Ειδησεογραφικό site

Συνολική λύση για το κυπριακό ζητά ο Ακίντζι

42

Είναι η μοίρα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων να ζήσουν μαζί και το σημαντικό για να μπορέσει αυτό να επιτευχθεί αρμονικά είναι να βρεθεί μια φόρμουλα που θα εξασφαλίσει την ασφάλεια και θα λάβει υπόψη την ισότητα των δύο πλευρών, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί προσθέτοντας ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των εγγράφων στις διαπραγματεύσεις, υπάρχει μια βούληση, γίνεται προσπάθεια για διεύρυνση των ΜΟΕ και των κοινωνικών σχέσεων, όμως «βασικός στόχος είναι η δημιουργία ενός κατάλληλου κλίματος για μια συνολική λύση».

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν θεωρεί πως η ειρήνη και η λύση είναι μόνο «πολιτική δουλειά», αλλά ένας από τους θεμέλιους λίθους είναι και η οικονομία.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια, είπε,  να αφήσουμε το πρόβλημα στις επόμενες γενιές, προσθέτοντας ότι η λύση δεν είναι εύκολο και πως έχουν το καθήκον να εξεύρουν ένα κείμενο που θα μπορεί να γίνει αποδεκτό από τον κόσμο και η απόφαση θα είναι του λαού και στις δύο κοινότητες.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, σημείωσε, 10 χρόνια πριν είπε όχι και μπήκε στην ΕΕ, αλλά είδαν ότι η Ένωση δεν είναι παράδεισος. Με την ενοποίηση της Κύπρου, πρόσθεσε, θα υπάρξει μεγάλη προοπτική και με τη λύση οι δεσμοί τους με την Δύση θα διευρυνθούν και γι` αυτό σε ένα τέτοιο μέρος «το να δέρνεις συνέχεια τον αμπελουργό αντί να τρως τα σταφύλια δεν έχει νόημα».

Το φυσικό αέριο ακόμη δεν βγήκε, επεσήμανε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, και αντί να στέλνουμε πλοία εκεί, είναι σημαντικό να κάνουν σχεδιασμό για το μέλλον. Ο κ. Ακιντζί είχε υποστηρίξει ότι σε περίπτωση που η ποσότητα είναι αρκετή μπορεί να ενοποιηθεί με το αέριο του Ισραήλ και είναι το πιο λογικό να σταλεί στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.