Ειδησεογραφικό site

Συνομιλίες Τσίπρα με Ολάντ – Κόστα στις Βρυξέλλες

32

Θερμή συνομιλία με τον Αντόνιο Κόστα Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Σοσιαλιστών-Αριστεράς της Πορτογαλίας είχε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας.

Ο κ. Τσίπρας έγραψε για τη συνομιλία με τον κ. Κόστα και στο Twitter

tsipras-tweet-vruxelles

Επίσης, ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και του μετέφερε την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού για το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα.

To tweet για τη συζήτηση με τον Φρανσουά Ολάντ

tsipras-tweet-olant-vruxelles

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια της οκταμερούς συνάντησης πριν τη Σύνοδο (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Σουηδία, Φιλανδία, Ελλάδα) η ελληνική κυβέρνηση απέσπασε θετικότατα σχόλια «για την πρόοδο της στη διαχείριση του μεταναστευτικού».

Όπως σημειώνουν, ο πρωθυπουργός θεωρεί πως είναι σημαντική εξέλιξη να δοθεί οικονομική ενίσχυση στην Τουρκία για τη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά και να ανακοπεί από τη πλευρά της Τουρκιάς η μετεγκατάσταση των προσφύγων που δεν μπορούν να λάβουν άσυλο. Επίσης, από τη πλευρά της κυβέρνησης, η διαδικασία επίλυσης του προσφυγικού συνδέεται άμεσα με την Τουρκική ενταξιακή πορεία, πάντοτε μέσα στο υφιστάμενο καθεστώς, δηλαδή χωρίς να θίγονται τα εθνικά συμφέροντα που αποτυπώνονται στα παγωμένα κεφάλαια.

Τέλος, θετικά βλέπει η ελληνική κυβέρνηση τη χαλάρωση του καθεστώτος θεωρήσεων (βίζα) για τους Τούρκους πολίτες, καθώς αναμένει πως θα οδηγήσει σε αύξηση του τουρισμού από την Τουρκία προς την Ελλάδα και σε αυξημένη επιχειρηματική δραστηριότητα από Τούρκους επιχειρηματίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα συμμετέχει στην Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα το «COP21».

Τα σχόλια είναι κλειστά.