Ειδησεογραφικό site

Σφοδρή επίθεση Κλούνεϊ στον Κιμ Γιονγκ Ουν

61

Άστραψε και βρόντηξε ο γνωστός ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ μετά την απόφαση της Sony να ακυρώσει την προβολή της ταινίας «The Interview» που έχει ως πρωταγωνιστή τον κινηματογραφικό Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο σταρ του Χόλιγουντ τα έβαλε με τον Κιμ Γιονγκ Ουν και το καθεστώς της Β. Κορέας, με τη δειλία του Χόλιγουντ να ορθώσει το ανάστημά του μπρος στις κυβερνοεπιθέσεις, αλλά και με τον Τύπο που ασχολείται με ελάσσονα ζητήματα, χάνοντας έτσι τα μείζονα.

Σε συνέντευξή του στο Deadline.com, ο Κλούνεϊ αναφέρει: «Με λίγη περισσότερη δουλειά οι δημοσιογράφοι θα είχαν ανακαλύψει ότι δεν ήταν μάλλον η Βόρεια Κορέα – ήταν η Βόρεια Κορέα. Μιλάμε για μια χώρα που υπαγορεύει τι περιεχόμενο θα έχουμε.

Αυτό δεν επηρεάζει μόνο το σινεμά, αυτό επηρεάζει κάθε μέρος των επιχειρήσεων που έχουν. Τι θα συμβεί αν μία ομάδα δημοσιογράφων αποφασίσει να καλύψει κάτι, και μία χώρα ή ένα άτομο ή μια εταιρεία αποφασίσει ότι αυτό δεν τους αρέσει;». Ο Κλούνεϊ παίρνει το μέρος της Sony, μετά την απόφασή της να ακυρώσει την επίμαχη ταινία. Είπε χαρακτηριστικά: ««Η Sony δεν απέσυρε την ταινία επειδή φοβήθηκε. Την απέσυρε γιατί όλες οι αίθουσες δήλωσαν ότι δεν θα την προβάλλουν. Και είπαν ότι δεν θα την προβάλλουν γιατί μίλησαν με τους δικηγόρους τους, και εκείνοι είπαν ότι αν κάποιος πεθάνει σε μία από αυτές τις αίθουσες, τότε θα είστε υπεύθυνοι.»

Τα βέλη του Αμερικανού ηθοποιού, όμως, είχαν και στόχο τη βιομηχανία του Χόλιγουντ. Όπως δήλωσε, πριν από περίπου μία εβδομάδα ο ίδιος και ο μάνατζέρ του, Μπράιαν Λουρντ, ξεκίνησαν μία λίστα υπογραφών, για να δείξουν την αλληλλεγγύη τους στη Sony, την οποία έστειλαν σε όλους τους επικεφαλής στούντιο και άλλα σημαντικά στελέχη του Χόλιγουντ, χωρίς όμως ανταπόκριση.

Το κείμενο έγραφε:

«Στις 24 Νοεμβρίου αυτού του έτους, η Sony Pictures ειδοποιήθηκε ότι ήταν το θύμα μιας κυβερνο-επίθεσης, τα αποτελέσματα της οποίας είναι τα πιο ανατριχιαστικά και συγκλονιστικά στην ιστορία της χώρας.

Προσωπικά δεδομένα όπως αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης, διευθύνσεις e-mail, διευθύνσεις σπιτιών, τηλέφωνα και τα πλήρη κείμενα της ηλεκτρονικής αλληλλογραφίας χιλιάδων υπαλλήλλων της Sony διέρρευσαν στο διαδίκτυο σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσουν αυτούς τους υπαλλήλλους.

Οι χάκερ έχουν ζητήσει και απειλήσει. Το αίτημα της απόσυρσης της ταινίας “The Interview”, μιας σατιρικής κωμωδίας για τον Βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιονγκ-Ουν». Οι απειλές τους είναι και προσωπικές -να φερθείτε με σύνεση- και προειδοποιούν για σωματική βλάβη – όχι μόνο εσείς, αλλά και η οικογένειά σας κινδυνεύει.

Η Βόρεια Κορέα δεν έχει παραδεχθεί τη συμμετοχή της, αλλά έχει επαινέσει την ενέργεια αυτή ως δίκαιη και έχει υποσχεθεί μέτρα χωρίς οίκτο αν η ταινία κυκλοφορήσει. Εν τω μεταξύ οι χάκερ επιμένουν στη δήλωσή τους ότι ό,τι έχουν κάνει μέχρι τώρα είναι ένα μικρό μόνο μέρος του ευρύτερου σχεδίου.

Αυτό δεν είναι απλώς μια επίθεση εναντίον της Sony. Αφορά κάθε στούντιο, κάθε δίκτυο, κάθε επιχείρηση και άτομο σε αυτή τη χώρα. Γι’ αυτό υποστηρίζουμε πλήρως την απόφαση της Sony να μην ενδώσει σε αυτά τα αιτήματα. Ξέρουμε ότι το να ενδώσουμε σε αυτούς τους εγκληματίες τώρα θα ανοίξει την πόρτα για όποια ομάδα απειλεί την ελευθερία έκφρασης, την ιδιωτικότητα και την προσωπική ελευθερία. Ελπίζουμε ότι αυτοί οι χάκερ θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης αλλά μέχρι τότε δεν θα φοβηθούμε. Θα μείνουμε ενωμένοι».

Ωστόσο, το Χόλιγουντ όχι όμως δεν… όρθωσε το ανάστημά του, αλλά φέρθηκε με περισσή δειλία. Ο Κλούνεϊ είπε επ’ αυτού: «Αυτό είναι το πανέξυπνο πράγμα που έκαναν. Πρώτα τους ντροπιάζεις, οπότε κανείς δεν παίρνει το μέρος τους. Μετά το αστείο για τον Ομπάμα [για το ότι προτιμά τις κωμωδίες του μαύρου κωμικού Κέβιν Χαρτ], κανείς δεν θα υποστήριζε την Έιμι και όλοι έτρεξαν να κρυφτούν. Κοιτάξτε, δεν μπορώ να δικαιολογήσω το αστείο αυτό, είναι αυτό που είναι, ένα τρομερό λάθος. Παρόλ’ αυτά, χρησιμοποιήθηκε ως όπλο φόβου, όχι μόνο για να πάρουν τις αποστάσεις τους από την Έιμι αλλά και για να νιώσουν τον φόβο οι ίδιοι. Ξέρουν και οι ίδιοι τι έχουν γράψει στα μέιλ τους και φοβήθηκαν.»

Και συνεχίζει την επίθεσή του: «Εδώ είμαστε τώρα, το πόσο φοβισμένη είναι η βιομηχανία. Ειλικρινά θα μπορούσε να έχει συμβεί σε όποια βιομηχανία. Δεν ξέρω ποια είναι η απάντηση αλλά αυτό που συνέβη εδώ είναι μέρος της ευρύτερης εικόνας. Είναι φοβερής σημασίας. Και οι άνθρωποι ακόμη μιλούν για μερικά ηλίθια μέιλ.

Καταλάβετε τι συμβαίνει τώρα, γιατί ο κόσμος άλλαξε και εσείς δεν το προσέξατε καν. […] [Έλεγα στην Έιμι Πασκάλ, επικεφαλής της Sony] ότι πρέπει να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να κυκλοφορήσουν την ταινία. Όχι επειδή όλοι πρέπει να τη δουν, αλλά επειδή δεν πρόκειται να ανεχτώ κανέναν να μου λέει ότι δεν μπορώ να την δω. Αυτό είναι το σημαντικότερο. Δεν γίνεται να μας λέει ο Κιμ Γιονγκ-Ουν, από όλους τους γαμημένους ανθρώπους, ότι δεν μπορούμε να δούμε κάτι.»

«Θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα να βρεις διανομή. Όταν κάνεις κρίσιμες ταινίες σαν κι αυτές, ποτέ αυτές δεν είναι παραγωγές κάποιου στούντιο έτσι κι αλλιώς. Αλλά για να τις διανείμεις, χρειάζεται να πας σε κάποιο στούντιο γιατί αυτά κάνουν την διανομή των ταινιών. […]. Θα έπρεπε να κάνουμε όποια ταινία θέλουμε. Και να δεχθούμε τις συνέπειες αυτού. Αλλά το να λέμε ότι θα την αποσύρουμε, θα σε λογοκρίνουμε – αυτό είναι άλλου είδους παιχνίδι. Είναι πολύ επικίνδυνα νερά.

Πηγή: iefimerida.gr

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.