Ειδησεογραφικό site

Σύρραξη Ελλάδας – Ευρωζώνης με υπ. Οικονομικών τον Βαρουφάκη βλέπει ο Guardian

30

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από το Γιάννη Βαρουφάκη. Σε πρόσφατο άρθρο ο Guardian αποκαλεί το νέο υπουργό ριζοσπαστικό, ενώ κάνει λόγο για επικείμενη σύγκρουση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επικαλούμενος προηγούμενες ρήσεις του Βαρουφάκη, ο οποίος είχε αποκαλέσει τα μέτρα λιτότητας ως «δημοσιονομικό εικονικό πνιγμό».

Στη συνέχεια το άρθρο προχωρά υπογραμμίζοντας πάλι παλαιότερες δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών, ο οποίος είχε αποκαλέσει τον εαυτό του «κατά λάθος οικονομολόγο» ενώ κάνει εκ νέου λόγο για σύγκρουση της νέας ελληνικής κυβέρνησης με την ΕΕ και ΔΝΤ σχετικά με τα μέτρα λιτότητας και την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους.

Συνεχίζοντας τη σκιαγράφηση του προφίλ του Γιάννη Βαρουφάκη, γίνεται γνωστό πως παλαιότερα είχε δηλώσει τη βούλησή του να δώσει ένα τέλος στην ανθρωπιστική κρίση της Ελλάδας.

Ακολούθως το άρθρο συνεχίζει με σχολιασμό της κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και «Ανεξαρτήτων Ελλήνων», τους οποίους χαρακτηρίζει «κυρίως γνωστούς για τις καυστικές επιθέσεις εναντίον της Τρόικα και της Γερμανίας και για τα κατά καιρούς  αδιάντροπα, αντισημιτικά, ρατσιστικά και ομοφοβικά ξεσπάσματα του αρχηγού τους, Πάνου Καμμένου», εκφράζοντας την άποψη πως θα είναι απρόβλεπτη η συμβίωση των δυο, καθώς πέρα από την κοινή άποψη περί λήξης της λιτότητας, απέχουν αρκετά σε πολλά κοινωνικά θέματα, όπως το μεταναστευτικό.

Προχωρώντας στην ανάλυση περί συγκρούσεως, τονίζονται οι προεκλογικές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, περί αντιστροφής των οικονομικών μειώσεων που επέβαλλε η κυβέρνηση Σαμαρά, σε μισθούς, συντάξεις, δημόσιες δαπάνες και φορολογίας και το γεγονός πως αυτές αντιτίθενται με την πρόσφατη δήλωση του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, που δήλωσε πως μια μείωση του ελληνικού χρέους δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Τονίζεται επίσης πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν χαρακτηρίσει τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ ως μη ρεαλιστικές.

Κλείνοντας, το άρθρο επιστρέφει στο πρόσωπο του Γιάννη Βαρουφάκη και πιο συγκεκριμένα στα λεγόμενά του πως η ευρωπαϊκή προσέγγιση του ελληνικού χρέους εξελίχθηκε σε μεταφορά του χρέους των τραπεζών πάνω στις πλάτες των φορολογουμένων τονίζοντας εκ νέου την αντίθεση του υπουργού Οικονομικών στα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.