Ειδησεογραφικό site

«Σύμπνοια» Τσίπρα-Βενιζέλου για τα εθνικά θέματα – Τι συζητήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών (βίντεο)

27

Για τα εθνικά θέματα ενημέρωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Βενιζέλου στο ΥΠΕΞ. Λίγο πριν την προγραμματισμένη έναρξή της, στις 13:00, στο σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο κ. Τσίπρας περιορίστηκε να πει, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν εκείνη την ώρα μπροστά: «Βλέπω μεγάλο ενδιαφέρον, ελπίζω να είναι για τα κρίσιμα εθνικά θέματα».

Ο κ. Βενιζέλος απάντησε, λέγοντας «υπάρχει αγωνία για εθνική συναίνεση, που εκφράζεται από τα ΜΜΕ».

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ για την πορεία των ελληνοτουρκικών και για το Κυπριακό. Είναι θέση αρχής ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να βρίσκονται έξω από το πλαίσιο της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την πλευρά της Άγκυρας, με τις κινήσεις του σκάφους «Μπαρμπαρός» εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Παράλληλα, ζήτησε να καταστεί σαφές στην τουρκική πλευρά ότι οι κινήσεις του «Μπαρμπαρός» εντός της κυπριακής ΑΟΖ αποτελούν μείζονα πρόκληση, και το σκάφος θα πρέπει να απομακρυνθεί, προκειμένου να οδηγηθούμε ξανά σε μια διαδικασία διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε επίσης ότι είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τους λεπτούς χειρισμούς που γίνονται στα ελληνοτουρκικά, αλλά και να καταθέσει τις θέσεις και τις απόψεις του κόμματός του.

Ζήτησε, δε, να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα, προκειμένου η διεθνής κοινότητα να ασκήσει πίεση στην Τουρκία, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης.

Όσον αφορά στην επικείμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, στην Αθήνα, ο κ. Τσίπρας, όπως είπε, κατέθεσε τον προβληματισμό του, όχι για την ουσία του «εργαλείου», αλλά για τη χρονική συγκυρία, δεδομένης της παραβίασης τυου Διεθνούς Δικαίου.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι χρειάζεται εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός, ψυχραιμία και νηφαλιότητα, ενώ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι συζητήθηκαν μόνο τα εθνικά θέματα.

Σημειώνεται πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά το ταξίδι του κ. Βενιζέλου στην Τουρκία και εν όψει του 3ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας που θα λάβει χώρα στην Αθήνα στις 5-6 Δεκεμβρίου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.