Ειδησεογραφικό site

Τέλος η «ασυλία» για μεγάλους οφειλέτες του ΙΚΑ – Πληρώνουν 150 ευρώ τον μήνα για χρέη εκατομμυρίων!

34

Αυστηρότερες προτάσεις που περιορίζουν την ασυλία των οιονεί  μεγαλο-οφειλετών  έχει υποβάλει η διοίκηση του ΙΚΑ προς το Υπουργείο Εργασίας, με στόχο να οδηγήσει τους τελευταίους στην νέα νομοθετική ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Το υπουργείο επιδιώκει να θέσει εκτός προσωρινού διακανονισμού πολλές επιχειρήσεις οι οποίες εκμεταλλευόμενες τη ρύθμιση του 2011 κατάφερναν να εξοφλούν τις οφειλές τους έως και σε 32 χρόνια.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση εκπαιδευτικού ομίλου με έξι θυγατρικές. Το ληξιπρόθεσμο χρέος του ομίλου  μόνο από  μία εταιρία  ανέρχεται σε 4,5 εκατ. ευρώ ενώ βάσει του διακανονισμού υποχρεούται να καταβάλει κάθε μήνα 150 ευρώ!  Αυτό σημαίνει ότι η διάρκεια αποπληρωμής  φθάνει τα 32 χρόνια. Την ίδια ώρα η επιχείρηση παραμένει αδρανής, δηλώνοντας ότι δεν απασχολεί κανένα εργαζόμενο.

Η ρύθμιση του 2011 προέβλεπε ότι οι επιχειρήσεις μπορούσαν να εξοφλήσουν το 20% των παλαιών οφειλών με ελάχιστο ποσό 150 ευρώ το μήνα, εφόσον εξυπηρετούν κανονικά τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Ωστόσο ορισμένοι επιτήδειοι χρησιμοποιούσαν το τέχνασμα πολλών θυγατρικών στις οποίες μετέφεραν τις οφειλές για να μην πληρώνουν.

Τα σχόλια είναι κλειστά.