Ειδησεογραφικό site

Σύσκεψη Μαξίμου: «Κλείδωσαν» οι 6 δόσεις του ΕΝΦΙΑ-Αύριο οι ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών-Βενιζέλος: «Όλα υπό έλεγχο»

127

Σε έξι δόσεις θα καταβληθεί, τελικά, ο ΕΝΦΙΑ, όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση που έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η απόφαση ελήφθη σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον πρωθυπουργό και τη συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Γκίκα Χαρδούβελη και του Χρήστου Σταϊκούρα.

Αύριο ο Γκίκας Χαρδούβελης θα προβεί σε αναλυτικές παρουσιάσεις. Οι παρεμβάσεις έχουν ως εξής:

-Η πρώτη παρέμβαση αφορά στην αλλαγή των τιμών προσδιορισμού της αξίας οικοπέδων στις περιοχές εντός σχεδίου και εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού ακινήτων σε πάνω από 400 περιοχές της χώρας. Εκεί είχε δημιουργηθεί το μεγάλο πρόβλημα και αυτό διορθώνεται πλήρως. Σε όλες αυτές τις περιοχές θα ισχύσουν οι περσινές τιμές προσδιορισμού της αξίας γης εκτός από εκείνες όπου ο φετινός προσδιορισμός είναι μικρότερος σε κάθε περίπτωση θα ισχύσει ο μικρότερος προσδιορισμός της αξίας γης ανάμεσα στις φετινές και στις περσινές τιμές ώστε να υπάρξει το μεγαλύτερο όφελος για τον φορολογούμενο

– Επίσης θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση ώστε να απλουστευθούν οι διαδικασίες για να λάβουν τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές φόρου όσοι τις δικαιούνται. Κυριότερες τέτοιες αλλαγές αφορούν στην κατάργηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
Ακόμη στις περιπτώσεις αναπηρίας 80% δεν θα χρειάζονται νέα πιστοποιητικά. θα αρκεί όσοι τις δικαιούνται να αποστέλουν αυτά που ήδη υπάρχουν ηλεκτρονικά στις φορλογικές αρχές.

– Ακόμη θα απλουστευθούν οι διαδικασίες για τις εκπτώσεις φόρου στα διατηρητέα κτίσματα και οι απαλλαγές φόρου από τα δεσμευμένα. Στόχος είναι όσοι δικαιούνται αυτές τις εκπτώσεις στις απαλλαγές να μπορέσουν να τις πάρουν χωρίς ταλαιπωρία.

– Τέλος θα υπάρξουν και κάποιες ακόμη άμεσες διορθώσεις όπως για παράδειγμα η απαλλαγή ολόκληρης της Κεφαλονιάς από τον ΕΝΦΙΑ για ένα χρόνο, πράγμα που αποτελεί και κυβερνητική δέσμευση μετά τον πρόσφατο σεισμό, αλλά και την απαλλαγή μεμονωμένων ακινήτων περιουσιών που έχουν πλήρως αχρηστευθεί λόγω παλαιότερων σεισμών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (όπως σε περιπτώσεις που έγινε μετεγκατάσταση κατοίκων).

Ολες αυτές οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα κατατεθούν αύριο και θα ψηφιστούν τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα όμως θα εξεταστεί αναλυτικά ολόκληρο το σύστημα ώστε παρόμοια σφάλματα να μην προκύψουν ξανά. Από την ώρα που θα νομοθετηθούν οι αλλαγές θα χρειαστούν μερικές ημέρες ώστε το ηλεκτρονικό σύστημα να μπορέσει να ανοίξει ξανά και να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να δουν τις νέες χρεώσεις τους ή και να κάνουν τις νέες αλλαγές για να πάρουν τις εκπτώσεις που δικαιούνται.

Στο μεταξύ το ΥΠΟΙΚ θα ενημερώσει αναλυτικά το κοινό και τους λογιστές για τα σφάλματα που έκαναν οι ίδιοι οι φορολογούμενοι στην υποβολή των δηλώσεών τους ώστε να μπορέσουν να λάβουν τις εκπτώσεις ή τις απαλλαγές όποιοι τις δικαιούνται και να υπάρξει ακρίβεια και δικαιοσύνη στην αποτίμηση της φορολογίας τους.

 Βενιζέλος: «Όλα υπό έλεγχο»

«Όλα υπό έλεγχο» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, σε σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Βενιζέλος παρέπεμψε στις κυβερνητικές ανακοινώσεις και την τροπολογία που θα κατατεθεί.

Ανέφερε ακόμη ότι τα γενικότερα θέματα που αφορούν τη φορολογική πολιτική θα τα δει η κυβέρνηση με αφορμή τις συζητήσεις στο Παρίσι.

Σχετικά με το εάν η κυβέρνηση, εν όψει της συνάντησης στο Παρίσι, επιμένει στην πολιτική των φορολεαφρύνσεων, απάντησε: «Ό,τι έχουμε πει, ό,τι έχω πει, όπως τα έχουμε πει κατά καιρούς».

Παράλληλα, μετά από σχετική ερώτηση, είπε ότι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Τα τέσσερα μεγάλα ραντεβού

Τέσσερα χρονικά ορόσημα θα προηγηθούν της νέας μεγάλης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, η οποία, με τα έως τώρα δεδομένα, προσδιορίζεται για το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και χωρίς, προς το παρόν, να έχει ορισθεί χρονοδιάγραμμα λήξης των διαπραγματεύσεων.

Με βάση τον προγραμματισμό, οι τέσσερις κομβικές ημερομηνίες έχουν ως εξής:

– Το προσεχές Σάββατο θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με νέο δεδομένο την πρόσφατη παραίτηση της κυβέρνησης στη Γαλλία.

– Στις 2- 4 Σεπτεμβρίου, θα υπάρξει μια πρώτη συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής της τρόικας, στο Παρίσι, κατά την οποία αναμένεται να «ανοίξουν» όλα τα «καυτά» ζητήματα (πχ φοροελαφρύνσεις, χρέος, κλπ). Στη γαλλική πρωτεύουσα, θα μεταβεί η πολιτική ηγεσία των βασικών υπουργείων που εμπλέκονται με το Μνημόνιο, υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων αυτών, συνεργάτες του πρωθυπουργού και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

– Μια ημέρα μετά, θα συνεδριάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Euro Working Group, όπου αναμένεται να συζητηθεί το «ελληνικό θέμα».

– Στις 12 Σεπτεμβρίου, τέλος, θα συνεδριάσει το Eurogroup, στο οποίο αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για την έλευση των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα. Στη συγκεκριμένη αξιολόγηση θα τεθούν επί τάπητος οι υπάρχουσες μνημονιακές εκκρεμότητες, αλλά και οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για ασφαλιστικό, εργασιακά, δημοσιονομικό κενό, νέο προϋπολογισμό, απελευθέρωση αγορών κλπ. Με την τρόικα να «δηλώνει», σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ότι οι οποιεσδήποτε φοροελαφρύνσεις θα πρέπει να «αντισταθμίζονται» με ισοδύναμα μέτρα. Από ελληνικής πλευράς, το βασικό «όπλο» αναμένεται να είναι εκ νέου, η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και η υπέρβαση στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα. Εξάλλου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κυβέρνησης, τοποθετούνται οι δύο συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σημειώνεται, ότι μια σαφή ένδειξη για τις κυβερνητικές κινήσεις, αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του, στις 6 Σεπτεμβρίου, στην 79η ΔΕΘ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.