Ειδησεογραφικό site

Σύνδομο… αυτοναίρεσης ξαναχτύπησε την πολιτική ηγεσία: Φιάσκο με τους διορισμούς νέων διοικήσεων

38

Σε μεγαλοπρεπές φιάσκο μετατράπηκε η προσπάθεια του υπουργείου Υποδομών να περάσει από τη Βουλή τους διορισμούς των νέων διοικήσεων στους οργανισμούς συγκοινωνιών της Αθήνας καθώς προσέκρουσε στο σχετικό νόμο που η ίδια πολιτική ηγεσία έχει εγκρίνει.

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης επιχείρησε να διορίσει τους έξι νέους επικεφαλής (πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι) των ΣΤΑ.ΣΥ, Ο.ΣΥ και Ο.Α.Σ.Α την στιγμή που νόμος που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες προβλέπει ότι στους συγκεκριμένους οργανισμούς πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος πρέπει να είναι το ίδιο πρόσωπο.

Το θέμα έθεσε αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης καταγγέλλοντας την διαρχία. Επικαλέστηκε μάλιστα το νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στον οποίο γίνεται ξεκάθαρο ότι Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι το ίδιο πρόσωπο και επομένως η προσπάθεια του κ. Σπίρτζη να διορίσει έξι πρόσωπα στη διοίκηση των τριών οργανισμών – αντί τριών όπως προβλέπει ο νόμος – δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί από τη Βουλή. Υπενθύμισε δε στην ηγεσία του υπουργείου ότι η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνόδευε εκείνο το νομοσχέδιο υπολόγιζε το κόστος με βάση μισθούς για ένα και όχι δύο στελέχη σε κάθε οργανισμό. Υπό αυτά τα δεδομένα ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε την αναβολή της συνεδρίασης εξηγώντας πως « Αν προχωρήσει η διαδικασία τα διοικητικά συμβούλια που θα προκύψουν είναι παράνομα και ο Υπουργός αναλαμβάνει την ευθύνη της νομιμότητας.  Κάντε μία διευκρίνιση στο συγκεκριμένο άρθρο και βλέπουμε. Έτσι όπως είναι τώρα η ΝΔ δεν μπορεί να συμμετάσχει.  Η εκτελεστική εξουσία χρησιμοποιεί ένα κορυφαίο όργανο της Βουλής για να περάσει την απόφασή της».

Από την πλευρά του ο κ. Σπίρτζης παραδέχθηκε τις νομοτεχνικές ατέλειες, τις οποίες όμως επιχείρησε να προσπεράσει παρουσιάζοντας γνωμοδοτικό σημείωμα από δικηγόρο. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής επέλεξε «σολομώντεια» λύση θέτοντας το ξεκάθαρο νομικό πρόβλημα σε ψηφοφορία.  Τελικά, η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής ενέκρινε την αναβολή της διαδικασίας καθώς στις απόψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσχώρησε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Ο ίδιος μάλιστα προέταξε την οικονομική διάσταση του θέματος λέγοντας ότι σε μια περίοδο που γίνεται προσπάθεια για περιστολή δαπανών δεν νοείται να διορίζονται επιπλέον πρόσωπα στις διοικήσεις.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.