Ειδησεογραφικό site

Σχέδιο Ζ από τα… Μέσα

98

Του Κώστα Μαρδά

Με τα συνήθη ταρατατζούμ, το Μεγάλο μας κανάλι ανήγγειλε την Πέμπτη στο μεσημεριανό του δελτίο – τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές – μια «είδηση- βόμβα»:

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανία Σόιμπλε, απαντώντας σε ερώτηση του απεσταλμένου του στο Βερολίνο, αποκάλυψε οτι Έλληνας πολιτικός του είχε  πει πως τάσσεται υπέρ της επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή!  Ο τίτλος στην οθόνη έγραφε ότι το γεγονός αφορούσε πριν την εξαγγελία του δημοψηφίσματος (Νοεμβρίου 2011).

Η αποκάλυψη αυτή τροφοδότησε όλα σχεδόν τα μνημονιακά μέσα ενημέρωσης, «δικαιώνοντας» την προεκλογική προειδοποίηση  Σαμαρά- Βενιζέλου , πως μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ωθούσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να προγραμματίσει την αποπομπή της χώρας μας από τη ευρωζώνη!

Όμως: Ξημέρωσε ο Θεός την επόμενη μέρα και το Μεγάλο μας κανάλι,  που ο Έλληνας λατρεύει να βλέπει και να βρίζει, διόρθωσε το χρόνο αναφοράς, ενώ η ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στο Βερολίνο ζήτησε από το γερμανικό  υπουργείο Οικονομικών το ακριβές κείμενο και ιδού:

Σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο γερμανός υπουργός είπε τα εξής:

Ερώτηση: Υπάρχουν διάφορα δημοσιεύματα, ότι ήσασταν ένας από τους πρωτεργάτες εκείνους που προώθησαν την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ κατά τη διάρκεια του 2012. Υπάρχει ένα σχέδιο Β για την περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει στις επικείμενες ευρωεκλογές;

Απάντηση: (Σημείωση συντάκτη: Μιλάει σε τρίτο πρόσωπο για τον εαυτό του )… «Ο υπουργός Οικονομικών, εκείνη την περίοδο έκανε έκκληση και στην Ομοσπονδιακή Βουλή και αλλού, ότι πρέπει να υπάρχει κάποια κατανόηση για τη δύσκολη κατάσταση των Ελλήνων, οι οποίοι λόγω παραλείψεων επί δεκαετίες των δικών τους ελίτ, έπρεπε να υποφέρουν και ότι οι Έλληνες πολίτες έπρεπε να διανύσουν ένα δύσκολο δρόμο, για τον οποίον χρειάζονταν τη βοήθειά μας.

Εκτός αυτού, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έλεγε πάντα ότι η Ελλάδα θα αποφασίσει εάν θέλει να σηκώσει αυτό το βάρος ή όχι. Αυτή είναι μια απόφαση του ελληνικού λαού και αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει να σηκώσει αυτό το βάρος, εμείς θα τον στηρίξουμε σε αυτήν του την προσπάθεια. Μετά, υπήρξε στην Ελλάδα μια συζήτηση, η χώρα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Εσείς κατονομάσατε έναν Έλληνα πολιτικό για του οποίου τα αισθήματα δημοκρατικής ευθύνης αμφιβάλλω. Αλλά δεν είναι δική μου υπόθεση να μιλήσω σήμερα επ΄αυτού. Αυτοί λένε, ότι είναι πολύ καλύτερα, η χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ιταλία, καλή ώρα. Μετά από αυτό, υπήρξε στην Ελλάδα το σχέδιο μιας κυβέρνησης να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα, εάν πρέπει η χώρα να παραμείνει στο ευρώ ή όχι. Πιστεύετε, αλήθεια, πως η κυβέρνηση μιας ευνομούμενης πολιτείας δεν θα σκεφτεί, τι πρέπει να κάνουμε εάν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση την οποία δεν υπολογίσαμε; Υπάρχει και Σχέδιο Γ και Χ και Ψ. Αυτά είναι ανοησίες. Υποθέσεις αυτού του είδους στερούνται σοβαρότητας. Έχει ασκηθεί πολλή κριτική πως δεν είχαμε κανένα Σχέδιο για την επανένωση της Γερμανίας. Έρχονταν διάφοροι έξυπνοι από όλες τις πλευρές και μας έλεγαν τότε: «Γιατί δεν τα είχατε όλα αυτά έτοιμα στο συρτάρι σε επεξεργασμένη μορφή».

Λοιπόν αγαπητοί μας αναγνώστες. Με απλά λόγια τι θέλει να πει ο… «ποιητής» του Σχεδίου Ζ; Σε… ελεύθερη μετάφραση λέει δύο πράγματα που λέει και ο μέσος Έλληνας:

Πρώτον: Ότι η Ελλάδα έπεσε στα βράχια εξ΄αιτίας της ανεύθυνης πολιτικής των κομμάτων που κυβέρνησαν και όχι εξ΄αιτίας της γερμανικής πολιτικής.

Δεύτερον: Αφού υπάρχουν στην Ελλάδα πολιτικοί ηγέτες που εξήγγειλαν δημοψήφισμα για μέσα ή εξω από το ευρώ – Γιώργος Παπανδρέου- και αφού σήμερα υπάρχουν φωνές στο ΣΥΡΙΖΑ που δεν αποκλείουν την επιστροφή στη δραχμή, δεν είναι εύλογο να  έχει η Γερμανία ένα Σχέδιο προκειμένου να αντιμετωπίσει μια τέτοια έκτακτη κατάσταση, η οποία θα επηρεάσει όχι μόνο όλη την ευρωζώνη, αλλά και την παγκόσμια οικονομία;

(Προσοχή: Ο Σόϊμπλε, απαντώντας στον ανταποκριτή του Βήματος που έκανε την ερώτηση για το ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να κατονομάζει τον Αλέξη Τσίπρα, βάζει στο στόμα του ανταποκριτή τη φράση «εσείς κατανομάζετε έναν Έλληνα πολιτικό για του οποίου τα αισθήματα δημοκρατικής ευθύνης αμφιβάλω…», ενώ ο δημοσιογράφος δεν ονομάτισε τον κ. Τσίπρα…).

Και συνεχίζουμε: Την Παρασκευή στις 23 Μαΐου, τα ΝΕΑ δημοσίευσαν ανταπόκριση από το Βερολίνο του Γιώργου Παπά με τίτλο «Έμπλεξε Τσίπρα, δημοψήφισμα και Grexit» , ο οποίος γράφει : «Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις Σόιμπλε,  η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ τόνισε στα Νέα ότι «Η δήλωση του υπουργού αφορούσε το γνωστό σε όλους σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης  το 2011 για τη διενέργεια δημοψηφίσματος»… Έτσι ο πολύς κύριος Σόιμπλε εξαίρεσε από τα πυρά τον Αλέξη Τσίπρα.

Και κάτι ακόμη: Ο μνημονιακός τύπος,  που λατρεύει να μισεί τον Σόιμπλε, αφήνιασε κατά του… «σακάτη» αλλά και κατά όσων υποστηρίζουν την επαναδιαπραγμάτευση των Μνημονίων της φτώχειας,  γιατί – λέει – είχε Σχέδιο εξόδου μας από το ευρώ. Τα μέσα ενημέρωσης επικαλούνται αποκαλύψεις του αμερικανού πρώην υπουργού Οικονομικών στη διάρκεια της κρίσης Τίμοθι Γκάιτνερ, αποκαλύψεις που περιέχονται στο βιβλίο το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα. Όμως, αν διαβάσει κανείς όλη την παράγραφο – και όχι τη μισή που πρόβαλλαν προπαγανδιστικά τα Μέσα και τα… έξω – θα διαπιστώσει ότι το περίφημο Σχέδιο Ζ δεν ήταν πρόγραμμα έξωσής μας από το ευρώ, αλλά πρόγραμμα αντιμετώπισης μιας νομισματικής αναταραχής σε περίπτωση που η Ελλάδα αναγκαζόταν να φύγει με δική της θέληση.

Το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Σόιμπλε στην επίμαχη συνέντευξή  του απαντώντας στους ανταποκριτές ΜΕΓΚΑ- ΒΗΜΑ. (Μετάφραση ΑΠΕ):

«Εκτός αυτού, αναφέρθηκε το όνομα του πρώην συναδέλφου, Τίμοθι Γκάιτνερ, που εκτιμώ, ο οποίος δεν είπε αυτό ακριβώς. Βρήκα το συγκεκριμένο σημείο, το έχω διαβάσει και το έχω ελέγξει. Εάν θέλετε να παραθέσετε μια πηγή θα πρέπει να την παραθέσετε σωστά».
Προσέξτε τι γράφει η εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς», που αποκάλυψε… συμπτωματικά την εβδομάδα πριν τις εκλογές,  το Σχέδιο Ζ:
«Αξιωματούχοι που δούλεψαν για το Σχέδιο επιμένουν ότι δεν ήταν ένας οδικός χάρτης για να εκδιωχθεί η Ελλάδα από το ευρώ, αλλά ακριβώς το αντίθετο». (Ηλεκτρονικό Βήμα, 14-5-2014).

Παιδιά, εντάξει! Είπαμε: Να χτυπάμε Σύριζα τον τυχοδιωκτισμό. Αλλά την άλλη φορά,  στις  άλλες εκλογές, με τον χερ Σόιμπλε νά ‘μαστε πιο οργανωμένοι έ;

Τα σχόλια είναι κλειστά.