Ειδησεογραφικό site

Σόιμπλε: Να βγει η Ελλάδα στις αγορές, αλλά να εφαρμόσει πλήρως και τα συμφωνηθέντα – Credit Suisse: Η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ΔΝΤ – Guardian: H ελληνική «Οδύσσεια» δεν θα έχει τέλος

39

«Στηρίζουμε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξη πλήρης εκτέλεση των συμφωνηθέντων».

Με αυτήν την ξεκάθαρη τοποθέτηση, η εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Μαριάνε Κοτέ, «έδειξε» τις προθέσεις του Βερολίνου αναφορικά με την πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο.

Ούτως ειπείν, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαμηνύει ότι η αναζήτηση χρηματοδότησης, από πλευράς της Ελλάδας, στις αγορές, θα έχει την στήριξη του Βερολίνου, μόνο όμως εάν συνοδεύεται και από την απαρέγκλιτη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο Μνημόνιο.

«Άλλωστε» είπε η κυρία Κοτέ, «το πρόγραμμα (σ.σ. δημοσιονομικής προσαρμογής) είναι σχεδιασμένο, για να βγει η Ελλάδα γρήγορα στις αγορές».

Ακόμη, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ελληνικό χρέος, η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε τόνισε ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί τον προσεχή Δεκέμβριο και, σε κάθε περίπτωση, πριν από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος.

Ακόμη, από τη γερμανική καγκελαρία έγινε γνωστό ότι η Άνγκελα Μέρκελ ήταν ενήμερη για τις προθέσεις της Ελλάδας να επιδιώξει μια πρόωρη έξοδο από το Μνημόνιο, καθώς της είχε μιλήσει σχετικά ο Αντώνης Σαμαράς, κατά την τελευταία του επίσκεψη στο Βερολίνο.

Έκτοτε, ωστόσο, όπως γνωστοποίησε η γερμανική καγκελαρία, δεν έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ της Γερμανίδας καγκελάριου και του Έλληνα πρωθυπουργού.

Credit Suisse ΙΙ: Η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ΔΝΤ – Πού θα βρει 30 δισ. ευρώ στη 2ετία

Το πιθανότερο είναι να χρησιμοποιηθεί μία γραμμή πίστωσης (που ήδη προβλέπεται από τα εργαλεία του ESM) ή να σχεδιαστεί κάτι ειδικά για την Ελλάδα. Αυτό που τονίζει ο ελβετικός επενδυτικός οίκος είναι στο σενάριο της γραμμής πίστωσης, οι ελληνικοί τίτλοι θα συνεχίσουν να γίνονται αποδεκτοί ως εγγυήσεις από την ΕΚΤ.

Αλλά η Credit Suisse εκτιμά ότι τελικά και το ΔΝΤ θα παραμείνει στην Ελλάδα, ενδεχομένως με κάποια προσαρμογή του προγράμματος στους όρους και τα χαρακτηριστικά του.

Όπως τονίζει ο οίκος, με δεδομένη την τελευταία αντίδραση των αγορών, είναι απίθανο ότι οι επενδυτές θα δώσουν στήριξη στην Ελλάδα χωρίς ένα πρόγραμμα της τρόικας, για αρκετό καιρό.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας είναι μικρές για τους επόμενους μήνες και θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για το υπόλοιπο της δεκαετίας. Ειδικότερα, οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την περίοδο 2015-2016 είναι περίπου 30 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 δισ. ευρώ χρειάζονται για την αποπληρωμή του ΔΝΤ, περίπου 10 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή δανείων και ομολόγων και τα υπόλοιπα για τη χρηματοδότηση του αναμενόμενου ελλείμματος και άλλες μικρές υποχρεώσεις.

Η Ελλάδα αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες αυτές εν μέρει με τις υπόλοιπες δόσεις του ΔΝΤ (12 δισ. ευρώ), τα 9 δισ. ευρώ που αναμένονται από τις αποκρατικοποιήσεις και την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ομόλογα, ενώ τα υπόλοιπα ποσά (περίπου 10 δισ. ευρώ), αναμένεται να προέλθουν από διάφορες πηγές (μεταξύ των οποίων τα υπόλοιπα του ΤΧΣ) και την πρόσβαση στις αγορές.

Όπως σημειώνει η Credit Suisse, ο δανεισμός μέσω των αγορών έμοιαζε απολύτως εφικτός έως πρότινος.

The Guardian: Η ελληνική «Οδύσσεια» δεν θα έχει καλό τέλος

«Η Ελλάδα αγαπά τις επικές ιστορίες και η σπουδαιότερη εξ αυτών είναι η ιστορία του Οδυσσέα, του ήρωα που έκανε δέκα χρόνια να βρει το δρόμο της επιστροφής στην Ιθάκη, μετά το τέλος του Τρωικού Πολέμου».

Με αυτά τα λόγια, ο οικονομικός συντάκτης του «Guardian», Λάρι Έλιοτ, γράφει στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας για την αγωνιώδη προσπάθεια της Ελλάδας να «επιβιώσει» της οικονομικής κρίσης και να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Όπως επισημαίνει, μια «μοντέρνα» εκδοχή της Οδύσσειας ξεκίνησε στην Ελλάδα πριν από πέντε χρόνια, όταν, όπως ισχυρίζεται, «η ελληνική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι «μαγείρεψε» τα οικονομικά στοιχεία, για να εμφανίσει το έλλειμμά της πολύ μικρότερο απ’ ότι ήταν στην πραγματικότητα. Λίγοι πίστευαν τότε ότι αυτό το σκάνδαλο θα είχε σοβαρές επιπτώσεις ή ότι το ταξίδι στις φουρτουνιασμένες θάλασσες της κρίσης θα κράταγε τόσο πολύ».

Επιχειρώντας μια «μίνι» ανασκόπηση της κρίσης από το 2009, ο Έλιοτ σημειώνει ότι τότε η ευρωζώνη ήταν αισιόδοξη και δεν δέχθηκε τις αιτιάσεις του Γιώργου Παπανδρέου πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά συστημικό. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε πως η κρίση στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος μοιάζει με το πολυκέφαλο τέρας της Οδύσσειας, τη Σκύλλα.

Κατά τον αρθρογράφο, τρία ήταν και παραμένουν τα θέματα που προκάλεσαν την κρίση στην Ευρώπη.

– Πρώτον, ότι οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης έχουν πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Η νομισματική ένωση είχε δώσει σε όλα τα μέλη του ενιαίου νομίσματος ένα κοινό επιτόκιο, χωρίς την ελευθερία να προσαρμόσουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες τους.

Αυτό σημαίνει ότι, αν μια χώρα έχει ένα υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού από το γείτονά της, τα προϊόντα της για εξαγωγή θα γίνονταν σταδιακά πιο ακριβά. Αυτό ακριβώς, σχολιάζει, είχε συμβεί στην Ιταλία κατά τη διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου, ​​όταν ο πληθωρισμός της ήταν πάντα υψηλότερος από αυτόν της Γερμανίας.

– Δεύτερον, οι ευρωπαϊκές τράπεζες φορτώθηκαν με υπερβολικές ποσότητες χρέους. Τα χαμηλά επιτόκια οδήγησαν σε ισχυρή ανάπτυξη τις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης, οι οποίες συνήθως οδηγούνται από τον τομέα του real estate. Όταν ήρθε η συντριβή, οι τράπεζες είχαν σοβαρό πρόβλημα. Πολλές από αυτές παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.

– Τρίτον, η Ευρώπη δεν είχε ποτέ ένα αναπτυξιακό μοντέλο στα προ κρίσης χρόνια και εξακολουθεί να μην διαθέτει. Για τη Γερμανία, η λύση είναι κάθε κράτος να αναλάβει τα χρέη του και να προσπαθήσει από μόνο του να γίνει ανταγωνιστικό. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, ο ανταγωνισμός της μιας χώρας θα είναι το πρόβλημα μιας άλλης. Εδώ και πέντε χρόνια η Ευρωζώνη είναι φυλακισμένη σε ένα παράδειγμα που εμπεριέχει αποπληθωρισμό, ανεργία και υποανάπτυξη.

Και καταλήγει ο Έλιοτ, στο αποκορύφωμα του ευρωσκεπτικισμού του: «Πολλές ευκαιρίες χάθηκαν, πολλά προβλήματα δεν τα είδαμε, πολλά λάθη καταγράφηκαν. Ο ελληνικός μύθος της Οδύσσειας λέει πως ο Οδυσσέας επέστρεψε στην Ιθάκη και βρήκε την Πηνελόπη του. Ένα ευτυχισμένο τέλος για την ευρωζώνη φαίνεται πως είναι ακόμα μακριά…».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.