Ειδησεογραφικό site

Συντονισμός κινήσεων Αθήνας-Λευκωσίας για τις τουρκικές προκλήσεις

30

Οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστουδουλίδης αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες συνομίλησαν «υπό το φως των εξελίξεων στην περιοχή και τις ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με δραστηριότητες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός Σαμαράς συζήτησαν σε σχέση με τα περαιτέρω διαβήματα και μέτρα, με συντονισμό κινήσεων από τις δύο κυβερνήσεις», συμπληρώνει.

Σημειώνεται ότι τηλεφωνική επικοινωνία για το ίδιο θέμα, τόσο με τον κ. Αναστασιάδη, όσο και με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, είχε σήμερα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΞ.

Την Παρασκευή η Τουρκία εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX), με την οποία δεσμεύει κάποιες περιοχές εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με τη σειρά της η Λευκωσία προειδοποίησε για σοβαρές επιπτώσεις στη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό, εάν οι τουρκικές προκλήσεις συνεχιστούν στην κυπριακή ΑΟΖ και υπάρξει παρενόχληση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτήν.

Μήνυμα στην Τουρκία για την ευρωπαϊκή της πορεία έστειλε την Κυριακή και ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας.

«Η Τουρκία γνωρίζει, και πάντως οφείλει να γνωρίζει, ότι ο σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της ΑΟΖ και της  υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι υποχρέωση όλης της διεθνούς κοινότητας» σημείωσε ο κ. Κούτρας και πρόσθεσε:

«Η Κύπρος δεν αντέχει καμία περαιτέρω παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Από τη συμπεριφορά της Τουρκίας εξαρτάται και η ευρωπαϊκή της πορεία και η πορεία των διαπραγματεύσεων στη Κύπρο».

Τα σχόλια είναι κλειστά.