Ειδησεογραφικό site

Τάσος Γκρους στο «Κ»: Αντίσταση στη μελαγχολία της κρίσης

90

Της Πέννυς Κροντηρά

«Ο κόσμος πρέπει αφήσει στην άκρη τη μοιρολατρία και την επιλογή της ανάθεσης σε κάποιους “πεφωτισμένους ηγέτες” της διαχείρισης των πραγμάτων και να αρχίσει να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της πορείας της χώρας μας» τονίζει στο «Καρφί» ο μουσικός συνθέτης Τάσος Γκρους. Με τις μελοποιήσεις του καταφέρνει να εκφράζει το πηγαίο συναίσθημα κάθε ανθρώπου και να δίνει πνοή σε ποιήματα και στίχους σπουδαίων δημιουργών. Έχει μελοποιήσει ποιήματα των ποιητών Ιωάννη Βαλαωρίτη, Κώστα Βάρναλη, Κώστα Γιαννόπουλου, Οδυσσέα Ελύτη, Αργύρη Εφταλιώτη, Κωνσταντίνου Καβάφη, Κώστα Καρυωτάκη, Ασημάκη Πανσέληνου, Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, Γιάννη Ρίτσου, Γιώργου Σεφέρη, Δημήτρη Χριστοδούλου, Πάμπλο Νερούδα, Πωλ Ελυάρ, Ναζίμ Χικμέτ και Μπέρτολντ Μπρεχτ. Μιλώντας στο «Καρφί» αποκαλύπτει τι αποτελεί για τον ίδιο πηγή έμπνευσης και αναφέρεται στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση της χώρας εν μέσω της οικονομικής κρίσης που βιώνει ο λαός.

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με την τέχνη της μουσικής;

Με τη μουσική ξεκίνησα να ασχολούμαι στην ηλικία των 12 χρόνων, όταν άρχισα τα πρώτα μαθήματα κλασικής κιθάρας. Έκτοτε βαδίζουμε αχώριστοι μέσα στον χρόνο.

Από τι εμπνέεστε;

Το περιεχόμενο ενός στίχου, ενός ποιήματος είναι ικανό να σε κάνει να καταξοδέψεις σε κόσμους ονειρικούς αλλά και πολύ γήινους. Μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια δημιουργία που θα αφορά τον έρωτα, μια απλή καθημερινή ανθρώπινη ιστορία, ένα πολιτικό καθαρά τραγούδι.

Τι είναι για εσάς ο χώρος της δημιουργίας-σύνθεσης;

Η έκφραση του εσωτερικού κόσμου του δημιουργού που, αν καταφέρει να συντονιστεί με το κοινό ανθρώπινο αίσθημα, έχει κερδίσει την αποδοχή και την αιωνιότητα.

Όλα αυτά τα χρόνια έχετε μείνει μακριά από τη δημοσιότητα. Είναι στάση ζωής και τι δηλώνει για εσάς;

Επαγγελματικά δεν ασχολήθηκα με τη μουσική, αφού είχα τη δυνατότητα να κερδίζω τα προς το ζην από την ενασχόλησή μου με την ιχθυολογία. Ήταν μια συνειδητή επιλογή, γιατί πιστεύω ότι αυτό που πραγματικά έχει νόημα είναι το τι εκπέμπει το έργο του δημιουργού και όχι το πώς εμφανίζεται ή τον εμφανίζουν κάποιοι στο πλατύ κοινό.

Ποια δημιουργία σας ξεχωρίζετε και γιατί;

Η ροκ όπερα «Γενιές Σημαδεμένες» σε ποίηση Μπέρτολντ Μπρεχτ. Είναι ένα ολοκληρωμένο έργο ζωής που έχει τη δύναμη διαχρονικά να εκπέμπει πανανθρώπινες αξίες.

Πώς αισθάνεστε που έχετε συνεργαστεί με σπουδαία ονόματα του χώρου; Ξεχωρίζετε κάποια συνεργασία σας;

Νιώθω πολύ τυχερός που είχα τη δυνατότητα να συνεργαστώ με όλους αυτούς τους σπουδαίους τραγουδιστές και τραγουδίστριες που έδωσαν πνοή στα τραγούδια μου. Όλοι και όλες, ανεξάρτητα από το πόσο διάσημοι είναι, υπήρξαν για μένα μια ξεχωριστή ανθρώπινη εμπειρία και φωτεινή παρακαταθήκη για το μέλλον.

Πώς βλέπετε σήμερα τον χώρο της μουσικής;

Η οικονομική κρίση που μαστίζει τον σημερινό κόσμο και ιδιαίτερα τη χώρα μας έχει δημιουργήσει πολύ αρνητικές προϋποθέσεις και στον χώρο της μουσικής. Πιστεύω όμως ότι παρ’ όλα αυτά η δημιουργία δεν μπορεί να σταματήσει, αλλά θα βρει τρόπο να βγει και να έρθει σε επαφή με τον κόσμο οπλίζοντάς τον με την απαραίτητη προσμονή και δύναμη να αντιδράσει και να βγει ξανά στο φως.

 Ποια τα επαγγελματικά σας σχέδια; Ετοιμάζετε κάτι αυτή την περίοδο;

Βασικός στόχος η παρουσίαση σε ζωντανές εμφανίσεις του έργου μου είτε έχει δισκογραφηθεί είτε όχι. Ένα επίσης σημαντικό γεγονός για μένα είναι η δημιουργία ενός νέου έργου που θα ερμηνεύσει ο Μανώλης Μητσιάς, κορυφαία κλασική λαϊκή φωνή της χώρας μας.

 Η «Χαλκίδα» υπήρξε κομβικό σημείο για εσάς;

Δεδομένου ότι έχει καταγραφεί σαν το τραγούδι που έχει ταυτιστεί με την παρουσία μου στην ελληνική μουσική σκηνή, έχει αντικειμενικά λειτουργήσει κατά μια έννοια καταλυτικά στην αναγνωρισιμότητά μου ως μουσικού. Αυτό είναι θετικό αλλά παράλληλα και αρνητικό, γιατί μπορεί να με ταυτίζει με έναν ορισμένο τύπο τραγουδιού που περιορίζει τη δυνατότητα στο κοινό να έρθει σε επαφή με το έργο μου στο σύνολό του.

Οι αξίες τείνουν να χαθούν;

Κάθε εποχή έχει τις δικές της αξίες. Στη σημερινή εποχή οι αξίες του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού έχουν αρχίσει να φθείρονται και να αμφισβητούνται στη συνείδηση του απλού ανθρώπου. Μέσα όμως από μια βασανιστική πορεία ελπίζω ότι θα αναδειχθούν καινούριες αξίες που θα φέρουν τον άνθρωπο σε ένα ανώτερο επίπεδο συνείδησης.

Τι σας δίδαξε η ζωή;

Να διδασκόμαστε από τα λάθη μας στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις και να προχωράμε παρά τις δυσκολίες πάντα μπροστά.

 Τι συμβουλεύετε τα νέα παιδιά;

Να μελετούν την ιστορία, να έχουν τη δική τους άποψη και να την υποστηρίζουν με επιχειρήματα και όχι με κραυγές. Επίσης να εκτιμούν ιδιαίτερα και «εκείνον που τον λόγο τους εξετάζει σαν κάλπικη μονέδα!», όπως λέει ο Μπρεχτ στο ποίημά του «Εγκώμιο στην αμφιβολία».

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Να μην αφήσουν να τους καταβάλουν η αρνητική διάθεση και η μελαγχολία.

Ο πολιτισμός της Ελλάδας έχει δεχτεί κρίση;

Η οικονομική και πολιτική κρίση που διέρχεται η χώρα μας έχει αντίκτυπο στην παιδεία και στον πολιτισμό, όχι μόνο στο επίπεδο της θεσμικής στήριξης αλλά και στο επίπεδο της παραγωγής και της δημιουργίας. Η παραγωγή πολιτιστικών αξιών έχει πλέον υπονομευθεί από την καταλυτική επίδραση του σταρ σίστεμ, που με μεθοδικότητα προβάλλεται από τα διάφορα συστημικά μέσα μαζικής επικοινωνίας (τηλεόραση, ραδιόφωνα, έντυπος Τύπος κ.λπ.) με αποτέλεσμα την αλλοίωση και την άμβλυνση του αισθητικού κριτηρίου του κοινού. Ο πολιτισμός πλέον δεν είναι πια τίποτα άλλο από ένα απλό εμπόρευμα που πρέπει να το διαφημίσουμε για να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πουλώντας το στο κοινό.

Πώς βλέπετε την τρέχουσα πολιτική κατάσταση με την οικονομική κρίση; Είστε αισιόδοξος;

Η παγκόσμια κρίση του καπιταλιστικού συστήματος έχει αρνητική επίδραση σε χώρες σαν τη δική μας στον μέγιστο βαθμό. Επιπλέον η γεωστρατηγική μας θέση είναι ένας ακόμη αστάθμητος παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά τις εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Είμαστε σε μια πραγματικά δύσκολη φάση, όπου στην περιοχή ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων για κυριαρχία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επικίνδυνες και τυχοδιωκτικές επεμβάσεις που μπορούν να εμπλέξουν και εμάς σε πολεμικές περιπέτειες. Όλες οι χώρες της Μεσογείου είναι σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό στις φλόγες. Αυτό το σκηνικό δεν μπορεί να μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι παρά μόνο αν ο απλός κόσμος αφήσει στην άκρη τη μοιρολατρία και την επιλογή της ανάθεσης σε κάποιους «πεφωτισμένους ηγέτες» της διαχείρισης των πραγμάτων και αρχίσει να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της πορείας της χώρας μας.

Τι θα λέγατε στον πρωθυπουργό αν είχατε τη δυνατότητα;

Η λαϊκή παροιμία λέει ότι «ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρεται».

Τα σχόλια είναι κλειστά.