Ειδησεογραφικό site

Σύγκλιση απόψεων με την Τρόικα επιβεβαιώθηκε στο EuroWorking Group – Προθεσμία έως τις 14 Δεκεμβρίου για ολοκλήρωση της αξιολόγησης

59

Η σύγκλιση απόψεων της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την «τεχνική» παράταση του υφιστάμενου Μνημονίου, έπειτα από εβδομάδες διαφωνιών, επιβεβαιώθηκε στη συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Στο Euroworking Group δεν υπήρξε έγγραφη πρόταση για εξάμηνη παράταση, αλλά ασκήθηκε μεγάλη πίεση για συμφωνία για την αξιολόγηση έως τις 14 Δεκεμβρίου. Ωστόσο η Αθήνα δεν συζητά καν πολύμηνη παράταση του Μνημονίου.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι «στη σημερινή συζήτηση στο EuroWorking Group στις Βρυξέλλες αναγνωρίστηκε η περαιτέρω σύγκληση των τελευταίων ημερών στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και διατυπώθηκε η έντονη προτροπή του οργάνου να υπάρξει συμφωνία αξιολόγησης ως τις 14 Δεκεμβρίου.

Στόχος είναι να κινηθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα κράτη μέλη για την παροχή προληπτικής γραμμής πίστωσης. Δεδομένων των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων ίσως απαιτηθεί μια βραχυχρόνια «τεχνική» παράταση. Τα θέματα αυτά θα απασχολήσουν το Eurogroup της Δευτέρας 08/12/2014».

Άλλες πηγές από το οικονομικό επιτελείο λένε ακόμη πως δεν υπήρξε καμία έγγραφη πρόταση για 6μηνη παράταση στο Euroworking Group. Κάποιες χώρες συζήτησαν για μεγάλη παράταση αλλά οι θέσεις της  Ελλάδας, όπως εκφράστηκαν από τους εκπροσώπους της χώρας στις Βρυξέλες, είναι ότι η κυβέρνηση συζητεί μόνο τη «βραχυχρόνια» τεχνική παράταση, που δεν μπορεί να είναι παρά κάποιες λίγες εβδομάδες, ίσως τέσσερις ή πέντε το πολύ.

Το protothema.gr σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του έγραφε νωρίτερα ότι η «φόρμουλα» για την επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της Τρόικας θα προβλέπει την τρίμηνη παράταση του Μνημονίου με παράλληλη συμφωνία για ενεργοποίηση ρήτρας αυτόματης κάλυψης πιθανών ελλειμμάτων και αποκλίσεων από τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό του 2015.

Τα σχόλια είναι κλειστά.