Ειδησεογραφικό site

Σόιμπλε: Ελπίζω η ελληνική κυβέρνηση να έχει καταλάβει τι διακυβεύεται

33

Δεν βλέπει ούτε και σήμερα πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της ο Βόλφγκανγ Σόιμπλε ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους, λίγο πριν το νέο Eurogroup για την χώρα μας στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ότι τελική απόφαση βρίσκεται πλέον στα χέρια της Ελλάδας.

«Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε πολλές προόδους», είπε χαρακτηριστικά, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και υπογράμμισε πως η Ελλάδα δεν έχει υποχωρήσει μέχρι σήμερα καθώς και ότι δεν έχει κάνει κάποια συμβιβαστική πρόταση.

«Ελπίζω η ελληνική κυβέρνηση να έχει καταλάβει τι διακυβεύεται», είπε στη συνέχεια ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας παράλληλα πως οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι τόσο μεγάλες, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα σύγκλισης.

Ντάισελμπλουμ: Δεν υπάρχει αρκετή πρόοδος

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup επιβεβαίωσε πως θα παρουσιαστούν δύο κείμενα στη σημερινή διάσκεψη του Eurogroup, ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος αλλά και πως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για την Ελλάδα.

«Γνωρίζουμε τι υποστηρίζει η ελληνική πλευρά», είπε χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ο ίδιος, επιβεβαιώνοντας πως σήμερα στο Eurogroup θα παρουσιαστούν δύο προτάσεις, και η ελληνική και αυτή των δανειστών, τόνισε: «Θα ακούσουμε από την ελληνική πλευρά ποιες είναι οι ιδέες τους, καθώς και αν συμφωνούν ή αν δεν συμφωνούν με τις προτάσεις των εταίρων».

Δεν βλέπει ούτε και σήμερα πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της ο Βόλφγκανγ Σόιμπλε ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους, λίγο πριν το νέο Eurogroup για την χώρα μας στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ότι τελική απόφαση βρίσκεται πλέον στα χέρια της Ελλάδας.

ΥΠΟΙΚ Φινλανδίας: Υπάρχουν δύο προτάσεις με μεγάλες διαφορές

Αλλά και ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ είπε πως υπάρχουν δύο προτάσεις για το ελληνικό ζήτημα, αποκαλύπτοντας μάλιστας πως έχουν και «μεγάλες διαφορές μεταξύ τους».

Ντε Γκίντος: Η κατάσταση περιπλέκεται όλο και περισσότερο

Πάντως, αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας-δανειστών κατά την είσοδό του στο Eurogroup.

Αν και τόνισε ότι η κατάσταση περιπλέκεται όλο και περισσότερο καθώς πλησιάζει το τέλος Ιουνίου και οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένουν, εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία. Παράλληλα, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η Ελλάδα απέρριψε την πρόταση των Θεσμών.

Σέλινγκ: Αν δεν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να εξετάσουμε όλες τις εναλλακτικές
Στην αποκάλυψη ότι λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έλαβαν στα χέρια τους την ελληνική πρόταση προχώρησε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γιοργκ Σέλινγκ.

Όπως είπε «σήμερα χρειάζεται μια συμφωνία» προσθέτοντας ότι η τελευταία προθεσμία για συμφωνία είναι η Κυριακή. «Η τελευταία στιγμή είναι η Κυριακή γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά με τα εθνικά κοινοβούλια αλλά δεν μπορούμε να συναντώμαστε καθημερινά. Κατά την άποψή μου πρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο περιμένουν από τους υπουργούς Οικονομικών να παρουσιάσουν μια πρόταση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι υπουργοί Οικονομικών έχει προθεσμία να καταλήξει σε απόφαση μέχρι τις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, ώρα, δηλαδή, που ξεκινά η σύνοδος κορυφής. «Δεν είναι θέμα ημερών, είναι θέμα ωρών. Μας έχει ανατεθεί να παρουσιάσουμε μια κατάλληλη πρόταση μέχρι τις 5 το απόγευμα. Οι Έλληνες έχουν απορρίψει κάθε συμβιβασμό κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνεχώς επανέρχονται με νέες επιθυμίες» σημείωσε.

«Είναι απίστευτο πόσο απρόσεκτα η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται τη χώρα… Αν το χαρτί δεν γίνει αποδεκτό από τους υπουργούς Οικονομικών τότε θα πρεπει να εξετάσουμε όλες τις εναλλακτικές που έχουν προετοιμαστεί» δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός .

Μοσκοβισί: Ο χρόνος εκλείπει, αλλά θα φτάσουμε σε συμφωνία

Αν και το μπρα-ντε-φερ στις Βρυξέλλες είναι ακόμη σε εξέλιξη, λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει το Eurogroup που διεκόπη χθες, λόγω ατελέσφορου αποτελέσματος, ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος εμφανίστηκε αισιόδοξος.

Ο ίδιος δήλωσε: «Ήρθα να παρουσιάσω με την κριστίν Λαγκάρντ και τον Μάριο Ντράγκι το σχέδιο συμφωνίας των θεσμών που θέλουν να ισχύσει ως συμφωνία». Το γεγονός πως για μία συμφωνία εργάζονται εδώ και 24 ώρες, επισήμανε ο Πιερ Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας πως στο έγγραφο των δανειστών περιλαμβάνονται «οικονομικές δεσμεύεσεις και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη μας πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους.

Ο Επίτροπος Οικονομικών είπε πως οι διεργασίες συνεχίζονται, ωστόσο «η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μέτρα που θα δώσεουν δύναμη στην οικονομία της».

Τέλος, ο κ. Μοσκοβισί είπε πως μία συμφωνάι είναι δυνατή και εφικτέα, κατανοούμε τις ανάγκες και τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς, υπάρχει πλέον σύγλιση απόψεων μεταξύ Αθήνας-πιστωτών, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια, ώστε να επιτευχθεί πλήρης συμφωνία. Ο χρόνος εκλείπει, αλλά θα φτάσουμε σε συμφωνία» κατέληξε.

ΥΠΟΙΚ Μάλτας: Χάνουμε την υπομονή μας με την Ελλάδα
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομκών της Μάλτας, Εντουαρντ Σικλούνα εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν έξω από το κτίριο Lex ο κ. Σικλούνα δήλωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών χάνουν την υπομονή τους με την Ελλάδα.

Βέβαια, πρόσθεσε πως η ελληνική πλευρά κατέθεσε μία νέα πρόταση μισή ώρα πριν το σημερινό ραντεβού στο Eurogroup.

«Θέλουμε να μάθουμε τι έχει αφαιρεθεί και τι έχει προστεθεί (στην πρόταση). Τουλάχιστον τώρα συζητούμε σε ίδια βάση γιατί υπάρχει ένα συγκεκριμένο έγγραφο. Αλλά δεν ξέρω ποιες είναι οι διαφωνίες γιατί δεν ήρθαν όλες μαζί», πρόσθεσε ο κ. Σικλούνα.

Ωστόσο, επισήμανε πως κανείς δε μπορεί να τολμήσει να προβλέψει την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με την ύπαρξη ή μη συμφωνίας.

Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Επιτρέψτε μου να μην είμαι αισιόδοξος πια

Με την απαισιοδοξία που τον διακατέχει σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Κάζιμιρ, επανήλθε στις δυσοίωνες προβλέψεις για την έκβαση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Ευρωπαίους εταίρους.

Αυτή τη φορά μέσω Twitter δήλωσε ξεκάθαρα πως δε μπορεί να είναι αισιόδοξος για την πορεία των συνομιλιών και έκανε λόγο για αχαρτογράφητα νερά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.