Ειδησεογραφικό site

Σχολεία χωρίς παιδόφιλους εκπαιδευτικούς – Κατατίθεται αύριο τροπολογία από Λοβέρδο

37

Υπουργική τροπολογία που ασφαλίζει τις σχολικές αίθουσες από παιδόφιλους εκπαιδευτικούς αναμένεται να καταθέσει αύριο στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Όπως ανέφερε στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων με την προωθούμενη ρύθμιση επιχειρείται να κλείσουν όλα τα παράθυρα που επέτρεπαν σε διωκόμενους εκπαιδευτικούς για εγκλήματα ασέλγειας σε ανήλικους να εξακολουθούν να διδάσκουν.

Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα δασκάλα που διορίστηκε σε σχολείο του Ηρακλείου αν και ήδη βαρύνονταν με το αδίκημα της ασέλγειας σε μαθητή Δημοτικού.

Ο υπουργός είπε πως η τροπολογία θα έχει τρεις βασικές πτυχές:

–  Αλλαγή του πειθαρχικού Δίκαιου προκειμένου να τίθεται αυτοδίκαια σε αργία ο εκπαιδευτικός εναντίον του οποίου ασκείται ποινική δίωξη για εγκλήματα παιδοφιλίας, σε αντίθεση με αυτό που ισχύει σήμερα που απαιτείται αμετάκλητη παραπομπή σε δίκη. «Είναι ένα στάδιο μετά η παραπομπή σε ποινική δίκη. Η δίωξη είναι ένα στάδιο πριν για να εκτιμήσει η εισαγγελία αν πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη» εξήγησε ο κ. Λοβέρδος.

–  Όταν κινείται πειθαρχική δίωξη κατά εκπαιδευτικού για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για οποιοδήποτε έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, θα χαρακτηρίζεται η πράξη αμέσως και ευθέως ως τέτοια κι όχι όπως σήμερα καταγράφεται «αναξιοπρεπής συμπεριφορά περί την υπηρεσία».

Όπως είπε μάλιστα ο κ. Λοβέρδος σε αυτό εξασφαλίστηκε συμφωνία με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξηγώντας: «γιατί όταν γράφει το βιογραφικό σου αυτό το αδίκημα, μπορεί να είναι η αργοπορία το πρωί ή ότι φεύγεις νωρίτερα ή ότι δεν διαχειρίζεσαι καλά τα κονδύλια του σχολείου, ενώ πρέπει να ονοματιστεί με την απαξία που έχει ο όρος  αυτή η συμπεριφορά».

–  Εάν σε εκπαιδευτικό και διοικητικό υπάλληλο του συστήματος εκπαίδευσης επιβληθεί και η ελάχιστη πειθαρχική ποινή για τέτοιο αδίκημα, μία μέρα ή η ελάχιστη ποινική κύρωση, τότε αυτός δεν μπορεί να παραμείνει στο εκπαιδευτικό σύστημα, είτε ως εκπαιδευτικός, είτε ως διοικητικός υπάλληλος.

«Εάν είναι πολύ μικρή η ποινή του, πειθαρχική ή ποινική, μετατάσσεται σε άλλη υπηρεσία του δημοσίου, εάν είναι μεγάλη, φυσικά ακολουθούνται οι διαδικασίες οριστικής του παύσης, όπως και σήμερα γίνεται, εδώ δεν υπάρχει συγκεκριμένο κενό» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.