Ειδησεογραφικό site

Συνταξιούχοι στα θρανία για να «γκουγκλάρουν» – Ρεπορτάζ στο «Καρφί»

119

Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

Η συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, η επικοινωνία μέσω skype με τα παιδιά τους που μετανάστευσαν στο εξωτερικό, η αναζήτηση πληροφοριών για δημόσιες υπηρεσίες, η ανακάλυψη νέων συνταγών μέχρι και η αποστολή συγχαρητήριων επιστολών σε σημαίνοντα πρόσωπα, όπως ο συγγραφέας Paulo Coelho, ωθούν τους συνταξιούχους να ξανακάτσουν στα θρανία. Όχι για να μάθουν άλγεβρα και φυσική αλλά για να διδαχτούν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και να εντρυφήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα γνωστά social media.

 ΞΕΡΕΙ ΝΑ «GOOGLAREI»

«Αν και η γυναίκα μου δούλευε ως προγραμματίστρια στο υπουργείο Εσωτερικών και τα παιδιά μου “παίζουν” τους υπολογιστές στα δάκτυλα, ποτέ δεν μπήκα στη διαδικασία να τους μάθω» μας λέει ο Βασίλης Νικολαΐδης. Μόλις πέρυσι και σε ηλικία 59 χρόνων ο κ. Βασίλης αποφάσισε να παρακολουθήσει τα μαθήματα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών που διεξήγαγε ο Δήμος Ηλιούπολης σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση «50 και Ελλάς» και με τη στήριξη του ομίλου ΟΤΕ-COSMOTE, που προσέφερε όλα τα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Όπως μας αναφέρει, «η μεγάλη μου αγάπη για τα βότανα με ώθησε στις αίθουσες των ηλεκτρονικών υπολογιστών του δήμου». Τώρα πια, ευχαριστημένος και χαρούμενος ο κ. Βασίλης μπορεί, ανά πάσα στιγμή και χωρίς να επιβαρύνει κανέναν, να «googlarei» στο pc του, να αναζητά τις πληροφορίες που θέλει, να στέλνει τα e-mail του, ενώ ο επόμενος στόχος που έχει θέσει, αφού ετοιμάζεται να παρακολουθήσει και το δεύτερο επίπεδο εκμάθησης Η/Υ του Δήμου Ηλιούπολης, είναι να φτιάξει σελίδα στο facebook.

 700 «ΜΑΘΗΤΕΣ» ΠΕΡΥΣΙ

«Η θέληση να μάθουν τα πάντα γύρω από τη νέα τεχνολογία των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι ζωγραφισμένη στα μάτια τους» δηλώνει ο Χρήστος Γιαννάκης, αντιδήμαρχος του Δήμου Ηλιούπολης, τονίζοντας ότι αντιμετωπίζουν τους υπολογιστές ως ένα νέο κόσμο, μέσω του οποίου μπορούν να ενημερωθούν και να γνωρίσουν άλλους ανθρώπους ανά τον κόσμο. Μόνο πέρυσι –συνεχίζει ο ίδιος– 700 δημότες παρακολούθησαν τα σχετικά μαθήματα, ενώ ακόμη μεγαλύτερη αναμένεται η προσέλευση φέτος. Σε λίγο καιρό, στο Δήμο Ηλιούπολης πρόκειται να ξεκινήσουν τέσσερα νέα τμήματα και τα μαθήματα θα διεξάγονται δύο φορές την εβδομάδα. Τα μαθήματα θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται στο κτίριο της κοινωνικής αλληλεγγύης του Αγ. Κωνσταντίνου, ενώ στο κάθε τμήμα θα φοιτούν 20 άτομα, τα οποία θα καθοδηγούν δύο δάσκαλοι πληροφορικής.

 400 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

 Εντός του μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν μαθήματα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών και από το Δήμο Αιγάλεω, μας λέει η αντιδήμαρχος Γιάννα Χριστόγλου. Σύμφωνα με την ίδια, έχει βρεθεί ο χώρος που θα δεχτεί τους ενηλίκους και είναι το 4ο Λύκειο στο Αιγάλεω, ενώ ήδη εξοπλίζεται με τους απαραίτητους υπολογιστές. Η συμμετοχή, κατά την ίδια, αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη, καθώς στις 400 αιτήσεις που έχουν γίνει από ενηλίκους, προκειμένου να παρακολουθήσουν τα διάφορα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Διά βίου Μάθησης, το 72% αναφέρεται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Γεγονός που, σύμφωνα με την ίδια, επιβεβαιώνει ότι πλέον τα άτομα τρίτης ηλικίας έχουν αντιληφθεί ότι ο ψηφιακός κόσμος έχει τη δύναμη να βελτιώσει τη ζωή τους, κάνοντάς την περισσότερο ποιοτική.

 «ΒΓΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ»

 Πρώην αστυνομικός και νυν συνταξιούχος ο Δημήτρης Παπαθανασίου, κάτοικος Γέρακα, δεν είχε επιφυλάξεις στα 68 του χρόνια να ξανακαθίσει στα θρανία που έχει στήσει ο Δήμος Γέρακα-Παλλήνη για το μάθημα ηλεκτρονικών υπολογιστών. «Είναι κρίμα να μην εκμεταλλεύεσαι τις δυνατότητες που σήμερα σου προσφέρει η τεχνολογία» τονίζει ο ίδιος. «Από τη μια μαθαίνεις τι γίνεται στη χώρα σου αλλά και σε όλο τον κόσμο και από την άλλη τα νέα μέσα δικτύωσης έχουν τη δύναμη να σε βγάλουν από την αποξένωση στην οποία συνήθως μπαίνουν τα άτομα τρίτης ηλικίας» συμπληρώνει. Σήμερα, ο κ. Δημήτρης κάνει μόνος του τις τραπεζικές του συναλλαγές, ενημερώνεται για τα τεκταινόμενα και στέλνει e-mail στον Ιταλό φίλο που απέκτησε φέτος το καλοκαίρι. Επίσης αισθάνεται περήφανος που κατάφερε να στείλει μια συγχαρητήρια επιστολή στο συγγραφέα Paulo Coelho για ένα βιβλίο του, τον «Αλχημιστή», από τον οποίο, όπως μας λέει χαρούμενος, πήρε και απάντηση.

 ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΣΕ Η… ΕΦΟΡΙΑ

«Νομίζω ότι ως δήμος πρέπει να έχουμε τη μεγαλύτερη παράδοση στην εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών» επισημαίνει η Γιάννα Κάζου, προϊσταμένη στο τμήμα πολιτισμού του Δήμου Γέρακα-Παλλήνης. Σύμφωνα με την ίδια, σχετικά προγράμματα είχε ξεκινήσει ο δήμος από την εποχή που υπήρχε η Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης –μάλιστα κάποια εποχή έδινε και πιστοποίηση ECDL–, ενώ τα συνέχισε ακατάπαυστα και μετά που έγινε καλλικρατικός δήμος, το 2010. Υπογραμμίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Διά βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και στόχος είναι η είσοδος των ενηλίκων σε βασικές γνώσης χρήσης των υπολογιστών.

Πέρυσι, όσον αφορά το μάθημα ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο δήμος επιμόρφωσε 150 άτομα ηλικίας από 45 μέχρι και πάνω από 70 ετών, ενώ οι βασικότεροι λόγοι που τους οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, να ξανακάτσουν δηλαδή στα θρανία, ήταν η ανάγκη τους να συμπληρώνουν τη φορολογική τους δήλωση και να επικοινωνούν με τους γνωστούς τους μέσω skype.

Φέτος και με βάση τις περισσότερες σε σχέση με πέρυσι αιτήσεις συμμετοχής ενδιαφερομένων στην παρακολούθηση μαθημάτων για τον ψηφιακό κόσμο, o Δήμος Γέρακα-Παλλήνης προτίθεται να λειτουργήσει πέντε τμήματα και όχι τέσσερα, όπως πέρυσι. Το κάθε τμήμα, μας λέει η προϊσταμένη του δήμου σε θέματα πολιτισμού, θα είναι διάρκειας 25 ωρών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.