Ειδησεογραφικό site

ΣΥΡΙΖΑ: «Καταστρόικα» για το χρέος – Μια πανσπερμία δηλώσεων στελεχών θύμισαν το… 2012! – Ρεπορτάζ στο «Καρφί»

39

Του Σπύρου Νάννου

Στο Κόμο της Ιταλίας, όλα ήταν έτοιμα για τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον αμερικανικό σταθμό CNBC. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να «κλέψει» λίγο χρόνο από τη συμμετοχή του στην ιταλική «Λέσχη Μπίλντερμπεργκ», σνομπάροντας τις διαμαρτυρίες του κόμματός του –εκείνη την περίοδο– εναντίον του Αντώνη Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη. Το σκηνικό στον κήπο ήταν τέλειο. Άνετος, με ένα απλό πουκάμισο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαμογέλασε μόλις είδε τη δημοσιογράφο Μισέλ Καμπρέρα, η οποία θεωρείται «κολλητή» του κάθε φορά που πηγαίνει στο εξωτερικό. Κάθισαν σε δύο αναπαυτικές, κλασικές καρέκλες και η συζήτηση ξεκίνησε με φιλοφρονήσεις και στην… αγγλική γλώσσα.
Από τις πρώτες του ατάκες ξεχώρισε αυτή για το χρέος: «Η πρώτη μας ενέργεια ως νεοεκλεγείσα κυβέρνηση, όταν έρθει σύντομα αυτή η ώρα, θα είναι να διαπραγματευτούμε σκληρά και από την αρχή το χρέος, με ένα στόχο που θα είναι κοινά βιώσιμος και άρα χωρίς τις συνταγές της καταστρόικας».

ΑΡΓΗΣΑΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ STOP
Μία εβδομάδα μετά, ο Αλέξης Τσίπρας πήγε με τυμπανοκρουσίες στη ΔΕΘ. Εκεί, στο ακροατήριό του μίλησε με περισσότερες λεπτομέρειες για το χρέος, ωστόσο οι βουλευτές του δεν κράτησαν… σημειώσεις. Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων, πρότεινε (και έχουν ιδιαίτερη σημασία για όσα συνέβησαν τις επόμενες ημέρες) τα εξής:
– Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο (δεν μίλησε για μονομερείς ενέργειες).
– «Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου, ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
– Περίοδο χάριτος, δηλαδή «moratorium», στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη.
Στη Κουμουνδούρου, εν αντιθέσει με τους βουλευτές, κατέγραψαν τα πάντα. Ωστόσο, γνωρίζοντας την εμμονή στελεχών του οικονομικού επιτελείου να βγάζουν τα πολιτικά τους «απωθημένα-πιστεύω» μιλώντας για το χρέος, έσπευσαν να βγάλουν non papers για τις δημοσκοπήσεις και την υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να βάλουν ένα STOP σε όσα θα ακολουθούσαν…
Όμως ήταν ήδη αργά…
Η ΔΗΛΩΣΗ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ, Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ…
Θυμίζοντας το σκηνικό που είχε δημιουργηθεί το 2012 και τις διαφορετικές απόψεις για την οικονομία, η Κουμουνδούρου άκουγε και διάβαζε δηλώσεις βουλευτών και στελεχών του κόμματος, χωρίς να μπορεί να βάλει φραγμούς. Και το αλαλούμ δεν άργησε να έρθει, μπερδεύοντας το ακροατήριό του αλλά και την… κυβέρνηση!
Την αρχή έκανε ο Γιάννης Δραγασάκης. Χωρίς να έχει ενημερώσει κανέναν –και ιδιαίτερα τον… Παναγιώτη Λαφαζάνη–, έδωσε συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα, ανοίγοντας το χορό της… καταστρόικας για τον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο το χρέος! Ο υπεύθυνος του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «απόσυρση» μεγάλου μέρους του χρέους και «πάγωμά» του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εάν δεν γίνει δεκτό το «κούρεμα», δήλωση που από πολλούς εξελήφθη ως «ρεαλιστική στροφή» του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αντέδρασε έντονα όταν είπε πως «η Ελλάδα χρειάζεται να αναλάβει μια μεγάλη πρωτοβουλία αγώνα για τη διαγραφή, χωρίς όρους, του μεγαλύτερου, τουλάχιστον, μέρους του χρέους. Το υπέρογκο δημόσιο χρέος δεν αντιμετωπίζεται με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση της αποπληρωμής του».
Είναι δε χαρακτηριστικό πως στον ιστότοπο iskra τα σχόλια για όσα είπε ο Γιάννης Δραγασάκης ήταν ιδιαίτερα δηλητηριώδη: «Κεντρικά στελέχη λειαίνουν το λόγο τους για το χρέος, χωρίς μάλιστα να κάνουν τον κόπο να διευκρινίζουν ότι η άποψη που καταθέτουν είναι προσωπική» ήταν ένα από τα σχόλια…

…Η ΠΑΣΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΒΙΤΣΑ ΚΑΙ Η ΒΟΜΒΑ ΤΟΛΙΟΥ
Μάλιστα, την καλύτερη… πάσα από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη πήρε και ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Βίτσας, που υποστήριξε από την πλευρά του πως «η επιμήκυνση δεν είναι διαγραφή, είναι πολιτική επιτήρηση… Θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανάγκη διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προσχωρήσει στη λογική της επιμήκυνσης…»
Και εκεί που όλα έδειχναν… νηνεμία, «έσκασε» από το πουθενά ο Γιάννης Τόλιος, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, που τάχθηκε υπέρ της μονομερούς διαγραφής του δημοσίου χρέους!

Η ΘΕΣΗ ΣΤΑΘΑΚΗ ΚΑΙ Η ΘΕΩΡΙΑ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ
Ο… εφιάλτης όμως για την Κουμουνδούρου δεν σταμάτησε εκεί! Θέση για το χρέος πήρε και ο Γιώργος Σταθάκης. Προηγουμένως –και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία– είχε δεχτεί προσωπική πρόσκληση από το ΔΝΤ (με την ιδιότητα του καθηγητή) να παραστεί και να μιλήσει για την κρίση. Μιλώντας λοιπόν στα Παραπολιτικά FM, δήλωσε ότι δεν είναι στο πρόγραμμα οι μονομερείς ενέργειες: «Θα διαπραγματευτούμε το μνημόνιο, χωρίς να είναι στο πρόγραμμά μας η μονομερής διαγραφή του χρέους. Μονομερής διαγραφή του χρέους δεν είναι θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα διαπραγματευτούμε το μνημόνιο με άλλους όρους. Η δανειακή σύμβαση θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, καθώς η παρούσα είναι μη βιώσιμη και μη εφαρμόσιμη. Θα βρούμε μια λύση βιώσιμη για την Ελλάδα και συμφέρουσα για τους δανειστές».
Στη «μάχη» μπήκε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, που σημείωσε πως «υπάρχουν οικονομολόγοι που λένε ότι αν κατορθώσεις και πάρεις μια επιμήκυνση 80-90 χρόνων, το χρέος θα απομειωθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό και μπορεί να είναι το ίδιο με ένα “κούρεμα”».

Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΟΥΝΤΗ
Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησε, ο Αλέξης Τσίπρας, ιδιαίτερα ενοχλημένος, προσπάθησε να βάλει ο ίδιος τέλος στην… τελική στρατηγική του κόμματος για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Αν και στο παρελθόν έχει κάνει πολλές «πολιτικές κωλοτούμπες» για το χρέος, ζήτησε και πέτυχε την ίδρυση μιας συμβουλευτικής επιτροπής υπό τον πρώην ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, που έλαβε την κεντρική κατεύθυνση ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν μεταβληθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη συναντήσει αρκετούς οικονομολόγους και νομικούς, ωστόσο τα ραντεβού του συνεχίζουν να είναι μυστικά…
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως δεν αποκλείεται στο επόμενο χρονικό διάστημα να υπάρξουν αντιδράσεις και γι’ αυτή την επιλογή Τσίπρα, καθώς ορισμένοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως ο Νίκος Χουντής δεν θα καταφέρει να προχωρήσει στην ομογενοποίηση δηλώσεων, όχι μόνο για το χρέος αλλά συνολικά για το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος…

Τα σχόλια είναι κλειστά.