Ειδησεογραφικό site

Συρία: Συνάντηση Άσαντ με Γάλλους κοινοβουλευτικούς

53

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ συναντήθηκε σήμερα με Γάλλους κοινοβουλευτικούς, στην πρώτη τέτοια συνάντηση αφότου η κυβέρνηση της Γαλλίας είχε κλείσει την πρεσβεία της στη Δαμασκό το 2012 και είχε ανακοινώσει πως ο Σύρος ηγέτης έχει απολέσει κάθε νομιμοποίηση.

Η επίσκεψη των συγκεκριμένων γάλλων πολιτικών δεν είχε την έγκριση της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της γαλλικής εθνοσυνέλευσης, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι δεν υποστήριξε την αποστολή.

Πολλοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες ωστόσο λένε κατ΄ ιδίαν ότι είναι καιρός να αποκατασταθεί μια επικοινωνία με τη Δαμασκό, καθώς η εξέγερση και ο εμφύλιος πόλεμος που διαρκεί τέσσερα χρόνια απέτυχαν να ανατρέψουν τον Άσαντ.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας ανέφερε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν κατά κύριο λόγο οι «προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπες αραβικές και ευρωπαϊκές» κυβερνήσεις, «ιδίως σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία».

Το SANA μετέδωσε ακόμη πως ο Άσαντ τόνισε πως «πάντοτε ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών», την οποία θεωρεί «τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να σταματήσει η εξάπλωση της τρομοκρατίας και να εξαλειφθεί» το φαινόμενο.

Πάνω από 200.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον εμφύλιο στη Συρία, που άρχισε όταν οι δυνάμεις ασφαλείας του Άσαντ κατέστειλαν με ιδιαίτερη βιαιότητα τις διαδηλώσεις εναντίον του. Στην πορεία του πολέμου, οι ισλαμιστές μετατράπηκαν στην πιο ισχυρή παράταξη στους κόλπους των αντικαθεστωτικών.

Της τετραμελούς αποστολής, η οποία αναμένεται να επιστρέψει στη Γαλλία αύριο Πέμπτη, ηγήθηκε ο Ζεράρ Μπατ του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος και συμμετείχαν μέλη της κάτω και της άνω Βουλής. Ο βουλευτής Ζαν Μιαρ (UMP), ο οποίος στο παρελθόν είχε κατηγορήσει το Παρίσι ότι ακολουθεί τυφλά την πολιτική των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε ότι διεξήχθη η συνάντηση το πρωί.

«Το ότι ήλθαμε εδώ δεν σημαίνει ότι υποστηρίζουμε αυτό το οποίο έχει συμβεί», είπε στο BFMTV. Ο σκοπός μας είναι να καταλάβουμε καλύτερα το καθεστώς του Άσαντ, διότι δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το Ισλαμικό Κράτος χωρίς τη Συρία».

Ο ίδιος επέμεινε ότι ορισμένες χώρες που η Γαλλία θεωρεί συμμάχους της στην περιοχή δεν διαδραματίζουν τον ρόλο που θα όφειλαν στη μάχη εναντίον του εξτρεμισμού των τζιχαντιστών.

«Συναντήσαμε τον Μπασάρ αλ Άσαντ για περίπου μια ώρα. Πήγε καλά», είπε ο Μιάρ, ο οποίος απέφυγε να διευκρινίσει τι συζητήθηκε ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο. «Θα ενημερώσουμε τις αρμόδιες αρχές», πρόσθεσε μιλώντας τηλεφωνικά.

Μια γαλλική διπλωματική πηγή πάντως ανέφερε ότι η επίσκεψη αντιμετωπίζει ως ιδιωτική και ότι δεν υπήρξε καμιά διαβούλευση με το Κε ντ΄ Ορσέ. «Η θέση της Γαλλίας είναι ξεκάθαρη. Δεν μιλάμε με τον Άσαντ ή την κλίκα του», είπε η πηγή αυτή στο ΥΠΕΞ της Γαλλίας.

Αν και χώρες όπως είναι η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ δημοσίως αντιτίθενται σε οποιαδήποτε κίνηση για την επαναπροσέγγιση με τη Συρία, η Δαμασκός αντιθέτως έχει καλέσει επανειλημμένα να υπάρξει διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπιση των εξτρεμιστών και έχει επιτρέψει στις ΗΠΑ να πραγματοποιεί απρόσκοπτα επιδρομές εναντίον των μαχητών του ΙΚ στο βόρειο τμήμα του εδάφους της χώρας, πέραν του Ιράκ.

Στη Γαλλία ορισμένοι κοινοβουλευτικοί, τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης, έχουν αρχίσει να επικρίνουν τη στάση του Παρισιού, όπως επίσης πρώην κρατικοί αξιωματούχοι καθώς και διπλωμάτες, σε κατ΄ ιδίαν σχόλια.

Πέραν των Μπατ και Μιάρ στην αποστολή συμμετείχαν επίσης ο Ζαν-Πιερ Βιάλ, γερουσιαστής του UMP, και ο Φρανσουά Ζοκετό, κεντρώος γερουσιαστής. Οι Μπατ, Βιάλ και Ζοκετό ανήκουν σε κοινοβουλευτικές ενώσεις γαλλοσυριακής φιλίας.

Οι Γάλλοι κοινοβουλευτικοί έγιναν χθες δεκτοί από τον υφυπουργό Εξωτερικών της Συρίας Φάισαλ Μόκνταντ και σήμερα επρόκειτο να έχουν μια συνάντηση με τον επικεφαλής της συριακής διπλωματίας Ουάλιντ Μουάλεμ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.