Ειδησεογραφικό site

«Σφαγή» στα πόδια του Λεβέντη για μια θέση στις λίστες

76

Περισσότερες από 3.000 αιτήσεις δέχτηκε το τελευταίο διάστημα η Ενωση Κεντρώων από ενδιαφερόμενους για μία θέση στις βουλευτικές λίστες. Η διαφαινόμενη είσοδος του κόμματος στη Βουλή και η εκ περιτροπής εξάμηνη θητεία των βουλευτών που θα εκλεγούν, όπως έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Λεβέντης, λειτουργεί ως δέλεαρ για επίδοξους εθνοπατέρες.

Για πρώτη φορά στην 23χρονη πορεία της Ενωσης Κεντρώων, το κόμμα θα κατεβάσει πλήρη ψηφοδέλτια σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Οι λίστες αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα μετά τη σημερινή επικύρωση των υποψηφιοτήτων στα πρωτοδικεία. Οπως λέει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Λεβέντης, δεν πρόκειται για γνωστά πρόσωπα, αλλά για υποψήφιους με αναγνωσμένο έργο και προσφορά στις κοινωνίες απ’ όπου προέρχονται. Το μεγαλύτερο ωστόσο κομμάτι από αυτούς αποτελείται από στελέχη και μέλη του κόμματος που βρίσκονται στο πλευρό του κ. Λεβέντη τα τελευταία χρόνια. «Δεν έχουμε βάλει εμείς λαμπερά ονόματα στις λίστες μας, αλλά ανθρώπους που είναι κοντά μας χρόνια, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Πρόκειται για συγγραφείς, λογοτέχνες, δικηγόρους, καθηγητές πανεπιστημίου, αγρότες», λέει ο ίδιος  παραπέμποντάς μας στην επίσημη ανακοίνωση των ψηφοδελτίων. Ο κ. Λεβέντης θα είναι υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης και ίσως στη Β’ Αθήνας.

Κόπηκαν οι «πρώην»

Οπως αποκάλυψε ο κ. Λεβέντης, την πόρτα του γραφείου του χτύπησαν και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Κι αν αρχικά ο ίδιος αντιμετώπιζε σε ορισμένες περιπτώσεις θετικά το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στις λίστες, τελικά κόπηκαν μετά από αντιδράσεις συνεργατών και στελεχών του, στη λογική πως «παλιοί πολιτικοί δεν συνάδουν με το νέο που θέλει να προσδώσει το κόμμα». Από τα ονόματα που διέρρευσαν και φέρονται να χτύπησαν την πόρτα της Ενωσης Κεντρώων είναι οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στον Νομό Λάρισας Γιώργος Αδαμόπουλος και Βάσω Αλεξανδρίδου, καθώς και ο πρώην βουλευτής Σερρών της Ν.Δ. Κώστας Τσιπλάκης, ο οποίος αρχικά δήλωνε «παρών στις πολιτικές εξελίξεις», αλλά μετά την άρνηση που εισέπραξε από τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων δήλωσε: «Απαντώντας στη φημολογία των τελευταίων ημερών περί δήθεν προσχώρησής μου σε άλλο κόμμα -και μάλιστα της Ενωσης Κεντρώων-, δηλώνω ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Συνωστισμός για το… εξάμηνο

Από την επομένη των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Ιανουαρίου -και το 1,8% που κατέκτησε η Ενωση Κεντρώων- τα τηλέφωνα και τα mail στα κεντρικά του κόμματος πήραν φωτιά, με τις εγγραφές νέων μελών να αυξήθηκαν κατακόρυφα. Ανάμεσα στα νέα μέλη και επίδοξοι υποψήφιοι, που προσέγγισαν το κόμμα του κ. Λεβέντη λόγω της διαφαινόμενης δυναμικής του. Μάλιστα στο απαντητικό mail της Ενωσης Κεντρώων που έπαιρναν τα νέα μέλη και εφόσον υπήρχε ενδιαφέρον για συμμετοχή τους στις λίστες, κοινοποιούνταν και το τηλέφωνο του κ. Λεβέντη για απευθείας επαφή μαζί του. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Διαδικτύου Δημοσθένη Δανέλλα, ο αριθμός των νέων εγγραφών άγγιξε το 1.000% και καλύπτει όλο το κοινωνικό φάσμα και ηλικίες, κυρίως, κάτω των 45 ετών. «Ανάμεσά τους και γνωστά ονόματα του αθλητισμού και της showbiz, οι οποίοι συστρατεύονται στην προσπάθεια, ως απλά μέλη και όχι αναγκαστικά ως υποψήφιοι βουλευτές», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Δανέλλας.

Η ομάδα εθελοντών του Διαδικτύου και των social media, εκτός από την προώθηση των θέσεων του κόμματος, έχει να αντιμετωπίσει και τα «τρολ» που το τελευταίο διάστημα επιχειρούν να αποδημήσουν τον κ. Λεβέντη. «Ακόμη και ψεύτικα προφίλ και σελίδες της Ενωσης Κεντρώων έχουν δημιουργηθεί στο Facebook, όπου προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους ψηφοφόρους μας», λέει ο κ. Γιώργος Κουτουλάκης, υπεύθυνος επικοινωνίας του κόμματος. Η γνωστή αφίσα που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο «Σε τόσες εκλογές πιάστηκες μ@λ@κ@ς, αυτή τη φορά φρόντισε να φανείς Λεβέντης» προκάλεσε αίσθηση και έγινε viral. Πάντως, ο πόλεμος που δέχεται το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων από διάφορες κατευθύνσεις, κυρίως μέσω Internet, δεν φαίνεται να τον πτοεί. «Μέχρι και παλιές φωτογραφίες μου από κέντρα διασκεδάσεως ξέθαψαν, νομίζοντας πως θα με πλήξουν», λέει ο ίδιος για την περιβόητη  φωτογραφία δίπλα σε γυμνόστηθη καλλιτέχνιδα, που τραβήχτηκε σε κέντρο διασκέδασης στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Οσοι συμμετέχουν στις λίστες της Ενωσης Κεντρώων έχουν συμφωνήσει και υπογράψει δήλωση με την οποία, μεταξύ άλλων, αποδέχονται την εξάμηνη θητεία του κάθε βουλευτή τους και την αντικατάστασή του από τον επόμενο. Μάλιστα, η μία από τις δύο δηλώσεις παραίτησης που έχουν υπογράψει οι υποψήφιοι πλέον βουλευτές απευθύνεται προσωπικά στον πρόεδρο της (επόμενης) Βουλής. Οπως πολλές φορές έχει τονίσει σε στενούς του συνεργάτες ο κ. Λεβέντης, «με την εφαρμογή του μέτρου αυτού θα γίνει πολιτικός σεισμός και στο μέλλον θα μας αντιγράψουν και άλλα κόμματα». Πάντως, πολλοί αμφιβάλλουν για το αν θα μπορέσει να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο, αναφέροντας ως παράδειγμα τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μπόρεσε να το εφαρμόσει παρά τον «Κώδικα Δεοντολογίας» που ψηφίστηκε από το συνέδριο του κόμματος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.