Ειδησεογραφικό site

Σχέδιο «ανάσα» για τα νοικοκυριά που χρωστάνε στη ΔΕΗ

82

Σχέδιο ρυθμίσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ ετοιμάζει το αρμόδιο Υπουργείο προς ανακούφιση των νοικοκυριών αλλά και προς όφελος της επιχείρησης.

Όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη το Υπουργείο θα είναι έτοιμο να προτείνει ένα «γενναίο σχέδιο ρυθμίσεων», το όποιο θα αποτελέσει μια μεγάλη ανάσα για τα νοικοκυριά. Παράλληλα εκτίμησε ότι το εν λόγο σχέδιο θα βοηθήσει και τη δοκιμαζόμενη ΔΕΗ, που καταγράφει ένα τεράστιο ποσό ληξιπρόθεσμων οφειλών με αυξανόμενη τάση, και θα δώσει την απαιτούμενη ρευστότητα στην επιχείρηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της

Οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους πιέζουν για πολλές δόσεις αποπληρωμής και ειδικές διευκολύνσεις, ενώ η διοίκηση της ΔΕΗ φέρεται επίσης αποφασισμένη να εξαντλήσει τα περιθώρια διευκολύνσεων στους πελάτες της, υπερδιπλασιάζοντας τις δόσεις αποπληρωμής που δίνει σήμερα και σκληραίνοντας παράλληλα τη στάση της στους «κακοπληρωτές», κυρίως αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και δεν το κάνουν. Στόχος της Επιχείρησης είναι η βελτίωση της εισπραξιμότητάς της, καθώς οι ανεξόφλητες οφειλές έχουν εκτοξευθεί στα 2 δισ. ευρώ. «Το νέο σχέδιο θα ανακουφίσει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και θα δώσει σε αυτά και στην ίδια τη ΔΕΗ μια μεγάλη ανάσα», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης προαναγγέλλοντας στη Βουλή το νέο πρόγραμμα διακανονισμών, ενώ χαρακτήρισε τις νέες ρυθμίσεις «γενναίες, ουσιαστικές και αποτελεσματικές». Ο υπουργός προανήγγειλε ειδικό τιμολόγιο για τις μονάδες αφαλάτωσης στα νησιά.

Με επιστολή της προς τη διοίκηση της ΔΕΗ την οποία κοινοποιεί και στον υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) ζητάει ειδικό πρόγραμμα διακανονισμού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επικαλούμενη τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Προτείνει μάλιστα να τεθεί υπό επεξεργασία πρόγραμμα διακανονισμών που θα ξεπερνάει τις σχεδιαζόμενες 40 δόσεις, φτάνοντας ακόμη και μέχρι τις 100, κατ’ αναλογίαν των διατάξεων του νόμου 4321/2015. Δόσεις για τις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων που ισχύουν για οφειλές του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων ζητάει με επιστολή του προς τον υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας. «Βιώσιμους διακανονισμούς» για ευπαθείς ομάδες καταναλωτών που για διάφορους λόγους (π.χ. εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ) δεν εμπίπτουν στις προστατευόμενες ρυθμίσεις του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, αλλά και για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ζητάει με επιστολή του προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκη ο Συνήγορος του Καταναλωτή.

Τα σχόλια είναι κλειστά.