Ειδησεογραφικό site

Σώζουν ζωές τα κοινωνικά φαρμακεία

405

Της Θωμαής Βούλγαρη

Σώζουν ζωές τα κοινωνικά φαρμακεία της χώρας μας με πρωτοβουλία των δήμων και υποστήριξη εθελοντών φαρμακοποιών. Τα σκληρά μνημονιακά μέτρα οδηγούν σε κατάρρευση τη δημόσια υγεία. Νοσοκομεία κλείνουν καθημερινά, ενώ τα νοσήλια και η συμμετοχή στα φάρμακα των ασφαλισμένων φτάνουν στα ύψη.
Σκοπός της κίνησης είναι η στήριξη όσων χρήζουν ανάγκης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και κυρίως των ανασφάλιστων, απόρων και ανέργων συνανθρώπων μας. Για να μπορέσει κάποιος να ωφεληθεί από το κοινωνικό φαρμακείο οφείλει να έχει κάρτα ανεργίας. Διαφορετικά, αν είναι άπορος, το εκκαθαριστικό της εφορίας. Υπεύθυνοι της δράσης δηλώνουν στο «Καρφί»: «Ένα χάπι και μόνο είναι σημαντικό και αρκεί για να σώσει μια ανθρώπινη ζωή», τονίζοντας την αναγκαιότητα έμπρακτης στήριξης όλων μας με εθελοντική προσφορά φαρμάκων.

ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΕΣ ΟΙ ΔΩΡΕΕΣ
Το κοινωνικό φαρμακείο δέχεται δωρεές, ακόμα και αν τα κουτιά είναι ανοιχτά και μερικώς χρησιμοποιημένα.
Η δομή του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου Αλληλεγγύης Αθήνας ξεκίνησε πέρυσι το Φεβρουάριο και το προσωπικό ξεπερνά συνολικά τα 120 άτομα. Η προσφορά όλων είναι εθελοντική, είτε αφορά τη γραμματειακή υποστήριξη είτε το ιατροφαρμακευτικό προσωπικό. Όπως δηλώνει στο «Καρφί» η φαρμακοποιός  του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου Αλληλεγγύης Αθήνας, Σοφία Τζιτζίκου: «Έχουμε δύο αίθουσες οδοντιατρείων με προσφορές από ιδιώτες οδοντιάτρους που βγήκαν στη σύνταξη και ιατρεία που καλύπτουν όλες τις ειδικότητες. Στο φαρμακείο είμαστε τέσσερις συνάδελφοι που εναλλασσόμαστε ανάλογα με τις υποχρεώσεις μας και λειτουργούμε από τις 2 το μεσημέρι μέχρι και τις 5 το απόγευμα. Έρχονται ασθενείς με συνταγογράφηση γιατρού αλλά και άνθρωποι χωρίς ιατρική παρακολούθηση, άποροι, άστεγοι, χωρίς χαρτιά αν πρόκειται για μετανάστες, ή από ασφαλιστικό ταμείο που δεν τους καλύπτει πια. Συμπολίτες μας που δεν έχουν πού αλλού να πάνε».

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΖΗΤΗΣΗ
Το  Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας στη συντριπτική πλειονότητά του καλύπτει χρόνιες παθήσεις, διαβητικούς, καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, υπερτασικούς, οι οποίοι λαμβάνουν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή. Έκτακτα περιστατικά που αφορούν σε αντιβίωση, παυσίπονα, μυκητιάσεις, αντιαλλεργικά. Η ζήτηση φαρμάκων κάθε εβδομάδα αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, άσχετα με τις γιορτές του Πάσχα. «Η αυξανόμενη τάση μάς βάζει σε σκέψεις. Δίνουμε μόνο σε εκείνους που δεν έχουν πού αλλού να τα βρουν. Πολλοί συνάνθρωποί μας δεν έχουν βιβλιάρια πρόνοιας ή χαρτιά, οπότε φοβούνται να πάνε ακόμα και στο νοσοκομείο. Τελευταία έρχονται και άνθρωποι που καλύπτονται μεν ασφαλιστικά, αλλά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στη συμμετοχή στα φάρμακα. Αυτούς δεν τους καλύπτουμε. Τα φάρμακα δεν τα αγοράζουμε, μας τα προσφέρουν ιδιώτες, ανώνυμες ιδιωτικές προσφορές. Συνέχεια έχουμε ελλείψεις, όπως για το αναπνευστικό ή το διαβήτη. Ακόμα και ένα χάπι, όμως, μπορεί να σώσει μια ανθρώπινη ζωή τη στιγμή που το χρειάζεται», τονίζει η κ. Τζιτζίκου.

ΖΗΤΟΥΝ KYΡΙΩΣ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ
Το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Βύρωνα λειτουργεί από τον Οκτώβρη του 2012 με 104 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι δέχονται τους ασθενείς στα ιατρεία τους. Παράλληλα διαθέτει 4 μεγάλα εργαστηριακά κέντρα για εξετάσεις.
Η δράση του επεκτείνεται, πέραν του Βύρωνα, αγκαλιάζοντας όλη την Αθήνα. Ο υπεύθυνος του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου Βύρωνα, Δημήτρης Σουλιώτης, εξηγεί στο «Καρφί» ότι δεν υπάρχουν γεωγραφικά όρια, μια και οι ίδιοι εξυπηρετούν κάθε άνθρωπο που το έχει ανάγκη από οπουδήποτε και αν προέρχεται. Το πρώτο χρόνο στήριξαν στο σύνολο 3.340 άτομα, ενώ εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί μέχρι τον Οκτώβρη του ‘14. «Ένα μέρος των ανασφάλιστων έχει δικαίωμα να πάρει βιβλιάριο πρόνοιας και να προμηθευτεί τα φάρμακα από τα νοσοκομεία που δεν τα χορηγούν, γιατί πολύ απλά δεν τα έχουν. Η κυβέρνηση δεν δίνει τα απαραίτητα κονδύλια στα νοσοκομεία για την προμήθεια φαρμάκων», τονίζει ο κ. Σουλιώτης.
Όλα τα φάρμακα στο Κοινωνικό Φαρμακείο Βύρωνα είναι σε ζήτηση. Τα πρωτεία κατέχουν τα ψυχοφάρμακα. Παράλληλα, ο κ. Σουλιώτης τονίζει ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται σε διαδικασία αποδυνάμωσης και ότι  το ζήτημα των εμβολίων βρίσκεται στο επίκεντρο. «Άνεργοι πετιούνται, όπως ακριβώς πετούσαν στον Καιάδα τα άρρωστα μωρά. Είναι υποχρεωμένα τα νοσοκομεία να δέχονται όλους ανεξαιρέτως τους ασθενείς, να τους παρέχουν νοσήλια και να τους κάνουν καλά με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Εφόσον δεν έχουν να πληρώσουν, είναι υποχρεωμένοι να στείλουν το κόστος στην εφορία. Αν ο άνθρωπος κάποια στιγμή κερδίσει το λαχείο, θα πληρώσει, διαφορετικά όχι! Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή χωρίς εμβόλιο. Στην εποχή μας η πρώτη ευαισθησία πρέπει να είναι το παιδί. Εμείς είμαστε ένα τμήμα ενός μετώπου αλληλεγγύης ενάντια σε αυτή την πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα» καταλήγει ο ίδιος.

Μια συγκινητική ανθρώπινη ιστορία
Η φαρμακοποιός  του  Κοινωνικού Ιατρείου Αθήνας, Σοφία Τζιτζίκου, εξομολογήθηκε στο «Καρφί» μια συγκινητική ιστορία.
«Έμπορο 50 ετών, με καρκίνο στο πνεύμονα και μετάσταση στο συκώτι, δεν μπορούσαν να τον καλύψουν στην τελευταία του χημειοθεραπεία από το Νοσοκομείο Σωτηρία. ΟΑΕ και ΤΕΒΕ κάλυπταν μέχρι τέλος Ιανουαρίου του ‘14. Ήταν χρεωμένος μέχρι το λαιμό, αλλά είχε και την ασθένειά του. Η ιστορία του είχε αίσιο τέλος, αφού έτυχε άνθρωπος να μας έχει φέρει ακριβώς την ποσότητα που χρειαζόταν για να ολοκληρώσει τη θεραπεία του, που διαφορετικά θα κόστιζε μέχρι και 4.000 ευρώ! Ο άνθρωπος αυτός ένιωσε τρομερή ανακούφιση. Λίγο καιρό αργότερα ήρθε και μου είπε ότι αν δεν τα έβρισκε και από εμάς, θα τα παρατούσε όλα, κι ας πέθαινε στο πεζοδρόμιο».

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σας παραθέτουμε ενδεικτικά ορισμένα από τα Κοινωνικά Φαρμακεία της χώρας:
Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας
210 3802037

Βύρωνα
2107628209

Ηλιούπολης
2109917855

Ελληνικού (Μητροπολιτικό)
2109631950

Αλληλέγγυο Φαρμακείο Πειραιά
210-4960790
Αλίμου
210 9886947
Αμαρουσίου
2132038345

Φαρμακείο-Ιατρείο Αλληλεγγύης Πατησίων
210-2012013

Περιστερίου
210 – 5730096

Παλλήνης
2106668888

Πάτρας
2610439650

Πρέβεζας
2682089805

Θεσσαλονίκης
2310520386

Λάρισας
2410619073

Κιλκίς
23410 25817

Βόλου
2421028833

Σπάρτης
2731057220

Καλαμάτας
2721093267

Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης Ηράκλειο Κρήτης
2813 008 525
Χανίων
2821092429

Τα σχόλια είναι κλειστά.