Η νέα ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα «παγώσει» την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, διαδικασία που ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, δηλωσε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας στο Reuters.

«Δεν θα πουλήσουμε το πλειοψηφικό πακέτο στο λιμάνι του Πειραιά. Η συμφωνία με την Cosco θα αναθεωρηθεί προς όφελος του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο κ. Δρίτσας στο Reuters.

Σπίρτζης: Πρέπει να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις υποδομών

Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των υποδομών αναφέρθηκε σήμερα -μεταξύ άλλων- ο νέος αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

«Οι προτεραιότητες είναι αυτές που έχουμε πει και σαν επιμελητήριο και σαν επιστημονικός κόσμος. Πρέπει να γίνει ένα ιεραρχημένο πρόγραμμα και δημόσιων επενδύσεων που να υπηρετεί την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και προφανώς πρέπει και σε θεσμικό επίπεδο να δούμε πάρα πολλούς τομείς που τα τελευταία 4-5 χρόνια έχουν αποδομηθεί πλήρως», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Αναφερόμενος στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των αεροδρομίων ο νέος αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε: «Και όχι μόνο γι’ αυτό, αλλά και για άλλες ιδιωτικοποιήσεις. Η κεντρική γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις υποδομών που εξυπηρετούν και μπορούν να βοηθήσουν στο να βγούμε από την κρίση».

Κατρούγκαλος: Όλες οι απολύσεις που έγιναν αντισυνταγματικά θα ανακληθούν

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει η εξαγγελία του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου, για την ανάκληση των απολύσεων και διαθεσιμοτήτων δημοσίων υπαλλήλων: «Έχουμε δεσμευτεί ότι όσες απολύσεις έγιναν αντισυνταγματικά -μέσα σ’ αυτές και όσες έγιναν με το μέτρο της διαθεσιμότητας- θα ανακληθούν» δήλωσε χαρακτηριστικά

Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Κατρούγαλος είπε ότι θα ανακληθούν όλες οι αντισυνταγματικές απολύσεις και αυτές των οποίων δεν έχει προηγηθεί αξιολόγηση, όπως επίσης και οι διαθεσιμότητες. «Παράδειγμα οι καθαρίστριες, οι σχολικοί φύλακες και οι καθηγητές», δήλωσε ο κ. Κατρούγαλος σύμφωνα με την ιστοσελίδα του σταθμού.

Ερωτηθείς για την ΕΡΤ παράθεσε την άποψή του, καθώς όπως είπε το θέμα δεν είναι της δικής του αρμοδιότητας: «Ό,τι είπα για τις άλλες περιπτώσεις, ισχύει και τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ. Επιστροφή στην ΕΡΤ δε σημαίνει επιστροφή στην ΕΡΤ πριν το μαύρο, αλλά στην ΕΡΤ που ακολούθησε το μαύρο» σημείωσε ως προς τη λειτουργία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και πρόσθεσε ότι ως προς τον έλεγχό της, σκοπός είναι «η ΕΡΤ να ελέγχεται από την κοινωνία και όχι από κάθε κυβέρνηση ανάλογα με τα συμφέροντά της».

Ανατροπές στην Παιδεία από Κουράκη

Σε σειρά αλλαγών που θα ισχύσουν από τη φετινή χρονιά προτίθεται να προχωρήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, οι μαθητές της Α’ και της Β’ Λυκείου θα δώσουν προαγωγικές εξετάσεις χωρίς την Τράπεζα Θεμάτων η οποία καταργείται, ενώ καταργούνται και οι εξετάσεις που θα προσμετρούν σε ποσοστό για την είσοδο στην ανώτατη εκπαίδευση.

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας τόνισε ότι όλες οι δεσμεύσεις που έχει λάβει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα τηρηθούν και πρόσθεσε ότι οι πόρτες του υπουργείου θα είναι ανοικτές σε όλους. «Επειδή έχουμε εκλεγεί, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τα κάνουμε και όλα σωστά, χρειάζεται συλλογική δράση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο κ. Κουράκης:
– Καταργείται από φέτος η «Τράπεζα θεμάτων».
– Καταργούνται από φέτος οι πανελλαδικού τύπου εξετάσεις στην Α’ και την Β΄ Λυκείου.
– Στην Γ’ Λυκείου θα διευρυνθούν τα επιστημονικά πεδία, έτσι ώστε να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες για σπουδές στους υποψηφίους σε τμήματα που είναι κοντά στην περιοχή κατοικίας τους.
– Επιστρέφουν οι «αιώνιοι» φοιτητές και καταργείται ο νόμος που ορίζει τη διαγραφή τους. Όσοι ενδιαφέρονται θα συνεχίσουν κανονικά τις σπουδές τους, χωρίς περιορισμό χρόνου.
– Οι μετεγγραφές σε κάθε περίπτωση θα διευκολύνονται, έτσι ώστε να μπορούν να σπουδάσουν πιο εύκολα οι νέοι και οι νέες.
– Οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων που απομακρύνθηκαν με το μέτρο της διαθεσιμότητας, επιστρέφουν στις θέσεις τους.
– Επαναπροσλαμβάνονται αλλά από την επόμενη σχολική χρονιά όλοι οι καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης και ειδικά των Επαγγελματικών Λυκείων, που καταργήθηκαν οι ειδικότητές τους.
– Επιστρέφουν στις θέσεις τους οι σχολικοί φύλακες που απολύθηκαν.
– Θα γίνει αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων και θα γραφτούν νέα βιβλία στα σχολεία.
– Θα καταργηθεί το ένα σύγγραμμα στα πανεπιστήμια και οι φοιτητές θα έχουν πρόσβαση με αξιόπιστο τρόπο στις «ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες».

Σημειώνεται ότι η τελετή παραλαβής-παράδοσης από την προηγούμενη στη νέα ηγεσία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι.

Τα σχόλια είναι κλειστά.