Ειδησεογραφικό site

Σώζεται το ελληνικό λάδι και το κρασί από το ρωσικό εμπάργκο-Τι δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

47

Το ελληνικό λάδι και οι ελιές περιλαμβάνονται στους «διασωθέντες» από τη νέα φάση του «πολέμου» Ρωσίας-Δύσης που πλέον αφορά το εμπόριο, την οικονομία και τις συναλλαγές.

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση εκ μέρους της ΕΕ και των ΗΠΑ των κυρώσεων κατά της ρωσικής οικονομίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν «απάντησε» με την επιβολή εμπάργκο για ένα έτος στο βόειο κρέας, το χοιρινό, τα πουλερικά, τα ψάρια, το τυρί, το γάλα, τα λαχανικά και τα φρούτα που προέρχονται από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία, όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Από το εμπάργκο ωστόσο εξαιρούνται παιδικές τροφές και αλκοολούχα ποτά -συμπεριλαμβανομένου του κρασιού-  ενώ οι Ρώσοι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αγορές από το εξωτερικό.

Βενιζέλος: «Ει δυνατόν καμία πρακτική επίπτωση» από το ρωσικό εμπάργκο

Διαβεβαιώσεις για την προστασία της ελληνικής αγροτικής οικονομίας έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, λόγω του αναβρασμού που προκάλεσε στον αγροτικό κόσμο και τους εξαγωγικούς φορείς το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από την Ε.Ε..

«Έχουμε συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν, καμία πρακτική επίπτωση», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς στη διαδικασία που ακολουθείται.

Έσπευσε πάντως να υπενθυμίσει ότι οι αποφάσεις που έχει λάβει η Ρωσία αφορούν όλο το δυτικό κόσμο «την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία» απαντώντας εμμέσως την κριτική της αντιπολίτευσης για «τυφλή» σύμπλευση με τις πολιτικές της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών.

«Εμείς, ως μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεπής στις κοινοτικές υποχρεώσεις, προσπαθούμε να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με όλες τις χώρες και προσπαθούμε να προστατεύσουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή», πρόσθεσε.

Αναζητούνται τρόποι μετρίασης των επιπτώσεων του εμπάργκο

Νωρίτερα στο υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ) Παναγιώτη Μίχαλο, και με τη συμμετοχή εκπροσώπων εξαγωγικών και κλαδικών φορέων, για τη μετρίαση των επιπτώσεων του ρωσικού «μπλόκου» στην ελληνική οικονομία και προς εξεύρεση τρόπων στήριξης των κλάδων που θα πληγούν περισσότερο.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η σύσταση Ομάδας Εργασίας -με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων κλαδικών, εξαγωγικών φορέων- με αντικείμενο την εποπτεία των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία, τη διαχείριση των ζητημάτων που ανακύπτουν, καθώς και το συντονισμό των σχετικών δράσεων.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι η Ομάδα Εργασίας θα εξετάσει άμεσα τις προοπτικές διεύρυνσης των αγορών για τα οπωροκηπευτικά προϊόντα της χώρας μας και θα υποβάλει το συντομότερο δυνατόν σχετικές προτάσεις.

Την ίδια στιγμή τα συναρμόδια υπουργεία τηρούν στάση αναμονής εν όψει της παρουσίασης από τη Μόσχα εξειδικευμένης λίστας ανά χώρα και προϊόν, που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και αύριο, και θα δώσει σαφείς απαντήσεις για το μέλλον των ελληνικών εξαγωγών.

Μετά τη σύσκεψη ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για την τύχη των ελληνικών προϊόντων που εξάγονται στη Ρωσία λόγω των διαβεβαιώσεων που έλαβε από τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα αλλά και των ιστορικών δεσμών των δύο χωρών.

Η απόφαση της Ρωσίας να προχωρήσει σε αντίποινα για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από την Ε.Ε. για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση έχει προκαλέσει αντιδράσεις και εντός Ελλάδος, αφού τα μέτρα επηρεάζουν τελικά και τη χώρα μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε απαράδεκτη και καταστροφική τη στάση της κυβέρνησης που «υπακούει τυφλά στις ψυχροπολεμικές στρατηγικές Ουάσιγκτον – Βρυξελλών, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και της χώρας».

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε καμία περίπτωση δεν υποβοηθούν στην αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, αλλά όπως διαφαίνεται την οξύνουν σε έναν ανοιχτό εμπορικό και οικονομικό πόλεμο, του οποίου, δυστυχώς, η Ελλάδα είναι μέρος.

Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι υπόλογη και «φέρει ακέραια την ευθύνη» για το εμπάργκο, λέγοντας «ναι» σε όλα κατά της Ρωσίας, «συμπλέοντας απνευστί με την Μερκελική εξωτερική πολιτική της Ε.Ε.». «Δεν μέτρησε», πρόσθεσε, «τα ποικίλα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας και τώρα υφιστάμεθα τις συνέπειες».

Επίσης εμφανίστηκε βέβαιος ότι μετά το εμπάργκο στις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων «έπεται οδυνηρή συνέχεια που θα επηρεάσει πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται με Ρώσους και με Ρωσία».

Kάλεσμα στην κυβέρνηση να διαχωρίσει τη θέση της από τα μέτρα της Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία και να πάρει άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών απευθύνει το ΚΚΕ.

Της ζητεί επίσης να αποζημιώσει τους μικρομεσαίους αγρότες για πιθανές απώλειες στο εισόδημά τους από το εμπάργκο, σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους.

Όπως αναφέρει το ρωσικό εμπάργο είναι συνέπεια της επέμβασης της Ε.Ε. και των ΗΠΑ στις εξελίξεις στην Ουκρανία, στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία «με αποτέλεσμα να την πληρώσουν οι Έλληνες αγρότες».

Μεντβέντεφ: Ανόητες οι πολιτικές σκέψεις για απομόνωση ή εκφοβισμό της Ρωσίας

Ξεκαθάρος ως προς το γιατί ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση εμφανίστηκε το πρωί της Πέμπτης σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Ολα τα μέτρα δεν αποτελούν παρά απάντηση (στις δυτικές κυρώσεις). Δεν επιθυμούσαμε μία τέτοια εξέλιξη της κατάστασης. Δεν υπάρχει τίποτε το θετικό στις κυρώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά εκφράζοντας την ελπίδα «ο οικονομικός πραγματισμός» να υπερισχύσει «επί των ανόητων πολιτικών απόψεων των εταίρων μας και ότι θα το σκεφτούν να μην απομονώσουν ή να μην εκφοβίσουν τη Ρωσία».

Παράλληλα έθεσε τους όρους για την άρση της απόφασης αναφέροντας ότι η απαγόρευση αυτή μπορεί να αρθεί εάν «οι εταίροι μας υιοθετήσουν μία εποικοδομητική προσέγγιση».

Θέλοντας, δε, να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας στο εσωτερικό της χώρας του αναφέρθηκε σε «μια μοναδική ευκαιρία για το άνοιγμα και την ανάπτυξη της βιομηχανίας μας που προορίζεται για την υποκατάσταση των εισαγωγών» λέγοντας ότι «δεν μπορεί να περάσει ανεκμετάλλευτη».

Δεσμεύθηκε, τέλος, ότι θα εμποδίσει την αύξηση των τιμών καθώς όπως είπε κάθε απόπειρα κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης της κατάστασης με την μεταπώληση απαγορευμένων προϊόντων «θα τιμωρείται αυστηρά».

Κομισιόν: Πολιτικά τα κίνητρα Πούτιν για το εμπάργκο στα ευρωπαϊκά προϊόντα

Τη δυσφορία της για την ανακοίνωση του ρωσικού εμπάργκο κατά των ευρωπαϊκών προϊόντων εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Κομισιόν την Πέμπτη.

«Η ανακοίνωση αυτή έχει ξεκάθαρα πολιτικά κίνητρα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ότι θα εξετάσει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν όταν ενημερωθεί για το εύρος και την έκτασή τους.

Υπενθυμίζει παράλληλα ότι οι κυρώσεις που ανακοίνωσε η ΕΕ κατά της Ρωσίας σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.

Προειδοποιεί, τέλος, ότι διατηρεί το δικαίωμα να ενεργήσει κατάλληλα όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των συνεπειών από την απόφαση Πούτιν.

Τα σχόλια είναι κλειστά.