Ειδησεογραφικό site

Τάκης Σούκας: Δεν κυνήγησα τα πλούτη

696

Της Θωμαής Βούλγαρη

«Αυτοί που συγκροτούν την κριτική επιτροπή στα μουσικά τηλεπαιχνίδια είναι ανεύθυνοι και δεν έχουν ιδέα. Ας τελειοποιήσουν πρώτα τις δικές τους φωνές και μετά ας κάνουν τους δασκάλους» δηλώνει ανοιχτά στο «Καρφί» ο Τάκης Σούκας. Ο κορυφαίος λαϊκός συνθέτης κατακεραυνώνει τα διάφορα talent shows και χαρακτηρίζει ανίδεους τους κάθε λογής κριτές. Μιλάει ο άνθρωπος που έχει στο ενεργητικό του μεγάλα σουξέ, όπως «Έρωτά μου αγιάτρευτε», «Πάρε την ταχεία», «Με λες αγάπη», «Αν με αγαπούσες λίγο», «Μια ζωή μέσα στους δρόμους», «Υποκρίνεσαι», «Άκου βρε φίλε».

Θέλετε να μας μιλήσετε για τη μεγάλη σας προσφορά στο λαϊκό τραγούδι;
Εγώ δεν μπορώ να πω από μόνος μου μέχρι πού φτάνει η προσφορά μου. Αφήνω να το κρίνουν οι άλλοι. Ωστόσο νομίζω ότι έχω βάλει κι εγώ ένα λιθαράκι.

Πώς κρίνετε το λαϊκό τραγούδι σήμερα;
Όχι, δεν είναι όπως θα έπρεπε. Αν και υπάρχουν νέοι με καλές φωνές, ακολουθούν το συρμό της εποχής. Οι τραγουδιστές σήμερα δεν έρχονται να βρουν τη γενιά τη δική μας, που γράφουμε καταπληκτικά. Δεν μας πλησιάζει κανείς. Οι νέοι, δυστυχώς, αναλώνονται σε τραγούδια από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη και δεν ακούγεται τίποτα. Δεν υπάρχουν εταιρείες να ενδιαφέρονται και να έχουν μεράκι όπως παλιά. Δεν βλέπετε τι γίνεται στις τηλεοράσεις; Βγαίνει ο Λιάγκας στο «Voice» και φωνάζει για τη μελλοντική μεγάλη φωνή της Ελλάδας, η οποία είναι μια κοπέλα από την Κύπρο που τραγουδά σε αγγλικούς στίχους. Αυτή είναι η μεγάλη φωνή της χώρας μας, μετά την ιστορία που έχουν αφήσει ο Καζαντζίδης, ο Διονυσίου, ο Γαβαλάς, ο Μπιθικώτσης, ο Αγγελόπουλος, η Πόλυ Πάνου, αλλά και οι εν ζωή Νταλάρας, Πάριος, Αλεξίου, Βιτάλη, Γαλάνη; Αυτοί που συγκροτούν την κριτική επιτροπή είναι ανεύθυνοι και δεν έχουν ιδέα. Ας τελειοποιήσουν πρώτα τις δικές τους φωνές και μετά ας κάνουν τους δασκάλους.

Πώς περνάτε την κρίση, κύριε Σούκα;
Περνάω δύσκολα. Είμαι ο πιο φτωχός συνθέτης στην Ελλάδα. Δεν έτρεξα, όμως, ούτε κυνήγησα. Δούλεψα αρκετά στη ζωή μου και κουράστηκα. Ξεκίνησα από πανηγύρια και γάμους με την παραδοσιακή οικογένεια Σούκα. Έπειτα ήρθα στην Αθήνα και τα βρήκα όλα εύκολα γιατί ήμουν καλός. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι ήμουν και είμαι καλός μουσικός. Δούλεψα στα μεγαλύτερα κέντρα της Αθήνας με τους μεγαλύτερους τραγουδιστές και συνθέτες. Όσο για τα τραγούδια μου, αν είναι καλά ή όχι, ας το κρίνει ο κόσμος και εσείς οι δημοσιογράφοι.

Κυνηγήσατε τη δόξα στο χώρο της μουσικής;
Δεν περπάτησα ούτε σε διαδρόμους εταιρειών ούτε σε καμαρίνια τραγουδιστών. Δεν τηλεφώνησα από μόνος μου σε κανέναν. Ολόκληρος Καζαντζίδης και Διονυσίου, αλλά και η κυρία –με όλη τη σημασία της λέξεως– Δήμητρα Γαλάνη με πήραν εκείνοι τηλέφωνο για να γράψουμε τραγούδια.

Πιστεύετε ότι η καλλιτεχνική πείρα της οικογένειάς σας βοήθησε να εξελιχθείτε;
Βεβαίως. Στην παραδοσιακή μουσική έχω καταβολές μεγάλες και πολύ παλιές, όχι μόνο από τον πατέρα μου και τους συγγενείς, αλλά και από τραγουδιστές μεγάλους του δημοτικού τραγουδιού. Δούλεψα μαζί τους πριν έρθω Αθήνα. Στην Άρτα, στο Αγρίνιο, στην Πάτρα, στην Πρέβεζα. Όταν ήρθα Αθήνα, δούλεψα με τον Βαμβακάρη, τον Τσιτσάνη, τον Ζαμπέτα, τον Χιώτη. Ήμουν το δεξί χέρι του Χιώτη στην Columbia ως ακορντεονίστας στους δίσκους. Αυτά, όμως, είναι ψιλά γράμματα. Ποιος τα ξέρει και ποιος νοιάζεται;

Είστε ικανοποιημένος από όσα σας έφερε η ζωή;
Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα, είμαι με την οικογένειά μου και περνάω όσο γίνεται καλά. Έχω βέβαια, όπως όλοι, κάποιες δυσκολίες. Η οικογενειακή μου ζωή είναι ήρεμη με τα παιδιά μου, τα εγγόνια μου, τους φίλους μου και είμαι μια χαρά.

Τι αγαπάτε περισσότερο;
Τη μουσική, τον έρωτα και την εγγονή μου. Είναι ένα κουκλί μόλις 7 ετών, κάνει διαφημίσεις στην τηλεόραση, χορεύει και τραγουδά. Είναι η χαρά της ζωής μου. Είμαστε καλλιτεχνικό δέντρο όλοι μας στην οικογένεια!

Η ευτυχία πηγάζει από την καριέρα ή την οικογένεια;
Από την οικογένεια πρωτίστως. Βέβαια αντιμετώπισα κάποιες δυσκολίες για να τα συνδυάσω, καθώς λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ήμουν μακριά από τα παιδιά μου μέρα νύχτα και επτά φορές την εβδομάδα. Στερήθηκα την οικογένεια, όμως τώρα λιγόστεψαν οι δουλειές και οι δίσκοι.

Υπάρχει ελπίδα στο σημερινό πολιτικό προσκήνιο;
Όχι, είναι ένα μπάχαλο. Ο καθένας λέει τα δικά του και δεν πιστεύω κανέναν. Δεν έχω εμπιστοσύνη σε κανέναν, είμαστε απροστάτευτοι όλοι οι Έλληνες, και ειδικά τα νέα παιδιά, τα παιδιά μας. Καθένας κοιτάει την πάρτη του, την καρέκλα του, και σκοτώνονται μεταξύ τους. Δεν γίνεται μόνο στην Ελλάδα αυτό, αλλά διεθνώς. Σπάνε γραφεία και πλακώνονται στο ξύλο. Δεν με εμπνέει κανένας πολιτικός και κανένα κόμμα. Δεν θα πάω να ψηφίσω, γιατί εκείνη τη μέρα θα είμαι στο στούντιο με την κ. Οικονομάκη. Πόσοι νέοι κάθονται σήμερα χωρίς δουλειά; Δεν φτάνει το μυαλό μου να σας πω τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει η κατάσταση.

Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας τα άμεσα σχέδιά σας;
Κυκλοφόρησα πριν από δύο εβδομάδες ένα δίσκο με το σπουδαίο λαϊκό τραγουδιστή Φάνη Μεζίνη, με τίτλο «Στην απέναντι όχθη». Εδώ και ενάμιση χρόνο έχει πάρει τραγούδια μου η Ελένη Βιτάλη κι όλο δεν έχει χρόνο να έρθει στο στούντιο για να παρουσιαστούν. Θα κάνω ένα CD με την ηθοποιό και τραγουδίστρια Έφη Οικονομάκη. Επίσης, θα τραγουδώ κάθε Σάββατο του Ιουνίου στο θέατρο Χυτήριο, στην Ιερά Οδό. Ετοιμάζω κι ένα τραγούδι σε μορφή διαλόγου για τον Γιώργο Μαργαρίτη. Τέλος, σε συνεργασία με τον πολύ καλό μου φίλο και δημοσιογράφο Κώστα Μαρδά, υπάρχει σκέψη να κάνουμε ένα δίσκο με συμμετοχή μεγάλων τραγουδιστών, πάνω σε ερωτικο-κοινωνικούς στίχους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.